• Υπόθεση Siemens

  • Siemens, η μητέρα των εταιρικών σκανδάλων
   Μαύρα ταμεία, διπλά βιβλία και βαλίτσες με μετρητά να κάνουν το γύρο του κόσμου ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του περασμένου Νοεμβρίου, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο: «Διασώζοντας τους ολιγάρχες: Η βοήθεια της Ε.Ε. προς την Κύπρο, ένα πολιτικό ναρκοπέδιο για τη Μέρκελ». Οι συντάκτες του ρεπορτάζ περιέγραφαν την Κύπρο ως έναν παράδεισο για Ρώσους, όπου ακόμα και ο δήμαρχος της Λεμεσού μιλάει άπταιστα ρωσικά και έχει σπουδάσει στη Μόσχα της σοβιετικής εποχής.
 • Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα

  • Ο Μακιαβέλι των ευρωκρατών
   Η ΖΗΜΙΑ ήδη έγινε. Το ποτήρι της εμπιστοσύνης ράγισε. Η κρίση εμπιστοσύνης δεν σημαίνει μόνο μαζική έξοδο καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες την προσεχή Τρίτη. Απειλεί ευθέως και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα του Νότου. Το εύφλεκτο υλικό υπάρχει εδώ και καιρό, το γνωρίζαμε· ο σπινθήρας χρειαζόταν;
  • «Ο,τι έγινε, έγινε εκ προμελέτης»
   Ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής της Intouch Capital Markets, μιλάει στην «Κ.Ε.» Η εκτός ευρώ Κύπρος θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στην αρχή, αλλά στη συνέχεια μπορεί να πάει καλύτερα λόγω αερίου, λέει ο Ανδρέας Κούτρας «Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Eurogroup δεν ήταν ένα λάθος που έγινε υπό την πίεση του χρόνου ή από λανθασμένους υπολογισμούς. Ηταν μια εσκεμμένη και πολιτική απόφαση που συζητούνταν εδώ και μήνες και η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί απαράδεκτη και υψηλού ρίσκου για την Ευρώπη, η οποία αποδεικνύεται για δεύτερη φορά πως δεν είναι ώριμη να τηρήσει τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους».
 • Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση

  • Σύνταξη με 15ετία σε πείσμα όλων των Μνημονίων
   Ορισμένα ταμεία ξέφυγαν από τους τελευταίους νόμους και δίνουν τη δυνατότα γρηγορότερης συνταξιοδότησης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 23-24/3/2013 «Παραθυράκια» για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών με 15ετή ασφάλιση διατηρούνται ακόμη σε ορισμένα ταμεία, παρά τις βίαιες ανατροπές που έγιναν με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους, από τις οποίες επλήγησαν ιδαίτερα οι γυναίκες που δεν έχουν δυνατότητα συνταξιοδότησης με το ειδικό καθεστώς των μητέρων ανηλίκων, όσο αυτό βρίσκεται σε ισχύ.
  • ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Πώς θα βγείτε στη σύνταξη με 15ετία
   Οι όροι και οι προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν πιο γρήγορα συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων
 • Εφορία και φορολογική πολιτική

  • Με την απειλή της κατάσχεσης
   Πέραν της προειδοποίησης για τη μη ένταξη στη νέα ρύθμιση υπάρχει πάντα και η απειλή της κατάσχεσης. Αν δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων, θα ενεργοποιηθεί η νομοθεσία περί ανείσπρακτων οφειλών, που προβλέπει κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τραπεζικών καταθέσεων, ενοικίων, ακινήτων , Ι.Χ. κ.ά.
  • Φορολογική μεταρρύθμιση: μύθος ή πραγματικότητα;
   ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ την άνοιξη η ολοκλήρωση και η κατάθεση στη Βουλή ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα περιέχει τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο οποίος αναμένεται να ενσωματώσει και το νέο Φορολογικό Ποινολόγιο.
 • Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Το διπρόσωπο Χρηματιστήριο
   Στα τάρταρα οι τραπεζικές μετοχές, στα ύψη η Coca Cola ΒΙΟΙ αντίθετοι για τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε νέα ελάχιστα, 25 και πλέον ετών, οι τιμές των τραπεζικών τίτλων στη συνεδρίαση της Τρίτης (19/3), σε νέο ιστορικό υψηλό της Coca Cola/3Ε, που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις «κακές παρέες», και με θετική μεταβολή από την αρχή του έτους για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
  • Παρά τη σύνδεση με Κύπρο, η μετοχή «πετάει»
   ΤΗΝ ΩΡΑ που η Κύπρος ζει τη δεύτερη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, η μετοχή της εταιρείας Coca Cola Hellenic/3Ε, που έχει στενότατους δεσμούς με τη Μεγαλόνησο, προσέγγισε την υψηλότερη τιμή από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και βασικός μέτοχος της Coca Cola Hellenic, Γιώργος Δαυίδ, είναι Κύπριος, όπως και αρκετά άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και βασικοί μέτοχοι (ο άλλος μεγάλος μέτοχος είναι η μητρική, αμερικανική Coca Cola Inc).
 • Τράπεζες

  • Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην «τιμωρία» της Κύπρου
   Η τρόικα και οι υποστηρικτές της δικαιολόγησαν την απόφασή τους να επιβάλουν «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου με το σκεπτικό πως το κυπριακό κράτος δεν μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος του χρέους (από 84% του ΑΕΠ θα έφθανε το 180% περίπου) που θα προκαλούσε η διάσωση των τραπεζών.
 • Διαφθορά

  • ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ «ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ» Ξέπλυμα: η Κύπρος έχει το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη
   Η Γερμανία του «Πάνω απ' όλα» βρίσκεται πιο ψηλά από την Κύπρο στην κατάταξη των χωρών -«πλυντηρίων» με ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες Η Μέρκελ λοξοκοιτάζει το ευρώ και ως καλή... Ανατολικογερμανίδα αναπολεί τις «παλιές καλές μέρες» του μάρκου Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία βρίσκονται υψηλότερα από την Κύπρο στην κατάταξη των χωρών που διευκολύνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
 • Βιομηχανία

  • ΓΙΑΝ ΚΡΕΓΚΕΛ Καθηγητής Οικονομικών Ανατολικογερμανικό κοστούμι προβάρουν στην Ελλάδα
   Στόχος είναι η πώληση ή το λουκέτο εθνικών επιχειρήσεων ώστε να ανοίξει η αγορά για την επέκταση της γερνανικής βιομηχανίας Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος στο Levy Economics Institute, Γιαν Κρέγκελ και Εκχαρτ Χάιντς, καθηγητές Οικονομικών στο Βερολίνο, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη που έγινε τον Δεκέμβριο του 2011. Το μοντέλο της Ανατολικής Γερμανίας επιχειρεί να εξαγάγει η Γερμανία στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη, μας εξηγεί ο καθηγητής Οικονομικών και συνεργάτης του Levy Institute, Γιαν Κρέγκελ. Θέλοντας να κυριαρχήσει βιομηχανικά σε όλες τις εθνικές αγορές κι έχοντας στριμωχτεί στις παραδοσιακές εξαγωγικές της αγορές της Ασίας, δεν διστάζει να προωθεί στην Ε.Ε. ανερμάτιστες πολιτικές λιτότητας που περικόπτουν την εγχώρια ζήτηση οδηγώντας σε χρεοκοπία τις εθνικές επιχειρήσεις. Στην πορεία αυτή πρέπει να υπάρξει αντίδραση από τις εθνικές κυβερνήσεις και να τεθούν όρια στις πολιτικές αυτές, γιατί διαφορετικά θα διαλυθούν όλες οι ανθρώπινες και πολιτικές ισορροπίες και θα επέλθει κοινωνικό χάος, όπως έγινε στην Αργεντινή. Συμφωνεί και προτείνει τη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την απορρόφηση της ανεργίας κατά το πρότυπο του «εργοδότη ύστατης καταφυγής». Θεωρεί, δε, απαραίτητη κι εφικτή τη μαχητική αναδιαπραγμάτευση από τις κυβερνήσεις κάθε προγράμματος λιτότητας με την τρόικα.
 • Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική

