Έντυπη Έκδοση

Καιρός για παγκόσμια δράση

Ζούμε σε μια περίοδο παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένα μέτρα ή τις αυτόνομες προσπάθειες κάθε έθνους.

Τώρα οι ηγέτες της G-20 έχουν την ευθύνη να αναλάβουν τολμηρή, συντονισμένη και ολοκληρωμένη δράση, η οποία, όχι μόνο θα πυροδοτήσει την ανάκαμψη, αλλά θα οδηγήσει στην αρχή μιας νέας εποχής οικονομικής συνεργασίας, που θα εμποδίσει να ξανασυμβεί μια κρίση παρόμοια με τη σημερινή.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την κατεπείγουσα ανάγκη για δράση. Η κρίση στη ρευστότητα και την πίστη έχει ξεπεράσει τα σύνορα, με συνέπειες ορατές σε κάθε γωνιά του κόσμου. Για πρώτη φορά σε μια γενιά η παγκόσμια οικονομία συστέλλεται και το εμπόριο συρρικνώνεται. Τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί, οι τράπεζες έχουν διακόψει τον δανεισμό και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν την εργασία τους σε όλο τον κόσμο. Η ευημερία κάθε έθνους κινδυνεύει μαζί με τη σταθερότητα των κυβερνήσεων και την επιβίωση ανθρώπων στις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου.

Εχουμε πλέον κατανοήσει σε βάθος ότι η επιτυχία της αμερικανικής οικονομίας είναι στενά συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομία. Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ της δράσης που θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη μέσα στα σύνορά μας και της δράσης που την υποστηρίζει πέρα από αυτά. Εάν οι άνθρωποι σε άλλες χώρες δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα, οι αγορές βαλτώνουν - ήδη έχουμε δει τη μεγαλύτερη πτώση, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, στις αμερικανικές εξαγωγές, με άμεση συνέπεια τη μείωση των θέσεων εργασίας. Και εάν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε σε οικονομικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να λειτουργούν απερίσκεπτα και με ανευθυνότητα, θα παραμείνουμε παγιδευμένοι σε ένα φαύλο κύκλο με φούσκες που δημιουργούνται και σκάνε. Γι' αυτό και η σύνοδος στο Λονδίνο συνδέεται απευθείας με την ανάκαμψη στο εσωτερικό μας.

Το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και καλούμε όλους μας τους εταίρους να συνεργαστούν μαζί μας, έχοντας την αίσθηση του κατεπείγοντως και έναν κοινό σκοπό. Εχει γίνει αρκετή δουλειά, αλλά απαιτείται κι άλλη. Η ηγεσία μας βασίζεται σε μία απλή αρχή: Θα δράσουμε με τόλμη για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και θα μεταρρυθμίσουμε τη ρυθμιστική δομή, και αυτές οι πράξεις θα ενισχυθούν από συμπληρωματική δράση στο εξωτερικό. Μέσω του παραδείγματός μας οι ΗΠΑ μπορούμε να προωθήσουμε μια παγκόσμια ανάκαμψη και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη σε όλο τον κόσμο, και εάν η σύνοδος στο Λονδίνο βοηθήσει στην κινητοποίηση της συνολικής δράσης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ασφαλή ανάκαμψη και να εμποδίσουμε μελλοντικές κρίσεις.

Οι προσπάθειές μας πρέπει να ξεκινήσουν με γρήγορες κινήσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ηδη οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει τη νομοθεσία American Recovery and Reinvestment Act - πρόκειται για την πιο ισχυρή προσπάθεια για την αναγέννηση θέσεων εργασίας και την οικοδόμηση ισχυρών θεμελίων για ανάπτυξη μέσα σε μια γενιά. Αλλα μέλη της G-20 έχουν επίσης αναζητήσει οικονομικά ερεθίσματα, και αυτές οι προσπάθειες πρέπει να είναι ρωμαλέες και να συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθεί η ζήτηση. Καθώς προχωρούμε προς τα εμπρός, θα πρέπει να δεσμευθούμε σε μια συλλογική προσπάθεια, για να ενθαρρύνουμε το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ αντιστεκόμαστε στον προστατευτισμό που θα βάθαινε την κρίση.

Δεύτερον, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τη ρευστότητα πάνω στην οποία βασίζονται οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές. Στο εσωτερικό εργαζόμαστε πυρετωδώς για τη σταθεροποίηση του οικονομικού μας συστήματος. Η προσπάθεια περιλαμβάνει και ειλικρινή θεώρηση των ισολογισμών των μεγάλων μας τραπεζών και θα οδηγήσει απευθείας σε δανεισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να αγοράσουν αγαθά, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους.

