Ελευθεροτυπία - 24/03/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ
Συγχωνεύσεις - δεύτερες σκέψεις
«Πράσινο» φως για επανεξέταση ορισμένων περιπτώσεων σχολείων που συγχωνεύονται, έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και εν όψει, βέβαια, των μαθητικών παρελάσεων, που θα γίνουν σήμερα και αύριο.
Σε συνάντηση που είχε χθες με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης, εν όψει του προγραμματισμού της νέας σχολικής χρονιάς, η υπουργός Παιδείας δήλωσε:
«Εχει γίνει σοβαρή και οργανωμένη δουλειά, σε κάθε περιφέρεια. Οπου υπάρχουν τεκμηριωμένες και ήρεμες προσεγγίσεις και όπου τα επιχειρήματα είναι παιδαγωγικά, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εξετάζονται, όχι, όμως, με βία, ούτε με απειλές ούτε με τρόπο που δεν συνάδει με τη σχολική κοινότητα». Για τις εξελίξεις στο θέμα των συγχωνεύσεων η Αννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε χθες και τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο μεταξύ, οι διαμαρτυρίες για τις συγχωνεύσεις των σχολείων συνεχίζονται. Υπό κατάληψη εξακολουθούν να είναι σε όλη τη χώρα 109 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα περισσότερα υπό κατάληψη σχολεία είναι στη Θεσσαλία (45 συνολικά), ενώ έχουν μειωθεί οι καταλήψεις στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
Σήμερα, πάντως, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και αύριο, στη διάρκεια των τοπικών παρελάσεων, αναμένεται ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προβούν σε διαμαρτυρίες, κρατώντας μαύρες σημαίες και διαδηλώνοντας κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των συγχωνεύσεων η Αννα Διαμαντοπούλου δέχτηκε τα πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή. Ο Τ. Κουράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε μαρασμό τη δημόσια εκπαίδευση και μίλησε για εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτήρισε λογιστικό και όχι παιδαγωγικό το επίτευγμα της συγχώνευσης, ενώ έκανε λόγο για ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά απαράδεκτες.
«Η συνένωση οδηγεί σε ελαστικοποίηση της γνώσης», τόνισε ο Β. Μουλόπουλος, ενώ η Λίτσα Αμμανατίδου ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας «έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι είναι πολιτική ποιοτικής αναβάθμισης της Παιδείας το θέμα της συγχώνευσης».