Έντυπη Έκδοση

Κινδυνεύουν με λουκέτο οι 28 παιδικές βιβλιοθήκες στην περιφέρεια

Παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες -28 συνολικά- σε απομονωμένες και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, από τις Φέρες του Εβρου μέχρι τον Πύργο Ηρακλείου Κρήτης, που εξυπηρετούν κατά μέσον όρο 2.400 παιδιά και εφήβους την ημέρα και δανείζουν περίπου 700 βιβλία ημερησίως, κινδυνεύουν να κλείσουν, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία δυο χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (μη κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) για το 2009 επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Παιδείας με το ποσόν των 450.000 ευρώ και πέρυσι με μόλις 250.000 ευρώ, τη στιγμή που μέχρι και το 2008 η επιχορήγηση που λάμβανε ήταν περίπου 700.000 ευρώ το χρόνο, και περίπου 200.000 ευρώ από ιδιωτικές χορηγίες, όταν το συνολικό κόστος λειτουργίας ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

35 απλήρωτοι

«Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, το συνολικό μας χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε από τη μείωση της επιχορήγησης από το υπουργείο υπολογίζεται στο 1,2 εκατ. ευρώ. Εχουμε απλήρωτους τους 35, συνολικά, εργαζομένους, δεν έχουμε εξοφλήσει ενοίκια και τόσα άλλα έξοδα», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ευστάθιος Ποταμίτης, τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο οι 28 βιβλιοθήκες, όπου σε καθεμία απασχολείται ένας εργαζόμενος, αλλά και το Κέντρο Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου και η Ερευνητική Βιβλιοθήκη όπου απασχολούνται επτά άτομα. Το Κέντρο διαθέτει 43.000 τίτλους βιβλίων και πλούσια συλλογή παλαιών εκδόσεων και βοηθάει σημαντικά στα μηνιαία ειδικά παιδαγωγικά προγράμματα δράσης των 28 βιβλιοθηκών».

Ο κ. Ποταμίτης επισήμανε επίσης: «Αν δεν μας ενισχύσει οικονομικά το υπουργείο, όπως έκανε μέχρι και το 2008, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και τις 28 βιβλιοθήκες, όπως και το Κέντρο Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου και την Ερευνητική Βιβλιοθήκη, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι περισσότερες από τις 28 βιβλιοθήκες βρίσκονται είτε σε απομονωμένα ακριτικά χωριά είτε σε φτωχές περιοχές της χώρας, διευρύνοντας τους ορίζοντες και προπάντων δίνοντας μια ελπίδα σε νέους ανθρώπους.

Στην Ξάνθη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πομακοχώρι Μύκη στην Ξάνθη: «Στο χωριό δεν υπάρχει ούτε καν παιδική χαρά, η βιβλιοθήκη είναι για τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους η μοναδική πνευματική τους διέξοδος, το παράθυρο στον κόσμο της γνώσης.

Αν δεν έχει ζήσει κανείς σε τέτοιες περιοχές δεν μπορεί να καταλάβει την τεράστια αξία και σημασία μιας βιβλιοθήκης», είπε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του χωριού Δέσποινα Κοτόρνου συγκινημένη σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας από τις 2 Μαρτίου του 2010, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών: «Ημασταν απλήρωτοι για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2009 και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2010, όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε επίσχεση τον Μάρτιο, κάναμε υπομονή τόσον καιρό», λέει στην «Ε» η πρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου εργαζομένων Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων Μαρία Τερζή και υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του χωριού Πεντάπολη Σερρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Παιδείας
65 εκατ. τα χρέη για τα συγγράμματα
Συγχωνεύσεις - δεύτερες σκέψεις
Με διαδικασίες εξπρές το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
Κινδυνεύουν με λουκέτο οι 28 παιδικές βιβλιοθήκες στην περιφέρεια
65 εκατ. τα χρέη για τα συγγράμματα
Συγχωνεύσεις - δεύτερες σκέψεις
Με διαδικασίες εξπρές το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
Ραδιενεργό νέφος
Σύννεφα ανησυχίας από Ιαπωνία
Υγεία
Τους πάνε στην ουρά
Δικαίωση για τους σταζιέρ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Αδειάζει το ΕΣΥ από νοσηλευτές, 3.000 ήδη οι κενές θέσεις
Βλέπουν λύση για «Ντυνάν», περικοπές στο «Ωνάσειο»
Το νοσοκομείο έμεινε φάντασμα
Τους χρωστάνε 15 εκατ. €
Διαχείριση απορριμμάτων
Ανοίγουν δρόμο στην καύση
Ανοίγει το πρωί, κλείνει το βράδυ ο ΧΥΤΑ
Εμπόριο
75.000 «μαϊμούδες»
Ματαιώσεις διαγωνισμών
Αποχή εργοληπτών από 28 Μαρτίου έως 12 Απριλίου
Οδικό δίκτυο
Καταγγέλλουν τους «εθνικούς εργολάβους»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δύο δικηγόροι για απάτη, εκβίαση και στο βάθος Βατοπέδι
Αθώοι οι τέσσερις αστυνομικοί
Είκοσι χρόνια σε πρώην τοξικομανή για φόνο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Διαμαρτυρία ενστόλων
Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς
Εκρηκτικά στην Εφορία
Για επίθεση κατά μεταναστών οι δύο νεαροί της Νίκαιας
3 Πακιστανοί για αρπαγές, εκβίαση
Άλλες ειδήσεις
Κόντρες για το «πρώτο» γάλα
1 στους 4 δικυκλιστές χωρίς κράνος