Αυτό πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται από τις ενέργειες των εταίρων μας στην G-20. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο θα διακηρύσσει σαφώς τη διαφάνεια, την υποχρέωση λογοδοσίας και θα εστιάζει στην αποκατάσταση της ροής πιστώσεων, που είναι ζωτικής σημασίας για μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία. Και η G-20, μαζί με πολυμερείς θεσμούς, μπορεί να τροφοδοτεί οικονομικά εμπορικές συναλλαγές, ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τρίτον, έχουμε μια οικονομική, ηθική, αλλά και για λόγους ασφάλειας υποχρέωση, να τείνουμε μια χείρα βοηθείας σε χώρες και λαούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς, τα δεινά που προκάλεσε η κρίση θα μεγεθυνθούν και ακόμη και η δική μας ανάκαμψη θα καθυστερήσει, επειδή οι αγορές για τη διάθεση των αγαθών μας θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο και θα χαθούν πιο πολλές αμερικανικές θέσεις εργασίας. Η G-20 πρέπει γρήγορα να αναπτύξει πόρους για τη σταθεροποίηση των αναδυόμενων αγορών, για να τονώσει σημαντικά τη δυνατότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επείγουσες καταστάσεις και να βοηθήσει τις τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης να επιταχύνουν τον δανεισμό. Εν τω μεταξύ, η Αμερική θα στηρίξει νέες και εποικοδομητικές επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, που θα βοηθήσουν σημαντικά στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Κι ενώ αυτές οι ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με μια επιστροφή στο προηγούμενο στάτους κβο. Πρέπει να θέσουμε ένα τέλος στην επικίνδυνη κερδοσκοπία και τις δαπάνες πέρα από τις οικονομικές μας δυνατότητες. Επίσης στο κακό πιστωτικό σύστημα, στις τράπεζες με τη μεγάλη επιρροή και την απουσία εποπτικών μηχανισμών, που μας καταδικάζουν σε φούσκες, οι οποίες αναπόφευκτα θα σπάσουν. Μόνο συντονισμένη διεθνής δράση μπορεί να αποτρέψει τις ανεύθυνες, ριψοκίνδυνες κινήσεις που δημιούργησαν αυτή την κρίση. Γι' αυτόν τον λόγο δεσμεύομαι να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία, για να προωθήσω εκτενείς μεταρρυθμίσεις του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου μας.

Ολοι οι οικονομικοί θεσμοί μας -στη Γουόλ Στριτ και σε ολόκληρο τον πλανήτη- χρειάζονται ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου και οδικούς κανόνες κοινής λογικής. Ολες οι αγορές πρέπει να έχουν κριτήρια σταθερότητας και ένα μηχανισμό αποκαλύψεων. Ενα ισχυρό πλαίσιο βασικών προϋποθέσεων θα μπορούσε να μας προστατεύσει έναντι μελλοντικών κρίσεων. Πρέπει να λάβουμε ισχυρά μέτρα για τους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και για το ξέπλυμα χρήματος. Η αυστηρή διαφάνεια και η υποχρέωση λογοδοσίας πρέπει να ασκούν έλεγχο στις καταχρήσεις και να τελειώσουν οι μέρες των εκτός ελέγχου αποζημιώσεων. Αντί για τη συρραφή προσπαθειών, που μας οδηγούν σε έναν αγώνα δρόμου προς τον βυθό, πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρα κίνητρα για καλή συμπεριφορά, που θα προάγει τον αγώνα προς την κορυφή.

Γνωρίζω πως η Αμερική φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης για το χάος που όλοι αντιμετωπίζουμε. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε ανάμεσα σε έναν αυστηρό καπιταλισμό και μια καταπιεστική, ελεγχόμενη από την κυβέρνηση οικονομία. Αυτή είναι μια λανθασμένη επιλογή, που δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τον λαό μας ούτε κανέναν άλλο λαό. Αυτή η G-20 μάς παρέχει ένα βήμα για μια νέου είδους οικονομική συνεργασία. Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε από κοινού, για να αποκαταστήσουμε τη συνεχή ανάπτυξη, η οποία μπορεί μόνο να προέλθει από τις ανοιχτές και σταθερές αγορές που τιθασεύουν την καινοτομία, στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και προωθούν τις ευκαιρίες.

Οι χώρες του κόσμου ποντάρουν η μια στην άλλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να μετέχουν σε μια παγκόσμια προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αειφόρου ανάπτυξης. Μαζί μπορούμε να διδαχθούμε από αυτή την κρίση και να διαμορφώσουμε συνθήκες διαρκούς και ασφαλούς ευημερίας για τον 21ο αιώνα.

(c) 2009 GLOBAL VIEWPOINT / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς διασκέψεις
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Καιρός για παγκόσμια δράση
Βασανιστήρια επί προεδρίας Μπους δίνει στη δημοσιότητα ο Ομπάμα
Αφγανιστάν: «άνθρωπό» τους θέλουν να τοποθετήσουν στην κυβέρνηση ΗΠΑ και Ε.Ε...
Ο Γκιουλ στο Ιράκ για «στρατηγική συνεργασία»
Ε.Επιφυλάξεις
«Είχαν για ασπίδα έναν 11χρονο»
Νεκρός ο υπαρχηγός της παλαιστινιακής ΟΑΠ στον Λίβανο από έκρηξη βόμβας