Έντυπη Έκδοση

Το Ρ2Ρ Lab φέρνει την επανάσταση της 3D εκτύπωσης στα σχολεία

Ο Βασίλης Κωστάκης είναι ο ιδρυτής του Ρ2Ρ Lab στα Ιωάννινα, ενός ερευνητικού κέντρου «όπου μας ενδιαφέρουν οι τεχνολογίες που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα, τεχνολογίες οι οποίες δεν είναι εγκλωβισμένες πίσω από ένα μανδύα πατέντας ή copyright, τις οποίες θέλουμε να μελετήσουμε, να αναβαθμίσουμε, να προωθήσουμε, να εξετάσουμε τις δυναμικές τους και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης έκφρασης και δραστηριότητας.

Κάνουμε, λοιπόν, πρωτότυπη διεπιστημονική έρευνα, και τη γνώση που παράγουμε τη μεταδίδουμε στον κόσμο μέσα από ανοιχτά σεμινάρια και εργαστήρια».

Το Ρ2Ρ Lab συντονίζει παράλληλα ένα πειραματικό εγχείρημα σε σχολεία, το οποίο χρησιμοποιεί την τρισδιάστατη εκτύπωση ως μέσο μάθησης και επικοινωνίας. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνική προσθετικής κατασκευής που δημιουργεί αντικείμενα στρώμα στρώμα, βασισμένη σε τρισδιάστατα σχεδιασμένα μοντέλα, ενώ οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κωστάκη, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την ομότιμη παραγωγή στον υλικό κόσμο.

«Ενα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα που έχουν να προσφέρουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χαμηλού κόστους (ανοιχτού κώδικα) είναι επαναστατική αναβάθμιση στην εκπαίδευση. Το εγχείρημα ξεκίνησε ως πείραμα σε δύο σχολεία στα Ιωάννινα. Εξηγήσαμε στους μαθητές τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση και τι κάνει ο εκτυπωτής που έχουμε. Στη συνέχεια τους δώσαμε μία πλατφόρμα για να σχεδιάσουν τρισδιάστατα αντικείμενα και τους ζητήσαμε τα αντικείμενα αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τυφλά παιδιά, καθώς σε εκείνα θα τα στέλναμε μετά την εκτύπωσή τους. Γιατί θέλαμε να εξετάσουμε την τρισδιάστατη εκτύπωση όχι μόνο ως μέσον μάθησης, αλλά και ως μέσον επικοινωνίας».

«Τα παιδιά μάς εξέπληξαν. Μεταξύ άλλων, έφτιαξαν μία ξύστρα η οποία έχει οδηγίες χρήσης στη γραφή Μπράιγ, το πλανητικό μας σύστημα σε τρεις διαστάσεις, όπου στον κάθε πλανήτη υπάρχει το αρχικό γράμμα του ονόματός του σε γραφή Μπράιγ, αλλά και μία κλεψύδρα φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργεί με μικρούς βόλους οι οποίοι κάνουν θόρυβο και το τυφλό παιδί ακούει πότε τελειώνει ο χρόνος!».

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, ο 16χρονος μαθητής Μάριος Παπαχρήστου προσπαθεί να φτιάξει έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, βασιζόμενος στα σχέδια του RepRap (του πιο γνωστού εκτυπωτή ανοιχτού κώδικα), χρησιμοποιώντας lego! «Πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα τον ολοκληρώσει, και φυσικά τα σχέδιά του θα διανεμηθούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο», αναφέρει ο Βασίλης Κωστάκης.

Καινοτομία για όλους

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ομότιμο κίνημα προσφέρει και ευκαιρίες έναντι της κρίσης. «Τα πιο βαθιά προβλήματα συνήθως χρήζουν των πιο προηγμένων τεχνολογικά λύσεων. Υπάρχει η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η έρευνα, η οποία θα παραχθεί με άδειες ομότιμες. Να δημιουργηθεί ένα γνωσιακό κοινό, με βασικούς τροφοδότες τα ελληνικά πανεπιστήμια και την ερευνητική κοινότητα, εντός και εκτός Ελλάδας, στο οποίο θα μπορεί κάθε πολίτης να έχει εύκολα και ελεύθερα πρόσβαση, αλλά και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη. Να χτίσει πάνω σε αυτό και να φτιάξει κάτι καινοτόμο σε τομείς όπου οι τεχνολογίες αιχμής είναι απαραίτητες».

Οπως επισημαίνει ο συγγραφέας του «Ομότιμου Μανιφέστου», το ομότιμο κίνημα είναι η απάντηση στην ερώτηση «Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο;». Το κίνημα που προσπαθεί να συνδημιουργήσει το μέλλον βάζοντας ως στόχο την Ουτοπία, «εκείνη την ιδέα που ποτέ δεν θα αγγίξεις, στην πορεία να τη φτάσεις, όμως, θα πας ένα βήμα μπροστά».

Μία από τις ιδέες των μαθητών για να βοηθήσουν τους τυφλούς: μία κούπα με γραφή Μπράιγ... Μία από τις ιδέες των μαθητών για να βοηθήσουν τους τυφλούς: μία κούπα με γραφή Μπράιγ...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Εκδόσεις-Εκτυπώσεις
Κύριο θέμα
Συνδημιουργώντας το μέλλον
Σχετικά θέματα: Πληροφορική και διαδίκτυο
Tablet και... Διαδίκτυο για τους φτωχούς
Συνδημιουργώντας το μέλλον
Για το ίδιο θέμα
Συνδημιουργώντας το μέλλον
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Αλιεία
Οταν το χέλι δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει
Τους φράζουμε το δρόμο προς την... επιβίωση
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Χαράζουν νέα «ΡΟΤΑ» στο Αιγαίο
Ψαλιδισμένη «Συνεργασία»
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Χημεία και τέρατα στον Θερμαϊκό
Ενέργεια Καύσιμα
Δειλά βήματα για τη βιοαιθανόλη
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Τα «καλά» βακτήρια
Η μέντα, όπλο για καλύτερο μεταβολισμό
Διατροφή
Υγιεινή διατροφή με... λουκάνικα
Παιδεία
Κυψέλες μάθησης για εφήβους
Πληροφορική και διαδίκτυο
Tablet και... Διαδίκτυο για τους φτωχούς
Συνδημιουργώντας το μέλλον
Το Ρ2Ρ Lab φέρνει την επανάσταση της 3D εκτύπωσης στα σχολεία