• Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος

  • Ενα ψέμα, δέκα χρόνια κατοχή
   Δέκα χρόνια από την εισβολή στο Ιράκ, και το «ταμείο» κλείνει με πάνω από 100.000 Ιρακινούς νεκρούς, 4.500 Αμερικανούς και πάνω από 1 τρισ. δολάρια κόστος (Φωτ. Reuters) Οι εκρήξεις και οι επιθέσεις αυτοκτονίας που σηματοδότησαν τη δέκατη επέτειο της εισβολής στο Ιράκ ήταν απλώς μια υπενθύμιση για την ευαίσθητη ισορροπία ασφάλειας, σε μια χώρα που εξακολουθεί να δίνει καθημερινές μάχες ενάντια σε τοπικές εξεγέρσεις, στη σεκταριστική βία και την πολιτική αστάθεια, την ώρα που ακόμη κι ένας μεροληπτικός απολογισμός δύσκολα μπορεί να αναδείξει νικητή σε έναν από τους πλέον διχαστικούς πολέμους της σύγχρονης ιστορίας.
  • Ο πόλεμος του νερού, οι συγκρούσεις, η «λύση»
   Οι εκτιμήσεις ότι ο επόμενος πόλεμος που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα θα γίνει για το νερό δεν είναι καινούργιες. Το Ινστιντούτο Ερευνών του Ειρηνικού Ωκεανού σε έκθεσή του καταγράφει και αναλύει τουλάχιστον 225 «σχετικές συγκρούσεις» στην ιστορία της ανθρωπότητας και, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 780 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν σήμερα να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό.
  • Τουρκοκουρδική σύμπραξη με εκφραστές Ερντογάν - Οτσαλάν
   Καμία υγιής παρατήρηση δεν θα μπορούσε να γίνει επί των τεκταινομένων αυτή την περίοδο γύρω από το Κουρδικό, αλλά και γενικότερα στην Τουρκία, εάν αυτή δεν περιελάμβανε ό,τι περιέχει η περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και εν μέρει η ανατολική Μεσόγειος. Μόνο με μία τέτοια ευρεία προσέγγιση μπορεί να παρατηρήσει κανείς, για παράδειγμα, ότι το περίφημο μήνυμα του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήταν ένα είδος «οθωμανικής» οπτικής, παρόμοιας με την ομώνυμη τάση της κυβέρνησης Ερντογάν.
 • Βρετανία

  • Πυρηνικό «πράσινο φως» Κάμερον
   Η αγορά πυρηνικής ενέργειας, το νέο οικονομικό «όραμα» της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον (φωτ. Reuters) Είκοσι χρόνια μετά την κατασκευή του τελευταίου πυρηνικού εργοστασίου της, η Βρετανία επανέρχεται δυναμικά στην αγορά της πυρηνικής ενέργειας κατασκευάζοντας το Hinkley Point C, «απόγονο» των Hinkley Α και Β που κατασκευάστηκαν, το 1965 και 1976 αντίστοιχα, στο Σόμερσετ. Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον άναψε την περασμένη βδομάδα το «πράσινο φως» για την κατασκευή της νέας γενιάς πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα και τον εκσυγχρονισμό των 8 από τα 9 που λειτουργούν ήδη, προτάσσοντας τις 25 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις φωνές διαμαρτυρίας περιβαλλοντικών οργανώσεων.
 • Βόρεια Κορέα

  • Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας «δοκιμάζει τα νεύρα» της Νότιας
   Αυξανόμενη ανησυχία προκαλεί η νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και χειρονομίες επίδειξης ισχύος που κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε θερμό επεισόδιο. Μέσα σε ενάμιση μήνα είδαμε την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας (μετά το 2006 και το 2009), την απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με νέες κυρώσεις εναντίον της, τις επακόλουθες απειλές της Πιονγκγιάνγκ για πυρηνικό πόλεμο εναντίον των εχθρών της, γειτόνων και μη, και ειδικότερα για προληπτικό πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Ουάσιγκτον και τη βορειοκορεατική ανακοίνωση της ακύρωσης της συμφωνίας ανακωχής με τη Νότια Κορέα.
 • Κίνα

  • «Είχα ένα... κινεζικό όνειρο»
   Το όραμα του νέου προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είναι η αντικατάσταση της «αρμονικής κοινωνίας» με το «κινεζικό όνειρο» (φωτ. Reuters) Ηδιαδοχή στην κινεζική ηγεσία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες με όλους τους τύπους και τη δέουσα επισημότητα. Το νέο δίδυμο της εξουσίας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, έκανε μια αρκετά δυναμική πρεμιέρα με υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση της διαφθοράς, προστασία του περιβάλλοντος, νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της χώρας διεθνώς. Για τα δύο τελευταία είναι βέβαιο ότι το Πεκίνο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Για τα τρία πρώτα υπάρχουν αμφιβολίες.
 • Βενεζουέλα

  • «Χάσαμε ένα γίγαντα επαναστάτη»
   WILLIAM ROBINSON (καθηγητής Κοινωνιολογίας, Λατινοαμερικανικής Πολιτικής και Παγκόσμιων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα) Ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής και αριστερός ακτιβιστής μιλάει για την παγκόσμια πολιτική απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, του ηγέτη που ανανέωσε το δημοκρατικό σοσιαλισμό. Ποια είναι η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Ούγκο Τσάβες; Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπισε στην προσπάθεια της υλοποίησης του οράματός του για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα; Η σχέση που είχε διαμορφώσει με τον Κάστρο και την Κούβα; Γιατί βρίσκεται σε άνοδο ο σοσιαλισμός στη Λατινική Αμερική, την εποχή που στη Δύση κυριαρχεί αδιαφιλονίκητα ο νεοφιλελευθερισμός;
 • Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Η Ε.Ε. «χάνει την μπάλα» στο γήπεδο της ενέργειας
   Με την Ευρωπαϊκή Ενωση να δυσκολεύεται να εφαρμόσει μια κοινή πολιτική στο μείζον θέμα της ενέργειας (οι Βρυξέλλες πρόκειται να προχωρήσουν σ' ένα τέτοιο πλάνο το 2014), οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν ακόμη και σήμερα διαφορετικές κατευθύνσεις σ' αυτό το ζήτημα. Σε αντίθεση με τη Βρετανία που ενισχύει την πυρηνική της ενέργεια, η Γερμανία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να κλείσει το σύνολο των πυρηνικών της εργοστασίων έως το 2020. Στάση που έχουν υιοθετήσει η Ισπανία και η Ελβετία, με τη Γαλλία να παραμένει ακόμη αναποφάσιστη, λόγω του πανίσχυρου ενεργειακού λόμπι της.