Έντυπη Έκδοση

Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια

Δυσβάσταχτο το κόστος της επιχειρήσης στη Λιβύη για τις ΗΠΑ και τους εταίρους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί εύκολα να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια, ανεξαρτήτως της έκβασής του. «Φορτώνουμε τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας με βαριά χρέη» δηλώνουν ισχυρά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, τη στιγμή που το Πεντάγωνο αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας αρνούνται να συζητήσουν το θέμα.

Μόνο η πρώτη μέρα της «Οδύσσειας» κόστισε 100 εκατ. δολάρια στον αμερικανικό προϋπολογισμό και 3 εκατ. λίρες στο Λονδίνο, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές. Αντίστοιχες εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών τοποθετούν το κόστος για την επιβολή εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης από 100 έως 300 εκατ. δολάρια την εβδομάδα.

Μέχρι χθες οι σύμμαχοι είχαν εξαπολύσει τουλάχιστον 162 πυραύλους Τόμαχοκ -το κόστος για κάθε έναν κυμαίνεται από 1 έως 1,5 εκατ. δολάρια. Το σύνολο πτήσεων των συμμαχικών αεροσκαφών υπολογίζεται σε 25 ώρες, με κόστος που ξεπερνά τα 10.000 δολάρια ανά ώρα. Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν Αμερικανοί αναλυτές, εάν σε αυτές τις «ενδεικτικές τιμές» συνοπολογίσουμε το κόστος λειτουργίας των μαχητικών, των υποβρυχίων, των αεροπλανοφόρων, τα ακριβά καύσιμα, τους ανεφοδιασμούς εν πτήσει αλλά και τις αμοιβές των πιλότων, είναι σαφές ότι το συνολικό κόστος μπορεί να εκτοξευθεί, ειδικά εάν η επιχείρηση διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Σε παράλληλες εξελίξεις, τα 2/3 των Γάλλων (ποσοστό 66%) τάσσονται υπέρ της επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, ενώ το 34% δεν την εγκρίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop για την εφημερίδα France-Soir.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
ΗΠΑ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο
«Οχι στο χώμα»
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο
«Οχι στο χώμα»
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Συρία
Η αστυνομία έπνιξε στο αίμα τη διαδήλωση
Υεμένη
Η Υεμένη στο γύψο, αλλά χωρίς στρατό
Ισραήλ
Αίμα στην Ιερουσαλήμ από βόμβα σε στάση λεωφορείου
Ιαπωνία
Ακατάλληλο το νερό για βρέφη
«Ενεση» με δύο τρισ. γεν
Πυρηνικό απεταξάμην από Μέρκελ
Πορτογαλία
Ο Σόκρατες ήπιε το κώνειο
Κούβα
Ελεύθεροι και οι τελευταίοι των 75 αντιφρονούντων
Άλλες ειδήσεις
Παραπέμπεται για φόνους
Συγκρούσεις στο Αλγέρι
Στο φως τα αίτια του μυελώματος
Προσοχή σε ήλιο και σολάριουμ
Το άλλο νησί