Έντυπη Έκδοση

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

«Οχι στο χώμα»

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε την πιθανότητα χερσαίας εισβολής που στόχο θα έχει την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, ενώ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον αποκάλυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Λίβυος ηγέτης και το περιβάλλον του βολιδοσκοπούν προορισμούς για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο κανάλι Uninivision, μια μέρα πριν επιστρέψει από την περιοδεία στη Λατινική Αμερική, απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην πιθανότητα χερσαίων επιχειρήσεων στη Λιβύη. Η στρατηγική εξόδου για τις ΗΠΑ, κατά τον Μπαράκ Ομπάμα, θα πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα 24ωρα, όταν το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων και η αμερικανική πολεμική μηχανή θα περιοριστεί σ' έναν «υποστηρικτικό ρόλο».

Σε μια άλλη συνέντευξή του στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στην εκτίμηση ότι ο Καντάφι είναι πιθανόν να επιλέξει να «οχυρωθεί στις θέσεις του» και να περιμένει τόσο την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη όσο και μια στρατιωτική προσβολή, η οποία θα επιφέρει βαρύτατα πλήγματα στις δυνάμεις του. Αναφορικά με την κριτική που δέχτηκε από ανώτατα στελέχη του Κογκρέσου για την ορθότητα της αμερικανικής ανάμιξης ο Ομπάμα είπε σχετικά: «Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συμμετέχουμε... γιατί κανένας δεν έχει μεγαλύτερο συμφέρον στο να βεβαιώνει ότι οι βασικοί κανόνες τηρούνται και ότι υπάρχει κάποια μορφή δικαιοσύνης και τάξης, ειδικά σε μια ασταθή περιοχή στην οποία επιτελούνται μεγάλες αλλαγές».

Χίλαρι: Ψάχνει καταφύγιο ο Καντάφι

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξή της στο ABC, εκτίμησε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι και οι σύμμαχοί του είναι πολύ πιθανό να εξετάζουν προορισμούς για να καταφύγουν εγκαταλείποντας τη χώρα, αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία. «Κάποια από όλα αυτά είναι απλά θέατρο», είπε η Κλίντον, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επίγνωση των ανθρώπων που προσεγγίζουν «ισχυριζόμενοι ότι μιλούν για λογαριασμό του Καντάφι» και προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχουν. «Το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών είναι απλά μέρος της τακτικής του. Είναι σε κάποιο βαθμό απρόβλεπτος. Εν τούτοις πιστεύουμε ότι εξετάζει παράλληλα όλα τα ενδεχόμενα. Καταλαβαίνετε τώρα: Ποιες είναι οι επιλογές μου, πού θα μπορούσα να καταφύγω, τι θα έπρεπε να κάνω. Και εμείς θα ενθαρρύναμε μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ
Λιβύη
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο
«Οχι στο χώμα»
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Συρία
Η αστυνομία έπνιξε στο αίμα τη διαδήλωση
Υεμένη
Η Υεμένη στο γύψο, αλλά χωρίς στρατό
Ισραήλ
Αίμα στην Ιερουσαλήμ από βόμβα σε στάση λεωφορείου
Ιαπωνία
Ακατάλληλο το νερό για βρέφη
«Ενεση» με δύο τρισ. γεν
Πυρηνικό απεταξάμην από Μέρκελ
Πορτογαλία
Ο Σόκρατες ήπιε το κώνειο
Κούβα
Ελεύθεροι και οι τελευταίοι των 75 αντιφρονούντων
Άλλες ειδήσεις
Παραπέμπεται για φόνους
Συγκρούσεις στο Αλγέρι
Στο φως τα αίτια του μυελώματος
Προσοχή σε ήλιο και σολάριουμ
Το άλλο νησί