Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

«Είχαν για ασπίδα έναν 11χρονο»

«Ενδεκάχρονος Παλαιστίνιος χρησιμοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ως ανθρώπινη ασπίδα» στην επιχείρηση της Γάζας. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «παραβίασαν τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας γιατί όχι μόνο δεν βοήθησαν να διακομιστούν τραυματίες αλλά εμπόδισαν και Παλαιστίνιους γιατρούς να τους βοηθήσουν». Επίσης, «χτύπησαν 34 κέντρα παροχής ιατρικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων οκτώ νοσοκομεία».

Είναι μερικές μόνο από τις επιβεβαιωμένες διαπιστώσεις εκθέσεων του ΟΗΕ και οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν την εν γένει συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού, ο οποίος επιμένει ότι «επέδειξε μείζονα σπουδή στην προστασία των αμάχων» και επιστρέφει τις κατηγορίες στη Χαμάς.

Από τη Γενεύη όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. για την προστασία παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις διεκτραγώδησε την ιστορία του 11χρονου, που διατάχθηκε να προχωρά μπροστά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι δέχονταν πυρά, ενώ έμπαιναν στην Τελ αλ Χάουα της Γάζας, να μπαίνει πριν από αυτούς στα κτίρια και να ανοίγει τσάντες Παλαιστινίων προφανώς για να προστατεύσει τους στρατιώτες από πιθανά εκρηκτικά. Η Ραντίκα Κουμαρασβάμι είπε ότι το περιστατικό, που περιλαμβάνεται σε έκθεση 43 σελίδων, συνιστά παραβίαση των ισραηλινών νόμων και του διεθνούς δικαίου, μία «από τις εκατοντάδες που καταγράφηκαν και επαληθεύτηκαν». Η αξιωματούχος, που επισκέφτηκε τη Γάζα και το Ισραήλ για πέντε ημέρες τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε επίσης τους Ισραηλινούς στρατιώτες ότι πυροβόλησαν παιδιά και ότι ισοπέδωσαν με μπουλντόζα ένα σπίτι, ενώ μέσα βρίσκονταν μία γυναίκα και ένα παιδί. Η Κουμαρασβάμι είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες πως και η Χαμάς χρησιμοποίησε ανθρώπινες ασπίδες, τις οποίες ο ΟΗΕ ερευνά.

Διά του πρεσβευτή του, το Ισραήλ επέκρινε την έκθεση που «εσκεμμένα αγνοεί και υποβαθμίζει την τρομοκρατία και άλλες απειλές που αντιμετωπίζουμε».

Για παραβίαση κάθε κώδικα ηθικής αναφορικά με άτομα χρήζοντα βοηθείας και δη ιατρικής, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί για τα δικαιώματα του ανθρώπου-Ισραήλ». «Εμπόδισε τη διακομιδή αμάχων τραυματιών, που ήταν αποκλεισμένοι επί μέρες και άφησε αμάχους χωρίς τροφή και νερό». Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 16 Παλαιστίνιοι, ιατρικό προσωπικό, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ επανέλαβε ότι «οι ισχυρισμοί» της οργάνωσης έφθασαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τις απέρριψε, ωστόσο ο στρατός διεξάγει τη δική του έρευνα. Επέμεινε ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι δυνάμεις απέφυγαν να επιχειρήσουν λόγω της παρουσίας ιατρικών μονάδων», ενώ υποστήριξε ότι η Χαμάς ήταν αυτή που χρησιμοποίησε ασθενοφόρα και εγκαταστάσεις αλλά και ιατρικές στολές «για να καμουφλάρει τρομοκρατικές δραστηριότητες και να μεταφέρει όπλα». Το μέλος του δ.σ. των Γιατρών Ζβι Μπεντβίτς απάντησε ότι η οργάνωσή του ούτε μία φορά δεν συνάντησε μέλη της Χαμάς ή άλλων ομάδων να χρησιμοποιούν ασθενοφόρα για τη μεταφορά όπλων.

Ερευνα εμπειρογνωμόνων, για να διαπιστωθεί αν το Ισραήλ ήταν σε θέση να διακρίνει τους στρατιωτικούς στόχους από τους αμάχους, ζήτησε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη Ρίτσαρντ Φολκ. Από τη Γενεύη ο Φολκ, που τον Δεκέμβριο απελάθηκε από το Ισραήλ καθώς θεωρείται μεροληπτικός, είπε ότι αν η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική, «η επίθεση είναι εκ φύσεως παράνομη και συνιστά μείζον έγκλημα πολέμου». Πρόσθεσε ότι «τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία καθιστούν βάσιμη μια τέτοια παραδοχή».

Το μπλουζάκι της αθλιότητας

Το μπλουζάκι που δείχνει στο στόχαστρο μια έγκυο μουσουλμάνα και από κάτω «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Την ύπαρξη της μπλούζας που φορέθηκε από ανεξακρίβωτο αριθμό στρατιωτών, μόλις τελείωσαν τη βασική εκπαίδευση, αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ καταδίκασε και δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί τέτοια συμπεριφορά. (φωτ. Ass. Press)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Καιρός για παγκόσμια δράση
Βασανιστήρια επί προεδρίας Μπους δίνει στη δημοσιότητα ο Ομπάμα
Αφγανιστάν: «άνθρωπό» τους θέλουν να τοποθετήσουν στην κυβέρνηση ΗΠΑ και Ε.Ε...
Ο Γκιουλ στο Ιράκ για «στρατηγική συνεργασία»
Ε.Επιφυλάξεις
«Είχαν για ασπίδα έναν 11χρονο»
Νεκρός ο υπαρχηγός της παλαιστινιακής ΟΑΠ στον Λίβανο από έκρηξη βόμβας