Έντυπη Έκδοση

ΠΓΔΜ ΙΒΑΝΟΦ-ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ

Ε.Επιφυλάξεις

Στον δεύτερο γύρο θα λύσουν τις διαφορές τους οι δύο επικρατέστεροι για την προεδρία της ΠΓΔΜ, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, ενώ η Ε.Ε., παρά τον ειρηνικό τρόπο διεξαγωγής των εκλογών παραμένει επιφυλακτική και ζητεί και η δεύτερη ψηφοφορία να είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, στις προεδρικές εκλογές, Γκιόργκι Ιβάνοφ αναδείχθηκε νικητής στον α' γύρο με 33,94%. Παρά την ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών, η Ε.Ε. δήλωσε επιφυλακτική, τονίζοντας ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη εξαρτάται από τη διεξαγωγή και του β' γύρου των εκλογών (φωτ. Reuter) Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, στις προεδρικές εκλογές, Γκιόργκι Ιβάνοφ αναδείχθηκε νικητής στον α' γύρο με 33,94%. Παρά την ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών, η Ε.Ε. δήλωσε επιφυλακτική, τονίζοντας ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη εξαρτάται από τη διεξαγωγή και του β' γύρου των εκλογών (φωτ. Reuter) Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 94% των εκλογικών τμημάτων, ο Ιβάνοφ, υποψήφιος του κυβερνώντος, συντηρητικού κόμματος, VMRO-DPMNE, συγκεντρώνει 33,94%. Δεύτερος με ποσοστό 19,75% έρχεται ο υποψήφιος του SDSM, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι. Τρίτος ήρθε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι (προέρχεται από το VMRO-DPMNE αλλά αποστασιοποιήθηκε μετά την επιλογή της υποψηφιότητας Ιβάνοβ) με ποσοστό 15,11%. Τέταρτος έρχεται ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ιμέρ Σελμάνι με ποσοστό 14,97%. Κανείς από τους επτά υποψήφιους δεν πήρε πάνω από 50% των ψήφων, οπότε θα γίνει δεύτερος γύρος, στις 5 Απριλίου.

Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές κυμάνθηκε περίπου στο 58%. Τόσο ο προεδρικός υποψήφιος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, όσο και ο αρχηγός του VMRO και πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον «άψογο» τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εκλογές. Και οι δύο τόνισαν τη βούληση και την ικανότητα της χώρας να διοργανώσει τίμιες και δημοκρατικές εκλογές. Η αντιπολιτευόμενη SDSM εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά και χωρίς επεισόδια, επέμεινε όμως στο κλίμα εκφοβισμού των ψηφοφόρων από μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο ο ΟΑΣΕ, που είχε εκατοντάδες παρατηρητές, χαιρέτισε την οργάνωση του πρώτου γύρου. Η χώρα εκπλήρωσε «τα περισσότερα από τα διεθνή κριτήρια», αλλά παραμένουν «κάποιες προκλήσεις», «διαδικαστικού τύπου», ανέφερε ανακοίνωση του οργανισμού στα Σκόπια. Ικανοποιημένος δήλωσε και ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη εξαρτάται και από έναν καλό δεύτερο γύρο.

Μαζί με τις προεδρικές εκλογές, έγιναν και οι δημοτικές. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στον Δήμο των Σκοπίων. Με καταμετρημένο το 50,56% των ψήφων προηγείται ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Κότσε Τραγιάνοφσκι, με ποσοστό 45,66%. Δεύτερος, με 26,23% έρχεται ο Τίτο Πέτκοφσκι, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το SDSM.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Καιρός για παγκόσμια δράση
Βασανιστήρια επί προεδρίας Μπους δίνει στη δημοσιότητα ο Ομπάμα
Αφγανιστάν: «άνθρωπό» τους θέλουν να τοποθετήσουν στην κυβέρνηση ΗΠΑ και Ε.Ε...
Ο Γκιουλ στο Ιράκ για «στρατηγική συνεργασία»
Ε.Επιφυλάξεις
«Είχαν για ασπίδα έναν 11χρονο»
Νεκρός ο υπαρχηγός της παλαιστινιακής ΟΑΠ στον Λίβανο από έκρηξη βόμβας