Έντυπη Έκδοση

Ο Σόκρατες ήπιε το κώνειο

«Καρφί» για το μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ βαδίζει η Πορτογαλία μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να καταψηφίσει το πακέτο λιτότητας της κυβέρνηση Σόκρατες.

Η απόφαση υποστηρίχτηκε απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χθεσινή σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο και οδήγησε αργά χθες το βράδυ τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της χώρας σε παραίτηση. Αποχωρώντας ο Σόκρατες δήλωσε ότι μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας τόσο αυτός όσο και η κυβέρνησή του δεν ήταν πλέον σε θέση να διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της Πορτογαλίας.

Μετά την παραίτηση του Σόκρατες, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου οδηγείται πιθανότατα σε πρόωρες εκλογές. Για τη διεξαγωγή τους θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες, διάστημα στο οποίο η Πορτογαλία οφείλει να εξυπηρετήσει ένα τεράστιο κομμάτι του χρέους της (ομόλογα ύψους 4,5 δισ. ευρώ εκπνέουν μόνο τον επόμενο μήνα) δανειζόμενη από τις αγορές, οι οποίες όμως απαιτούν διαρκώς όλο και πιο υψηλό επιτόκιο.

Χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 7,83% (από 7,67% προχθές), ενώ του πενταετούς στο 8,3% - το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Εδώ και αρκετές εβδομάδες το κόστος δανεισμού παραμένει σταθερά πάνω από το 7%, επίπεδο που θεωρείται τόσο από την κυβέρνηση Σόκρατες όσο και τους οικονομικούς αναλυτές μη διατηρήσιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης -στον οποίο κατέφυγαν νωρίτερα Ελλάδα και Ιρλανδία- θεωρείται πλέον αναπόφευκτη.

Κάτι που είχε επισημάνει άλλωστε την περασμένη Δευτέρα και ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Ταξέιρα Ντος Σάντος.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέρριψε πάντως χθες φήμες ότι η Λισαβόνα βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με αυτό τις τελευταίες ημέρες, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα δανειοδότησης από την Πορτογαλία.

Οι χθεσινές εξελίξεις περιπλέκουν κάπως τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να δείξουν ότι όλα βαίνουν καλώς στην Ε.Ε., αφού αποτελεί κακό προάγγελο της συνόδου κορυφής, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, και στην οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών φιλοδοξούν να σφραγίσουν την απάντησή τους στην κρίση χρέους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Το καθεστώς βρυχάται
Η «Αυγή» θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια
Τρομοκρατικά χτυπήματα βλέπει η Βρετανία
ΑδύΝΑΤΟ έως λίγο
«Οχι στο χώμα»
Η Μόσχα βλέπει χερσαία επίθεση
Συρία
Η αστυνομία έπνιξε στο αίμα τη διαδήλωση
Υεμένη
Η Υεμένη στο γύψο, αλλά χωρίς στρατό
Ισραήλ
Αίμα στην Ιερουσαλήμ από βόμβα σε στάση λεωφορείου
Ιαπωνία
Ακατάλληλο το νερό για βρέφη
«Ενεση» με δύο τρισ. γεν
Πυρηνικό απεταξάμην από Μέρκελ
Πορτογαλία
Ο Σόκρατες ήπιε το κώνειο
Κούβα
Ελεύθεροι και οι τελευταίοι των 75 αντιφρονούντων
Άλλες ειδήσεις
Παραπέμπεται για φόνους
Συγκρούσεις στο Αλγέρι
Στο φως τα αίτια του μυελώματος
Προσοχή σε ήλιο και σολάριουμ
Το άλλο νησί