Έντυπη Έκδοση

ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟ ΤΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΦΟΣ - ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Σύννεφα ανησυχίας από Ιαπωνία

Στη Βουλή των Ελλήνων έφτασε χθες το ανησυχητικό νέο από τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα. Το σίγουρα εξασθενημένο ραδιενεργό νέφος ενδέχεται, καιρού επιτρέποντος, να φτάσει ακόμη και σήμερα στη χώρα μας.

Από τη Φουκουσίμα ώς την Ελλάδα είναι μακρύς ο δρόμος και «η ανιχνεύσιμη ραδιενέργεια μειώνεται σημαντικά» Από τη Φουκουσίμα ώς την Ελλάδα είναι μακρύς ο δρόμος και «η ανιχνεύσιμη ραδιενέργεια μειώνεται σημαντικά» Οι επιστήμονες ωστόσο που ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι τις μόνιμες επιτροπές της Βουλής και τους βουλευτές ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικοί. «Οι ανιχνεύσιμες ποσότητες ραδιενέργειας έχουν ήδη εξασθενήσει», ενώ οι μηχανισμοί της πολιτείας, η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» παρακολουθούν σε 24ωρη βάση το φαινόμενο και βρίσκονται υπ' ατμόν.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας πραγματοποίησαν χθες κοινή συνεδρίαση με θέμα: «Σταθμοί Πυρηνικής Ενέργειας: Μέλλον ή Παρελθόν». Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατηγορηματικά τόνισε πως όχι μόνο «πάγια θέση μας είναι ότι η πυρηνική ενέργεια δεν θα ενταχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά στηρίζουμε να μειωθεί». Συνεχίζοντας ο υφυπουργός είπε πως «σε επίπεδο κυβέρνησης θέλουμε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να είναι πιο αυστηρή. Και απέναντι στις εταιρείες που κατασκευάζουν τους αντιδραστήρες αλλά και στα κράτη. Οι έλεγχοι να γίνονται όχι μόνο από εμπειρογνώμονες του κράτους αλλά και από τη Euroatom».

Σε ό,τι αφορά τα γειτονικά πυρηνικά εργοστάσια, είτε τα πεπαλαιωμένα στη Βουλγαρία είτε στις προθέσεις της Τουρκίας, ο υφυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία αλλά και δυσαρέσκειά του. Τόνισε πως πρέπει να υπάρχουν οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας, τα stress tests στους αντιδραστήρες να είναι υποχρεωτικά, καθώς και να υπάρχουν διασυνοριακές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ορισμένοι πάντως βουλευτές θορυβήθηκαν όταν ο υφυπουργός αναφερόμενος στην πυρηνική τεχνογνωσία είπε πως είναι «η μοναδική πηγή ενέργειας που είναι υπόθεση λίγων ανθρώπων που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα». Ολοι πάντως οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στους κινδύνους εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου σε σεισμογενείς περιοχές.

Στην Ελλάδα πάλι, μετά και τη Φουκουσίμα, ολόκληρη η ΕΕΑΕ τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις του φαινομένου σε 24η βάση για ενημέρωση και έκδοση οδηγιών». Οι επιστήμονες επίσης αναφέρθηκαν στο σχέδιο «Ξενοκράτης» που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και συγκεκριμένα στο Παράρτημα Ρ περί ραδιολογικού κινδύνου και ραδιενεργού έκλυσης. Σχέδιο που -τουλάχιστον σε επίπεδο άσκησης- ενεργοποιείται συχνά.

Ελεγχος στα εισαγόμενα

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, η μέτρηση της ραδιενέργειας πραγματοποιείται από δύο δίκτυα, του ΕΕΑΕ και του «Δημόκριτου», ενώ γνωρίζουν μέσω ΕΦΕΤ όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από Ιαπωνία για να πραγματοποιήσουν ελέγχους ραδιολογικής καταλληλότητας. Οπως επίσης είπαν, αναφερόμενοι στη σοβαρότητα της Φουκουσίμα, «δεν είναι Τσερνομπίλ και ούτε μπορεί να γίνει». Καθησυχαστικός ήταν και ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κώστας Καρτάλης, που είπε πως «ακόμη και σε jet stream (δυνατοί άνεμοι σε υψηλά υψόμετρα) να φτάσει το ραδιενεργό νέφος, ήδη έχει εξασθενήσει».

Τα μέλη των επιτροπών ενημέρωσαν οι: Χρήστος Χουσιάδας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ΕΕΑΕ, Νικόλαος Κανελλόπουλος, διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Ιωάννης Παπάζογλου, διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας-Ακτινοπροστασίας στον «Δημόκριτο», Σίμος Σιμόπουλος, πρύτανης στο ΕΜΠ και πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Ιωάννης Σταματελάτος από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας-Ακτινοπροστασίας του «Δημόκριτου» και ο δρ Ανδρέας Οικονομόπουλος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Πυρηνικά
Ιαπωνία
Για το ίδιο θέμα
Ακατάλληλο το νερό για βρέφη
Πυρηνικό απεταξάμην από Μέρκελ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
Κινδυνεύουν με λουκέτο οι 28 παιδικές βιβλιοθήκες στην περιφέρεια
65 εκατ. τα χρέη για τα συγγράμματα
Συγχωνεύσεις - δεύτερες σκέψεις
Με διαδικασίες εξπρές το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
Ραδιενεργό νέφος
Σύννεφα ανησυχίας από Ιαπωνία
Υγεία
Τους πάνε στην ουρά
Δικαίωση για τους σταζιέρ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Αδειάζει το ΕΣΥ από νοσηλευτές, 3.000 ήδη οι κενές θέσεις
Βλέπουν λύση για «Ντυνάν», περικοπές στο «Ωνάσειο»
Το νοσοκομείο έμεινε φάντασμα
Τους χρωστάνε 15 εκατ. €
Διαχείριση απορριμμάτων
Ανοίγουν δρόμο στην καύση
Ανοίγει το πρωί, κλείνει το βράδυ ο ΧΥΤΑ
Εμπόριο
75.000 «μαϊμούδες»
Ματαιώσεις διαγωνισμών
Αποχή εργοληπτών από 28 Μαρτίου έως 12 Απριλίου
Οδικό δίκτυο
Καταγγέλλουν τους «εθνικούς εργολάβους»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δύο δικηγόροι για απάτη, εκβίαση και στο βάθος Βατοπέδι
Αθώοι οι τέσσερις αστυνομικοί
Είκοσι χρόνια σε πρώην τοξικομανή για φόνο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Διαμαρτυρία ενστόλων
Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς
Εκρηκτικά στην Εφορία
Για επίθεση κατά μεταναστών οι δύο νεαροί της Νίκαιας
3 Πακιστανοί για αρπαγές, εκβίαση
Άλλες ειδήσεις
Κόντρες για το «πρώτο» γάλα
1 στους 4 δικυκλιστές χωρίς κράνος