Έντυπη Έκδοση

24 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα

Φυματίωση

Η παγκόσμια απειλή

Κάθε χρόνο η φυματίωση σκοτώνει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εννέα εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια αυτή.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Άλλες ειδήσεις

  • Παγκόσμια προτεραιότητα η φυματίωση
   Τα νέα στελέχη του μυκοβακτηριδίου που προκαλεί τη φυματίωση, η ανάπτυξη αντοχής σε θεραπευτικά σχήματα που ήταν στο παρελθόν αποτελεσματικά, η φτώχεια, οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η αυξημένη μετανάστευση είναι οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στη δραματική αύξηση της συχνότητας της φυματίωσης κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην ανακήρυξη της φυματίωσης σε παγκόσμια προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.
  • 24 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ Φυματίωση και AIDS, η δίδυμη επιδημία
   Σήμερα στη Γη κατοικούν 6,23 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και από την έναρξη της πανδημίας του HIV/AIDS πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Υπολογίζεται ότι το 35% των ατόμων με HIV λοίμωξη έχουν ταυτόχρονα μολυνθεί και με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Από αυτούς, 70% ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.
  • Μια παλιά ασθένεια με σημερινές προεκτάσεις
   Η φυματίωση πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη ανθρώπινη μεταδοτική αρρώστια και στις μέρες μας εξακολουθεί να παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως.
  • Ο ρόλος των λιπαρών στη σωστή διατροφή: Υπάρχουν και απαραίτητα λιπαρά!
   Τρώγοντας πιο υγιεινά φαγητά και ζώντας πιο δραστήρια μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής.
  • Επαναστατικές ρομποτικές επεμβάσεις στην Ελλάδα
   Η πρώτη μορφή ρομποτικής επέμβασης αφορά τη ριζική αφαίρεση του νεφρού μαζί με ολόκληρο τον ουρητήρα σε ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο της νεφρικής πυέλου.
  • Κοιλιοπλαστική χωρίς πόνο και γενική αναισθησία
   Κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση η οποία γίνεται για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της περίσσειας του δέρματος της κοιλίας. Η επέμβαση αυτή αφορά και τα δύο φύλλα. Στις γυναίκες η χαλάρωση αυτή οφείλεται συνήθως σε πολλαπλές εγκυμοσύνες και στην απώλεια σημαντικού αριθμού κιλών μετά από επεμβάσεις δακτυλίου ή γαστρικού bypass.
  • Ο ρόλος των κτηνιάτρων στην αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα
   Ακούσαμε αυτές τις μέρες από τις τηλεοράσεις πως σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν ασθενείς με Klebsiella, σημειώθηκαν δύο θάνατοι και πως το μικρόβιο αυτό είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο, κ.λπ.