  • Σε θολά νερά το αγροτικό e-shop
   Ξένοι χρήστες του Διαδικτύου ενδιαφέρονται για ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά το νομικό καθεστώς για το τι μπορεί να πάει στο εξωτερικό δεν έχει ξεκαθαριστεί ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ έκπληξη η είδηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, πως 37.000 ξένοι χρήστες από 145 χώρες αναζήτησαν την τελευταία τριετία ελληνικά προϊόντα κι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, από το διαδικτυακό κόμβο του ΠΣΕ.
  • Λακωνικά προϊόντα στο Σύνταγμα
   Η 6η Εκθεση Λακωνικών Προϊόντων πραγματοποιείται από 28 έως 31 Μαρτίου 2013, στο Μετρό, στην πλατεία Συντάγματος. Διοργάνωση: Εταιρεία Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, Περιφερειακή Ενότητα, δήμοι κι Επιμελητήριο Λακωνίας. Πληροφορίες: 6949-981664.
  • Προστατευόμενο το τοματάκι Σαντορίνης
   Στην τελική ευθεία είναι η αναγνώριση για το τοματάκι Σαντορίνης ως Προϊόν Προστατευόμενης Προέλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον παραδοσιακό αμπελώνα του νησιού και τη φάβα. Παρ' ότι η καλλιέργεια τομάτας προήλθε από το εξωτερικό το 19ο αιώνα, μας εξήγησε ο πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σέρκο Χαρουτουνιάν, διαφέρει αισθητά το τοματάκι Σαντορίνης κυρίως ως προς τα σάκχαρά του, σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε φύτευση.
 • Νέοι Αγρότες

  • Από τον κήπο του σπιτιού του στους ελαιώνες της Λακωνίας
   Η οικογένεια του Μαϊστρου Καραμπάση έφυγε το 1992 από την Αθήνα και σήμερα προωθεί βιολογικό λάδι στην ελληνική και διεθνή αγορά Ο Μαΐστρος Καραμπάσης καμαρώνει για το βιολογικό του λάδι ΣΤΑ 14 του χρόνια, το 1992, οι γονείς του Μαΐστρου Καραμπάση πήραν μια απόφαση ζωής κι έκαναν πράξη την αποκέντρωση. Εφυγαν από την Αθήνα κι εγκαταστάθηκαν στις Κροκεές Λακωνίας, τόπο καταγωγής της μητέρας του.

   Παρ' ότι δεν υπήρχε ούτε μισό στρέμμα ιδιόκτητο, ασχολήθηκαν με την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου και σε μικρότερο βαθμό με την ελιά Καλαμών, τα κηπευτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Χρόνια σκληρά, ο πατέρας έτρεχε για μεροκάματο και στην οικοδομή.
 • Εξαγωγές

  • ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Η GAIA «πιέζεται» από τις... εξαγωγές
   ΟΤΑΝ άλλοι Ελληνες επιχειρηματίες κοιτούν τον τζίρο τους και παθαίνουν... εγκεφαλικό, η ελληνική εταιρεία GAIA έχει καταφέρει όχι μόνο ν' αντέξει στην οικονομική κρίση, αλλά να κάνει απανωτά limit up. Η GAIA, που ιδρύθηκε το 1995, ξεκίνησε από μια τυχαία συζήτηση, για τα ωραία προϊόντα της Ελλάδας και τ' όνομά της το πήρε από τη γονιμότητα, την ευφορία της Γης και την αρχή της Δημιουργίας.
 • Αλιεία

  • Ενισχύσεις για ψαράδες
   Στις 29 Μαρτίου 2013 λήγει η υποβολή αιτήσεων για επαγγελματίες ψαράδες που θέλουν να ενταχθούν στο μέτρο 2.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) με θέμα: «Σκάφη Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων».
  • ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ Οι μηχανότρατες αποψιλώνουν το βυθό
   Η «τραγωδία των κοινών πόρων» (tragedy of the commons) αναφέρεται στην εξάντληση ενός κοινού φυσικού πόρου, από λίγους καιροσκόπους, που κερδοσκοπούν εις βάρος συναδέλφων τους, εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην αλιευτική επιστήμη, όταν μερίδα ψαράδων αλιεύει παράνομα ή στα όρια της νομιμότητας.
 • Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια,

  • Το «έξυπνο χρήμα» ποντάριζε Αθήνα και όχι Λευκωσία
   Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Eurogroup για την επιβολή φόρου επί των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών στη Μεγαλόνησο και οι εξελίξεις που «τρέχουν» μέχρι τώρα, εύλογα μονοπωλούν το ενδιαφέρον αναλυτών και επενδυτών ανά τον κόσμο. Αρνητική εξέλιξη, που εδώ και μήνες αποτυπώνεται στην πορεία του βασικού δείκτη του Χρηματιστηρίου της Κύπρου και συγκεκριμένα από τα χαμηλά επίπεδα του Ιουνίου του 2012.
 • Κατασκευαστικές Εταιρείες

