Έντυπη Έκδοση

Τους φράζουμε το δρόμο προς την... επιβίωση

Η διάμετρος του ματιού του χελιού, χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο, μπορεί να δείξει αν είναι έτοιμο το θηλυκό χέλι για το ταξίδι της αναπαραγωγής.

Ελληνες ερευνητές εξέτασαν μήκος, βάρος, διάμετρο του ματιού και όλα τα μορφομετρικά χαρακτηριστικά των χελιών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας Καβάλας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», με συντονιστή τον δρα Μάνο Κουτράκη και σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Κουτσικόπουλο, καθώς και με το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιάννη Λεονάρδο.

Ανά περιοχή

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδότησε την «Πιλοτική μελέτη για το χέλι 2012», ύψους 120.000 ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Βάσει του σχεδίου, εξετάστηκαν 800 χέλια σε τέσσερις διαφορετικές διαχειριστικές μονάδες:

* στη βορειοδυτική Ελλάδα, που περιλαμβάνει το 70% της συνολικής επιφάνειας λιμνοθαλασσών,

* στη δυτική Πελοπόννησο, που διαθέτει το 5% της συνολικής επιφάνειας των ελληνικών λιμνοθαλασσών και το 3% των λιμνών,

* στη βορειοανατολική Ελλάδα, που αφορά το 24% των λιμνοθαλασσών και το 3% των λιμνών, και

* στην υπόλοιπη χώρα, όπου όμως οι πληθυσμοί χελιών είναι αμελητέοι. Ειδικότερα, εξετάστηκαν χέλια στις περιοχές Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Λευκάδας, Πρέβεζας, Βιστωνίδας και στο Δέλτα του Νέστου.

Οπως διαπιστώθηκε, στις λιμνοθάλασσες της βόρειας Ελλάδας τα χέλια αναπτύσσονται σε μεγαλύτερα μεγέθη. Στη Βιστονίδα το μέσο μέγεθος είναι 80-90 εκατοστά, ενώ στο Μεσολόγγι και την Πρέβεζα το μέσο μέγεθος είναι 45-50 εκατοστά. Ανάλογα με την ηλικία του, το χέλι αλλάζει χρώμα: γυαλόχελο σε νεαρή ηλικία, κιτρινόχελο στη νεότητά του, ενώ -όταν είναι έτοιμο για αναπαραγωγή- αποκαλείται πλέον ασημόχελο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το μεγαλύτερο χέλι που εξετάστηκε είχε μήκος 1,1 μέτρο και βάρος 2,2 κιλά και προήλθε από τη λίμνη Βιστονίδα. Οπως εκτιμούν οι Ελληνες επιστήμονες, αυτή η διαφορά των μεγεθών ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλά είδη ψαριών έχουν διαφορετική ανάπτυξη, ανάλογα με το εύρος του χώρου όπου μεγαλώνουν.

Τα τεχνικά έργα στις κοίτες των ποταμών (φράγματα ή άλλα εμπόδια) είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το χέλι, αφού του κόβουν το δρόμο για τη Θάλασσα των Σαργασσών. Οπως διαπιστώθηκε, στην περίπτωσή τους δεν αρκούν οι ιχθυοκλίμακες που χρησιμοποιούν άλλα ψάρια όταν υπάρχουν φράγματα σε ποτάμια, αλλά χρειάζονται ειδικού τύπου ιχθυοκλίμακες για χέλια, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους για αναπαραγωγή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αλιεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Αλιεία
Οταν το χέλι δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Αλιεία
Οταν το χέλι δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει
Τους φράζουμε το δρόμο προς την... επιβίωση
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Χαράζουν νέα «ΡΟΤΑ» στο Αιγαίο
Ψαλιδισμένη «Συνεργασία»
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Χημεία και τέρατα στον Θερμαϊκό
Ενέργεια Καύσιμα
Δειλά βήματα για τη βιοαιθανόλη
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Τα «καλά» βακτήρια
Η μέντα, όπλο για καλύτερο μεταβολισμό
Διατροφή
Υγιεινή διατροφή με... λουκάνικα
Παιδεία
Κυψέλες μάθησης για εφήβους
Πληροφορική και διαδίκτυο
Tablet και... Διαδίκτυο για τους φτωχούς
Συνδημιουργώντας το μέλλον
Το Ρ2Ρ Lab φέρνει την επανάσταση της 3D εκτύπωσης στα σχολεία