Έντυπη Έκδοση

Δειλά βήματα για τη βιοαιθανόλη

Η τεχνολογία παραγωγής καυσίμου από υπολείμματα ξύλου και χόρτα έχει αδρανήσει, αλλά δεν έχει χάσει το δρόμο της.

Πριν από μερικά χρόνια, η ευρείας κλίμακας παραγωγή δισεκατομμυρίων λίτρων αιθανόλης από κυτταρίνη φαινόταν ότι βρίσκεται πολύ κοντά. Αντί για κάτι τέτοιο, όμως, είδαμε τις σχετικές εταιρείες να χρεοκοπούν ή να αποκλιμακώνουν τη δράση τους και να καθυστερούν τα πλάνα τους, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους ή στον περιορισμό του κόστους. Η ίδια η τεχνολογία μοιάζει να μην απασχολεί πλέον την επικαιρότητα.

Εντούτοις υπάρχουν σημάδια προόδου. Πριν από δύο εβδομάδες, η ZeaChem ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη λειτουργία μιας μονάδας επίδειξης με δυνατότητα παραγωγής 950.000 λίτρων, η οποία παρασκευάζει χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεση αιθανόλης και άλλων ανάλογων προϊόντων. Δύο εταιρείες, η Ineos και η Kior, ολοκλήρωσαν την κατασκευή μεγαλύτερων μονάδων, που θα μπορούν να παράγουν 30 εκατ. και 40 εκατ. λίτρα αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες Poet και Abengoa προσδοκούν να ολοκληρώσουν την κατασκευή των ακόμα μεγαλύτερων εργοστασίων τους έως το τέλος του χρόνου.

Επίτευξη κέρδους

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτές οι εταιρείες θα μπορέσουν να αποκομίσουν κέρδη από την παραγωγή βιοαιθανόλης. Η ZeaChem ποντάρει σε δύο... άλογα: μπορεί να παρασκευάσει αιθανόλη, αν αυτή είναι η πιο επικερδής επιλογή - αλλιώς μπορεί να μετατρέψει το οξικό οξύ που παράγει σε χημικά προϊόντα, όπως το προπυλένιο. Αυτό κάνουν και άλλες εταιρείες καυσίμων προηγμένης τεχνολογίας, όπως η Amyris: προχωρούν πρώτα στην παραγωγή χημικών. Υπάρχουν όμως πολλές δυσκολίες όσον αφορά την προσπάθεια διεμβολισμού της κατεστημένης αγοράς χημικών προϊόντων, ειδικά αν αυτά είναι χαμηλού κόστους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Αλιεία
Οταν το χέλι δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει
Τους φράζουμε το δρόμο προς την... επιβίωση
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Χαράζουν νέα «ΡΟΤΑ» στο Αιγαίο
Ψαλιδισμένη «Συνεργασία»
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Χημεία και τέρατα στον Θερμαϊκό
Ενέργεια Καύσιμα
Δειλά βήματα για τη βιοαιθανόλη
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Τα «καλά» βακτήρια
Η μέντα, όπλο για καλύτερο μεταβολισμό
Διατροφή
Υγιεινή διατροφή με... λουκάνικα
Παιδεία
Κυψέλες μάθησης για εφήβους
Πληροφορική και διαδίκτυο
Tablet και... Διαδίκτυο για τους φτωχούς
Συνδημιουργώντας το μέλλον
Το Ρ2Ρ Lab φέρνει την επανάσταση της 3D εκτύπωσης στα σχολεία