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ πρόεδρος του Συνδέσμου Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Εμείς Θέλουμε τον ανταγωνισμό, η πολιτεία όχι
   Ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ μιλάει για τον τεχνικό έλεγχο της επιτροπής ανταγωνισμού και τις χαμηλές εκπτώσεις ΕΝΑΜΙΣΗ μήνα από την έφοδο των κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των μεγάλων τεχνικών εταιρειών (Ακτωρ, J&Ρ Αβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακάτ, ΑΕΓΕΚ, Μοχλός κ.ά.) και τους συνδέσμους τους (ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ), προς αναζήτηση στοιχείων που να τεκμηριώνουν καταγγελίες για στημένες εργολαβίες και εναρμονισμένες πρακτικές στους διαγωνισμούς δημόσιων έργων, η πλευρά των εργοληπτών σπάει τη σιωπή της.
 • Ληξιπρόθεσμες οφειλές

  • Αιφνίδια αύξηση εσόδων τον Φεβρουάριο
   Πολλοί οφειλέτες φοβήθηκαν τις κατασχέσεις και τακτοποίησαν τα χρέη τους ΜΕ ΕΚΚΡΕΜΕΣ μοιάζει η συλλογή εσόδων από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τον Ιανουάριο εμφάνιζαν πτώση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, όμως -αίφνης- τον Φεβρουάριο ανέκαμψαν. Εφοριακοί αποδίδουν την ανάκαμψη του Φεβρουαρίου στο φόβο πολλών φορολογουμένων, οι οποίοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ώστε να αποφύγουν πιθανή κατάσχεση μέρους των καταθέσεών τους ή ακόμα και κατασχέσεις ακινήτων, που στη συνέχεια οδηγούνται σε πλειστηριασμούς.
  • Το χέρι στην τσέπη μόνο για παλιά χρέη
   ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ με τα παλιά ληξιπρόθεσμα, για τα νέα ληξιπρόθεσμα (αυτά που κατέστησαν ως τέτοια εντός του 2013) πολύ λιγότεροι έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη. Αποτέλεσμα οι εφορίες να υπολείπονται κατά πολύ του στόχου που για την κατηγορία αυτή οι εισπράξεις έχουν οριστεί να είναι αυξημένες φέτος κατά 20% σε σχέση με πέρσι.
  • Περιμένοντας τις δόσεις
   Οι φορολογούμενοι δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, ευελπιστώντας σε συμφωνία κυβέρνησης-τροϊκας για τον αριθμό των δόσεων Τόμσεν και Μαζούχ αποχωρούν από το μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας ραντεβού τον Απρίλιο, έναν κρίσιμο μήνα για τη συμφωνία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ στον ιστό της σεναριολογίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Ακούν για νέα ρύθμιση χρεών και ρύθμιση δεν βλέπουν, με τις διαρροές να κάνουν λόγο ακόμα και για ευκολίες πληρωμής με 10 ευρώ και έως 100 δόσεις.
 • Υπουργείο Οικονομικών

  • «Στενό μαρκάρισμα» από τις εφορίες για να πιάσουν το πλάνο
   ΤΟ ΠΛΑΝΟ εισπράξεων φόρων που καθορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών για κάθε εφορία (140 σε όλη τη χώρα) προβλέπει συνολικά εισπράξεις 28,5 δισ. ευρώ για το 2013 από φόρους εισοδήματος, περιουσίες, μισθωτών υπηρεσιών, ληξιπρόθεσμων χρεών κ.λπ.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Who is who?
   Ο Γιαν Κρέγκελ είναι ένας επιφανής μετακεϊνσιανός οικονομολόγος που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ υπό τους Τζόαν Ρόμπινσον και Νίκολας Κάλντορ. Επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΗΕ (UNCTAD) σε θέματα ανάλυσης πολιτικής και ανάπτυξης, είναι από το 2006 καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ταλίν, επίκουρος καθηγητής στο Johns Hopkins SAIS και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Κάνσας Σίτι. Για πολλά χρόνια κατείχε την έδρα Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας. Το 2000 υπήρξε συνιδρυτής του Ερευνητικού Κέντρου και Δικτύου Ετερόδοξων Οικονομικών «The Other Canon». Σήμερα είναι βασικός συνεργάτης του Levy Economics Institute.