Έντυπη Έκδοση

Επαγγέλματα Κρήτης και Σκύρου

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, που για αιώνες αποτελούσαν προϋπόθεση επιβίωσης και αυτοσυντήρησης, διατηρούν ακόμη το χειροτεχνικό-χειρωνακτικό τους χαρακτήρα.

Στις μέρες μας έχουν παραγκωνιστεί, κυρίως λόγω των βιομηχανικών τυποποιημένων επαγγελμάτων. Η επιβίωσή τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική απομόνωση που επιβάλλει η θάλασσα. Ωστόσο, η μακραίωνη χρήση υλικών και τεχνικών έχει δημιουργήσει μεγάλο πλούτο γνώσεων, αλλά και πολιτιστικό πλούτο, με ιδιαίτερη λαογραφική αξία.

Μετά τους σταθμούς σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βορειοανατολικό Αιγαίο, ήρθε η σειρά της Κρήτης και της Σκύρου. «Ανθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο», της Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Μέσα από τη διερευνητική επεξεργασία και την «ανάγνωση» πολλών επαγγελμάτων ανιχνεύονται όχι μόνο η συσσωρευμένη εμπειρία αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής στα δύο αυτά νησιά, ενώ μέσα από τον πολιτιστικό αυτό πλούτο προβάλλουν πτυχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακόμα και σήμερα.

Το έργο «Ανθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο ΙΙΙ» αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων τόμων της σειράς («Αιγαίο Ι» και «Αιγαίο ΙΙ»). Μέσα από την καταγραφή των παραδοσιακών επαγγελμάτων -που ολοένα φθίνουν στις μέρες μας- η συγγραφέας διερευνά, με εργαλεία από την Κοινωνική Ανθρωπολογία και τη Λαογραφία, τους μετασχηματισμούς στις τοπικές κοινωνίες.

Η συγγραφέας παρακολουθεί τις μεγάλες αλλαγές στα παραδοσιακά επαγγέλματα, κυρίως τη δεκαετία 1950-1960, και ταυτόχρονα τις ανατροπές που υπέστησαν οι τοπικές κοινωνίες των εν λόγω νησιών: στις εργασιακές σχέσεις, στον διατροφικό και ενδυματολογικό κώδικα, στις κοινωνικές σχέσεις, στους συγγενικούς και οικογενειακούς δεσμούς. Παράλληλα, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη μελέτη των γραπτών πηγών (μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, περιηγητικά κείμενα, δικαιοπρακτικά έγγραφα) και των αντικειμένων, που αποτελούν πολύτιμο πρωτογενές υλικό, με προσωπικές αφηγήσεις, που μεταμορφώνουν την ατομική μνήμη σε συλλογική. *

«Τα Εξάρχεια ανθίζουν»

Κινητή έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Τα Εξάρχεια ανθίζουν» έως το Σάββατο στους δρόμους και τις πλατείες των Εξαρχείων.

Το θέμα της έκθεσης σχετίζεται με το πώς οι άνθρωποι στη σύγχρονη κοινωνία μας αλληλεπιδρούν με τη φύση. Η έκθεση και η δράση Αστική Ανθηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Challenge Europe του British Council. «Σκοπός μας», τονίζουν οι συντελεστές της, «είναι να κάνουμε τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας να σκεφτούν πώς αλληλεπιδρούν με το άμεσο αστικό περιβάλλον τους και πώς η σχέση τους αυτή τούς συνδέει με τα γενικότερα, παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα (όπως η κλιματική αλλαγή)».

*

*Τη Μ. Δευτέρα, ώρα 7.00 μ.μ., στον φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση, πραγματοποιείται εορταστική εκδήλωση με τίτλο «Αλεξάνδρεια χαίρε», την οποία παρουσιάζει ο αρχιτέκτων - σκηνοθέτης Νίκος Σοφιανός.

Διοργανωτής είναι ο σύνδεσμος Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας, στο πλαίσιο της αδελφοποιήσεως των ιστορικών δήμων Βεργίνας, Πέλλας και Δίου με την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας.

