Έντυπη Έκδοση

Πυρηνικό απεταξάμην από Μέρκελ

Σε υπερένταση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι θεσμοί της Ε.Ε μετά το ιαπωνικό δυστύχημα, καθώς η ανησυχία των πολιτών για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας πιέζει προς την κατεύθυνση επαναξιολόγησης των ενεργειακών πηγών και σε άμεσες παρεμβάσεις μεγάλου οικονομικού κόστους.

Σε τροχιά εξόδου από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας κινείται η Γερμανία, με την καγκελάριο Μέρκελ να ανακοινώνει ότι «όσο πιο γρήγορα την εγκαταλείψουμε τόσο το καλύτερο» και να δεσμεύεται για επενδύσεις δισ. δολαρίων στις ανανεώσιμες πηγές για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Στις αρχές της εβδομάδας το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι κλείνουν οι 7 από τους 17 αντιδραστήρες τους τουλάχιστον για 3 μήνες προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι ασφαλείας. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για να καλύπτει το 25% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της. Η απόφασή της για «μηδενική χρήση πυρηνικής ενέργειας» και κυρίως η υλοποίησή της μπορεί να αποτελέσουν έναν «χάρτη δράσης» και για άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Η γερμανική μετάβαση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σε βάθος 25 ετών, όμως επιταχύνεται μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα το οποίο χαρακτηρίστηκε «καταστροφή βιβλικών διαστάσεων» από τη Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στη Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι χθες σταμάτησε τη λειτουργία του το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, λόγω μικρού προβλήματος, το οποίο όμως δεν προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας. Και στη Ρουμανία αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται 150 χλμ. ανατολικά από το Βουκουρέστι, πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, ακόμη και σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με κρατικά έγγραφα που επικαλείται το Associated Press, οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 71.000 τόνους ραδιενεργά απόβλητα και δεν έχουν χώρο αποθήκευσής τους, καθώς εγκαταλείφθηκαν σχέδια για δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων στην έρημο της Νεβάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Ιαπωνία
Γερμανία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Ακατάλληλο το νερό για βρέφη
«Ενεση» με δύο τρισ. γεν
Για το ίδιο θέμα
Σύννεφα ανησυχίας από Ιαπωνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο
«Οχι στο χώμα»
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Συρία
Η αστυνομία έπνιξε στο αίμα τη διαδήλωση
Υεμένη
Η Υεμένη στο γύψο, αλλά χωρίς στρατό
Ισραήλ
Αίμα στην Ιερουσαλήμ από βόμβα σε στάση λεωφορείου
Ιαπωνία
Ακατάλληλο το νερό για βρέφη
«Ενεση» με δύο τρισ. γεν
Πυρηνικό απεταξάμην από Μέρκελ
Πορτογαλία
Ο Σόκρατες ήπιε το κώνειο
Κούβα
Ελεύθεροι και οι τελευταίοι των 75 αντιφρονούντων
Άλλες ειδήσεις
Παραπέμπεται για φόνους
Συγκρούσεις στο Αλγέρι
Στο φως τα αίτια του μυελώματος
Προσοχή σε ήλιο και σολάριουμ
Το άλλο νησί