Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΓΙΑ «ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΚΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε.

Πολλές μικρές ACTA απειλούν την ελευθερία στο Διαδίκτυο

Ραγδαίες, και ενδεχομένως δεινές, εξελίξεις για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία στο Διαδίκτυο προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες που μόνο συντονισμένες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η ACTA «ξαναχτυπά», μέσα από νέες εμπορικές συμφωνίες, ενώ ακτιβιστές καλούν τους Ευρωπαίους πολίτες να δραστηριοποιηθούν για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Καταστολή

Στην πρόσφατη ομιλία του για την «κατάσταση του έθνους», ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την πρόθεση σύναψης εμπορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (TAFTA) με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα την από κοινού αντιμετώπιση της Κίνας. Η τελευταία πρόσφατα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε όγκο εμπορικών συναλλαγών, την ίδια στιγμή που η Κομισιόν προχωρούσε σε σύναψη παρόμοιας εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για αντίστοιχη συμφωνία με ασιατικές χώρες (ΤΡΡ).

Λίγες μέρες πριν, η Κομισιόν ανακοίνωνε θριαμβευτικά το νέο σχέδιο κυβερνοασφάλειας «για την προστασία του ανοικτού Διαδικτύου, της διαδικτυακής ελευθερίας και ευκαιρίας», ταυτόχρονα σχεδόν με την έκδοση προεδρικού διατάγματος του Ομπάμα για την κυβερνοασφάλεια και την επανυποβολή στο Κογκρέσο του νόμου CISPA, που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες αστυνόμευσης των χρηστών στους παρόχους. Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Αμερικανός πρόεδρος διαθέτει ήδη ευρεία ισχύ προετοιμασίας και εξαπόλυσης κυβερνοπολέμου σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Οργανώσεις προστασίας των ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως το αμερικανικό EFF και η γαλλική La Quadrature du Net, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αναζωπύρωση επιζήμιων για το ελεύθερο Διαδίκτυο τροπολογιών τύπου ACTA, που «φυτρώνουν» διαρκώς στις νέες αυτές εμπορικές συμφωνίες. Αντιδρώντας στις τάσεις ολοκληρωτικής παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνοχώρου, που διαφαίνονται στις ψηφιακές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, οι Ανώνυμοι απείλησαν να «ρίξουν» τη ζωντανή μετάδοση του ετήσιου λόγου του.

Τι προβλέπεται

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει τη θέσπιση εθνικών Ομάδων Επείγουσας Απόκρισης Υπολογιστών (CERT) και την εκτεταμένη συνεργασία εταιρειών πληροφορικής με κράτη-μέλη και την Ε.Ε., για την τυποποίηση της αναφοράς περιστατικών hacking και βιομηχανικής κατασκοπίας. Η οργάνωση EDRI υποστηρίζει ότι η αρμόδια υπηρεσία (ENISA) αποκτά πλέον «δρακόντειες εξουσίες», ενώ αποσκοπεί στην εν κρυπτώ στρατιωτικοποίηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, δημιουργώντας δίκτυο συλλογής και αξιοποίησης «επαρκών πληροφοριών» για τους πάντες και τα πάντα στο Διαδίκτυο.

Στις Φιλιππίνες, πάντως, αντίστοιχο νομοσχέδιο κυβερνοασφάλειας, που είχε χαρακτηριστεί από τους επικριτές του ως «κυβερνοστρατιωτικός νόμος», πάγωσε από το Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις, ενώ ακτιβιστές υπέβαλαν τη δική τους «Μάγκνα Κάρτα» για ελεύθερο Διαδίκτυο.

Στο απυρόβλητο

Παράλληλα, ο πόλεμος των λόμπι κατά της ιδιωτικότητας έχει ανάψει για τα καλά στις Βρυξέλλες, καθώς συντηρητικοί ευρωβουλευτές «πιάστηκαν» να αντιγράφουν αυτούσια τα κείμενα που είχαν συντάξει λομπίστες του Amazon και του eBay σε τροπολογίες για την προτεινόμενη οδηγία σχετικά με την ιδιωτικότητα. Οπως επισημαίνουν Γάλλοι ακτιβιστές, οι τροπολογίες αποσκοπούν στην αποδυνάμωση των υποχρεώσεων λογοδοσίας εταιρειών που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα.

Μερικές από τις πιο δραστήριες ΜΚΟ ψηφιακών δικαιωμάτων εκατέρωθεν του Ατλαντικού λανσάρισαν κοινή καμπάνια (privacycampaign. eu), στην οποία ζητούν από τους Ευρωπαίους πολίτες να απαιτήσουν την ψήφιση τροπολογιών για ισχυρή και αποτελεσματική προστασία δεδομένων. Οι πρώτες συνεδριάσεις των σχετικών επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, χακτιβιστές και Ανώνυμοι καλούν σε διαδηλώσεις κατά των συστημάτων παρακολούθησης στις 23 Φεβρουαρίου, την ακτιβιστική Παγκόσμια Μέρα Ιδιωτικότητας (η επίσημη επέτειος «γιορτάστηκε» ήδη στις 28 Ιανουαρίου).

Λογοκρισία

Στην Αίγυπτο, που ταλανίζεται από διαδηλώσεις κατά της ισλαμικής κυβέρνησης, δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, διοικητικό δικαστήριο διέταξε -με διαφορά φάσης μηνών- την προσωρινή λογοκρισία του YouTube, λόγω «προβολής αντι-ισλαμικής ταινίας», απόφαση που χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Επικοινωνιών ως ανεφάρμοστη.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία εντείνει τησυστηματική διαδικτυακή λογοκρισία με νομικό οπλοστάσιο και «μαύρες λίστες», προφασιζόμενη την καταπολέμηση του λόγου μίσους και της παιδικής πορνογραφίας, όμως ήδη σημειώθηκε περιστατικό λογοκρισίας επικριτικής δημοσιογραφίας.

Σύνδεσμοι άρθρου: http://urli.st/ ΝΖΚ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Προσωπικά δεδομένα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Τεχνολογία
Η κληρονομιά του Στιβ Τζομπς αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε TV
Μεγάλες δυνατότητες για πιο διαδραστική τηλεοπτική εμπειρία
Τι διαθέτει ήδη...
...και τι μπορεί να προσθέσει στην γκάμα της
Διαδίκτυο
Πολλές μικρές ACTA απειλούν την ελευθερία στο Διαδίκτυο
Διάστημα
Κυνηγοί μετεωριτών με «dashcams»
Νανοτεχνολογία
Ολόκληρη η «Οδύσσεια» στο κεφάλι μιας καρφίτσας!
Υγεία
Η βιονική καρδιά
Στις... μύγες το μυστικό της θεραπείας αυτισμού και νοητικής υστέρησης
Υγιεινή ζωή, ασπίδα και για το ήπαρ
Αναστρέψιμη και η νευρο-ινωμάτωση
Επιστημονικές μελέτες
Η τραγωδία του Νιούταουν δεν διδάσκει...