Τοπία εκ του φυσικού

Εικόνες από τις παιδικές του μνήμες αναζητεί στο ελληνικό τοπίο, ακολουθώντας το παράδειγμα των παλιών μας τοπιογράφων, ο ζωγράφος Βασίλης Τάγκαλος.

Γεννημένος στην Τρίπολη, με σπουδές γλυπτικής και μάρμαρου στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου, μαθητής στην ΑΣΚΤ του Δημήτρη Μυταρά, εκθέτει στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Τέχνης «Εψιλον», Αλεξ. Σβώλου 7, τηλ. 2310 281852, έως τις 30 Απριλίου. Η δουλειά του, ατμοσφαιρική και συγκινησιακή, πιστή στην καθαρή ζωγραφική, εστιάζει σε μεγάλα τοπία από τα νησιά του Αιγαίου, τη Μάνη και την Αρκαδία. Οταν βρεθεί στο κατάλληλο σημείο, στην ιδανική στιγμή φωτισμού, στήνει το καβαλέτο του και μόνος απέναντι στο τοπίο που έχει επιλέξει, αρχίζει να μετουσιώνει τα υλικά χρώματα του χρωστήρα του σε μαγευτικό ζωγραφικό φως. Από τους λίγους πια, καθαρά παραστατικούς ζωγράφους που έχουμε.

Αντιθέσεις

Τάσος Παυλόπουλος ζωγράφος
«Βάζω λίγο μέλι στην πίκρα της ψυχής»
«Ε»
Εδουάρδος Σακαγιάν ζωγράφος
«Προσπάθησα σκληρά να γεμίσω το τίποτα»
«Καθημερινή»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αναδασώσεις «πυροτεχνήματα»
Φρένο στο πολυώροφο των 20.000 τ.μ.
Κίνητρα για μείωση των σκουπιδιών
Αλιεία
Στοπ στις μηχανότρατες
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Απόπειρα διάρρηξης
Επιασαν τους ληστές μετά από καταδίωξη
Εγκληματικότητα
Κάθε 7 λεπτά μια κλοπή ή διάρρηξη
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν βασανισμό κρατουμένου
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σκοτεινός ο ρόλος δύο αστυνομικών
Μάρτυρα της «ζαρντινιέρας» μήνυσε... αστυνομικός
Γιατροί
Δεν τους έπεισε η υπουργός
Απεργιακό στοπ στη γενική εφημερία
Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν οι καρδιολόγοι του «Γεννηματάς»
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Διεθνής κομπίνα με «τυχερά» e-mails
Κακοποίηση ζώων
SOS για την ασφάλεια σε τσίρκο
Αθλητική βία
«Δεν υπάρχει έλεγχος στο γήπεδο»
Αρχαιολογικοί χώροι
«Οι αρμόδιοι γυρίζουν την πλάτη σε ανασκαφές, ενοποίηση»
Προς τιμήν του ήρωα Ακάδημου
Αρχαίος θησαυρός στα αζήτητα
Μετρό Θεσσαλονίκης
Οι μετροπόντικες σβηστοί, οι εργάτες απλήρωτοι
ΤΕΕ
Στις κάλπες 100.000 μηχανικοί
ΟΚΑΝΑ
«Ενεση» ζωής στον ΟΚΑΝΑ
Κέντρο υποδοχής μεταναστών
Η λύση μετανάστευσε...
Ενοπλες δυνάμεις
Στον Αρ. Πάγο για συνδικαλισμό στρατιωτικών
Άλλες ειδήσεις
Νυμφαίο: Ξύπνησαν και οι 13 αρκούδες
«Πυρ» από 3.000 πυροσβέστες
Καστοριά: απλήρωτα νοίκια - κατάσχεση για το ΤΕΙ;
Αεροσύγκρουση με τραυματία
Με υπογραφή Ρέντζο Πιάνο η αναμόρφωση του δημοτικού πάρκου