Έντυπη Έκδοση

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ «ΠΑΡΕΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ

ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο

«Καμιά απόφαση για τίποτα». Αυτή ήταν η κοφτή δήλωση ανώτατου διπλωμάτη του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

Μια ακόμα ημέρα αδιεξόδου στην αναζήτηση συναίνεσης, που φαίνεται όμως πια ότι προκύπτει από τις διαφωνίες για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι δυνάμεις υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση θα κάνουν χρήση βίας στη Λιβύη. Οι αξιώσεις για «στενή» ερμηνεία ήρθαν από την Τουρκία, ενώ η Γαλλία, που άκουσε πολλούς από τους εταίρους της να της μηνούν διά της τεθλασμένης ότι η διοίκηση πρέπει να περάσει στο ΝΑΤΟ, ανέλαβε να ανακοινώσει ότι την Τρίτη θα γίνει στο Λονδίνο ευρεία πολιτική συνάντηση για τη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ γνωστοποίησε ότι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία αλλά και το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση της Λιβύης συν την Αφρικανική Ενωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο αλλά και «όσες ευρωπαϊκές χώρες το επιθυμούν είναι προσκεκλημένες στη συνάντηση». Μιλώντας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Ζιπέ είπε ότι η συνάντηση του Λονδίνου στόχο έχει να δείξει ότι η «πολιτική διακυβέρνηση» της διεθνούς συνεργασίας «δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά στην ομάδα επαφής», όπως την ονόμασε. Το ΝΑΤΟ θα έχει «τεχνικό ρόλο» συντονισμού της στρατιωτικής επιχείρησης, διευκρίνισε και ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.

Μετά τη χθεσινή νέα εμπλοκή στις Βρυξέλλες, οι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση με την ελπίδα της συμφωνίας. Διπλωμάτης έλεγε χθες ότι το θέμα «είναι η σχέση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η προστασία των αμάχων πόσο ευρεία θα είναι». «Η αίσθηση είναι ότι συγκλίνουμε σε πιθανό ρόλο για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», είπε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου. Καθ' όλη της διάρκεια της χθεσινής ημέρας καλλιεργούνταν αυτή η εικόνα αλλά το βράδυ ανακοινώθηκε αδιέξοδο.

Γκιουλ με Σταυρίδη

Στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Για μας θα είναι αδύνατον να επιμεριστούμε την ευθύνη μιας επιχείρησης που ορισμένες αρχές περιέγραψαν ως "σταυροφορία"». Τον όρο έχει χρησιμοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Καντάφι. ΝΑΤΟϊκή πηγή είπε ότι η Τουρκία θέλει οι δυτικές χώρες να τελειώσουν πρώτα με τις αεροπορικές επιδρομές και μετά να αναλάβει το ΝΑΤΟ, ούτως ώστε να μην πάρει ευθύνη για πιθανά «ατυχήματα». Για την Τουρκία οι κανόνες εμπλοκής θα πρέπει να περιορίζονται σε προστασία των αμάχων, επιβολή του εμπάργκο όπλων και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ανθρωπιστική βοήθεια. Αποκλείει δηλαδή περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές κατά των χερσαίων δυνάμεων του Καντάφι. «Δεν θέλει, δε, δικέφαλη διοίκηση» αλλά διοίκηση και έλεγχο του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Γκιουλ μάλιστα είπε ότι «κίνητρο κάποιων χωρών είναι η καιροσκοπία» και τις προειδοποίησε να μην προωθούν «τη δική τους κρυφή αντζέντα». Σήμερα μεταβαίνει σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία ο διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ ναύαρχος Σταυρίδης, οι επαφές του εκεί όμως υπό το φως των εξελίξεων θα έχουν ιδιαίτερη σημασία.

«Ενιαία διοίκηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» θέλει και η Ιταλία, «ώστε να μη γίνουμε συνυπεύθυνοι για ανεπιθύμητες ενέργειες άλλων χωρών στη Λιβύη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Η Νορβηγίδα υπουργός Αμυνας Γκρέτε Φαρέμο προειδοποίησε χθες από τη Βουλή του Οσλο ότι αν στην πορεία οι κίνδυνοι για απώλεια ζωών αμάχων αυξηθούν, θα προσγειώσει τα έξι F-16 που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Περιπολίες ΝΑΤΟ

Οι περιπολίες του ΝΑΤΟ για την επιβολή του εμπάργκο όπλων, κάτι που είχε συμφωνηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, άρχισαν ήδη χθες. Τουρκικές δυνάμεις μάλιστα θα λάβουν μέρος αφού πάρουν έγκριση σήμερα από την Εθνοσυνέλευση. Ο ΝΑΤΟϊκός υποστράτηγος Πιερ Αμάντ είπε ότι η ναυτική επιχείρηση «βρίσκεται σε εξέλιξη» με έξι σκάφη ενώ το ΝΑΤΟ έχει ήδη δεχτεί προσφορές για ακόμα 16. Η Τουρκία προτίθεται να στείλει 4 φρεγάτες και ένα υποβρύχιο. Κατά τον Αμάντ, άλλες χώρες που συνεισφέρουν με σκάφη είναι οι ΗΠΑ, η Ρουμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Βρετανία και η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα λάβει μέρος με τη φρεγάτα «Λήμνος» και ένα ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» για έρευνα και διάσωση. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και η Ολλανδία. Η Γερμανία έθεσε εκ νέου υπό εθνική διοίκηση τα πολεμικά της πλοία στη Μεσόγειο, που ήταν υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, ώστε «να μη χρειαστεί να προσφύγουν στη χρήση βίας» κατά την επιτήρηση του εμπάργκο.

Αργά χθες βράδυ πάντως η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες περιμένει νέες συμμετοχές Αράβων αλλά δήλωσε ήδη «ευχαριστημένη». Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Κουβέιτ και η Ιορδανία θα «υποστηρίξουν επιμελητειακά» την επιχείρηση.

Η Ε.Ε. συμφώνησε χθες να επεκτείνει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, προχώρησε μάλιστα πέρα από τα προβλεπόμενα από τον ΟΗΕ, βάζοντας στη λίστα ακόμα πέντε θυγατρικές. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΝΑΤΟ
Λιβύη
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
«Οχι στο χώμα»
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο
«Οχι στο χώμα»
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Συρία
Η αστυνομία έπνιξε στο αίμα τη διαδήλωση
Υεμένη
Η Υεμένη στο γύψο, αλλά χωρίς στρατό
Ισραήλ
Αίμα στην Ιερουσαλήμ από βόμβα σε στάση λεωφορείου
Ιαπωνία
Ακατάλληλο το νερό για βρέφη
«Ενεση» με δύο τρισ. γεν
Πυρηνικό απεταξάμην από Μέρκελ
Πορτογαλία
Ο Σόκρατες ήπιε το κώνειο
Κούβα
Ελεύθεροι και οι τελευταίοι των 75 αντιφρονούντων
Άλλες ειδήσεις
Παραπέμπεται για φόνους
Συγκρούσεις στο Αλγέρι
Στο φως τα αίτια του μυελώματος
Προσοχή σε ήλιο και σολάριουμ
Το άλλο νησί