Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Η Υεμένη στο γύψο, αλλά χωρίς στρατό

Με επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης αντιδρά ο πρόεδρος της Υεμένης Σάλεχ στο διογκούμενο κίνημα αμφισβήτησής του, οι ηγέτες του οποίου απέρριψαν τις νέες προεδρικές προτάσεις για σταδιακή παράδοση της εξουσίας και προετοιμάζουν μαζικές διαδηλώσεις για αύριο.

Το κυριαρχούμενο από το κόμμα του Σάλεχ Κοινοβούλιο της Υεμένης ενέκρινε χθες την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης διευρύνοντας τις εξουσίες σύλληψης, κράτησης και λογοκρισίας, με στόχο την πάταξη των διαδηλωτών.

Η κίνηση αυτή οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του προέδρου και του κινήματος που έχει ενώσει πολιτικούς, στρατιωτικούς, θρησκευτικούς και φυλετικούς ηγέτες και νέους με κοινό αίτημα την άμεση παραίτηση του Σάλεχ.

Αμφισβητεί η αντιπολίτευση

Τόσο οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Σαναά όσο και η αντιπολίτευση αλλά και αυτομολήσαντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.

«Ημέρα αποχώρησης»

Κι ενώ οι διαδηλωτές φιλοδοξούν να αναδείξουν την αυριανή ημέρα σε «Ημέρα Αποχώρησης του Σάλεχ», ο πρόεδρος επανήλθε χθες επισημοποιώντας την προχθεσινή, απορριφθείσα, πρότασή του με μια μικρή παραλλαγή.

Εμφανίζεται πλέον διατεθειμένος ν' αποχωρήσει πριν από το τέλος του χρόνου (αντί στις αρχές του 2012) αφού θα έχουν προηγηθεί αναθεώρηση του συντάγματος και βουλευτικές εκλογές.

Αν και υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες που ήθελαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μελετούν τη νέα προσφορά, ένας εκπρόσωπός της έκανε χθες λόγο για ελιγμούς του Σάλεχ εν όψει της αναπόφευκτης αποχώρησής του: «Το αίμα που έχει χυθεί και η κινητοποίηση του λαού δεν του αφήνουν άλλη επιλογή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υεμένη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο
«Οχι στο χώμα»
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Συρία
Η αστυνομία έπνιξε στο αίμα τη διαδήλωση
Υεμένη
Η Υεμένη στο γύψο, αλλά χωρίς στρατό
Ισραήλ
Αίμα στην Ιερουσαλήμ από βόμβα σε στάση λεωφορείου
Ιαπωνία
Ακατάλληλο το νερό για βρέφη
«Ενεση» με δύο τρισ. γεν
Πυρηνικό απεταξάμην από Μέρκελ
Πορτογαλία
Ο Σόκρατες ήπιε το κώνειο
Κούβα
Ελεύθεροι και οι τελευταίοι των 75 αντιφρονούντων
Άλλες ειδήσεις
Παραπέμπεται για φόνους
Συγκρούσεις στο Αλγέρι
Στο φως τα αίτια του μυελώματος
Προσοχή σε ήλιο και σολάριουμ
Το άλλο νησί