Έντυπη Έκδοση

Κυβερνοκλέφτες και κυβερνομπάτσοι

Κάτω από τα δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά ο καθένας μας στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, τις ειδήσεις για εντοπισμό διακινητών πορνογραφικού υλικού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, και τους χάκερ που ταράζουν κάθε τόσο την ηρεμία των διαχειριστών ιστοσελίδων, υπάρχει κάτι που ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου συνήθως αγνοεί: Το υπόλοιπο παγόβουνο.

Οι πιο κοινές «επιθέσεις» είναι τα επονομαζόμενα fishing και spam. Οι πιο κοινές «επιθέσεις» είναι τα επονομαζόμενα fishing και spam. Οι έννοιες του ηλεκτρονικού εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος ταυτίζονται συνήθως μ' αυτές τις περιπτώσεις, που αποτελούν συνήθως την κορυφή του παγόβουνου, κυρίως επειδή αυτές είναι που συνήθως εξιχνιάζονται από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τους ελάχιστους έλληνες νομικούς που έχουν εμπειρία σε υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, η αστυνομία αδυνατεί να εξιχνιάσει εκατοντάδες άλλες, επειδή σκοντάφτει στους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Δορυφορική πειρατεία

Μόλις την περασμένη Πέμπτη η αστυνομία συνέλαβε 8 άτομα και άσκησε διώξεις για άλλα 5 με την κατηγορία της δορυφορικής πειρατείας μέσω Ιντερνετ. Διένειμαν παράνομα το «μπουκέτο» της Nova σε 878 διαδικτυακούς χρήστες.

Οι υποθέσεις, που αποτελούν πραγματική απειλή για τη μεγάλη μάζα των χρηστών του Ιντερνετ, αφορούν το οικονομικό έγκλημα και δεν γνωρίζουν το φως της δημοσιότητας. Οι πιο κοινές από αυτές είναι τα επονομαζόμενα fishing και spaming.

1 Στην πρώτη περίπτωση, ο χρήστης λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα από κάποιον που χρησιμοποιεί πλαστή ταυτότητα μιας τράπεζας ή ενός οικονομικού ιδρύματος, ζητάει τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη και αν τα λάβει, κάνει αφαίμαξη στους λογαριασμούς του θύματος.

2 Στη δεύτερη, ο χρήστης λαμβάνει ανεπιθύμητο διαφημιστικό υλικό που αποστέλλεται μαζικά από διεθνή κέντρα ηλεκτρονικού εγκλήματος: «Το Σάο Πάολο, το Πεκίνο και η Μόσχα κατέχουν τις πρώτες θέσεις ως αποστολείς, η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ αποτελούν τους βασικούς στόχους-θύματα», αναφέρει ο δημοσιογράφος-ερευνητής Μίσα Γκλένι στο βιβλίο του για την παγκοσμιοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος «McMafia».

3 Μερικές κλίμακες πιο πάνω, υπάρχει η βιομηχανική κατασκοπία μέσω Διαδικτύου, που αφορά από μικρούς επαγγελματίες μέχρι πολυεθνικές που γίνονται στόχος ανταγωνιστών, οι οποίοι υποκλέπτουν πληροφορίες, ιδέες και πατέντες.

«Τέτοιες υποθέσεις σπάνια διαρρέουν από τους θιγόμενους», επισημαίνει ο δικηγόρος Μ. Παπαδόπουλος, που ειδικεύεται στο δίκαιο του Ιντερνετ. «Υπάρχουν, όμως, και στην Ελλάδα».

Μια σχετική υπόθεση που είχε χειριστεί ο ίδιος εξωδικαστικά, αφορούσε μεγάλη βιομηχανική αλυσίδα που ετοιμαζόταν να λανσάρει ένα νέο προϊόν.

«Είχαν δαπανήσει περί τα 2 εκατ. ευρώ για έρευνα και προπαρασκευή του προϊόντος αλλά 15-20 μέρες πριν αρχίσει η διαφημιστική καμπάνια, ανταγωνιστής έβγαλε το ίδιο. Οπως φάνηκε, είχαν «χτυπήσει» τον δικηγόρο της εταιρείας, που προφανώς είχε όλα τα στοιχεία για να καταθέσει πατέντα, σήμα κ.λπ. και τα υπέκλεψαν».

4 Τόσο οι δικηγόροι όσο και οι δικαστές στην Ελλάδα εξακολουθούν, στην πλειονότητά τους, να αγνοούν στοιχειώδεις πτυχές της πραγματικότητας που διαμορφώνει η εξάπλωση της χρήσης του Διαδικτύου.

Ανέτοιμη η Θέμιδα

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Βασ. Σωτηρόπουλος, που ειδικεύεται σε υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων «η Δικαιοσύνη δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τις νέες μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας. Κατά συνέπεια, ο κύριος ρόλος στην εξιχνίαση τέτοιων αδικημάτων πέφτει κατ' ανάγκην στους δικηγόρους. Δηλαδή εμείς πρέπει να τα πάμε όλα έτοιμα στον δικαστή για να βγάλει απόφαση».

5 Από την άλλη πλευρά, οι δράστες του ηλεκτρονικού εγκλήματος δεν χρειάζονται πάντα εξεζητημένο τεχνικό εξοπλισμό ή γνώσεις για να πραγματοποιήσουν ένα «χτύπημα». Υπάρχουν πάμπολλοι χάκερ που αναλαβάνουν για λίγες δεκάδες ευρώ να «σπάσουν» τους κωδικούς πρόσβασης στο προφίλ κάποιου σε ένα δίκτυο όπως το Facebook. Και η τιμή ανεβαίνει ανάλογα με τη δυσκολία του εγχειρήματος.

6 Αντιστοίχως, «για ένα χτύπημα μέσω ασύρματου δικτύου -ώστε να κλέψει κάποιος περιεχόμενο ενός υπολογιστή, να το αλλοιώσει, να επιθέσει κακόβουλα λογισμικά προγράμματα για να παρακολουθεί τις κινήσεις του χρήστη κ.λπ.-, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει απλά εργαλεία που κυκλοφορούν στην αγορά», μας εξηγεί ο Μ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη να επανέλθει η συζήτηση για τη σύσταση ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων, που θα χειρίζεται ηλεκτρονικές επιθέσεις εθνικού συμφέροντος, ένα θέμα που είχε τεθεί με αφορμή τις παρακολουθήσεις μέσω Vodafone.

7 Σήμερα τις υποθέσεις παραβίασης εθνικής ασφάλειας τις παρακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σχεδόν όλες όσες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, αφορούν διαρροή απόρρητων εγγράφων και, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, δεν συνδέονται με κατασκοπία.

Τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και το ΓΕΣ διαθέτουν υπηρεσίες που αναζητούν διαρκώς τέτοιες διαρροές στο Διαδίκτυο και όταν εντοπίζουν κάτι απευθύνονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για να ασκήσει διώξεις στους εμπλεκόμενους χρήστες του Ιντερνετ.

8 Το υπουργείο διαθέτει επίσης γραφείο κυβερνοάμυνας, που ενημερώνεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Οπως εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ, Χ. Λαλούσης, «η διακίνηση εγγράφων και οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες προστατεύονται από ενδεχόμενη διαρροή, καθώς χρησιμοποιούνται αυτόνομα κρυπτασφαλισμένα στρατιωτικά δίκτυα αντί του Ιντερνετ», ενώ γίνεται και ταυτοποίηση κωδικών όλων των εγγράφων σε κάθε φάση της εσωτερικής διακίνησής τους.

«Το μόνο που έχουμε στο Ιντερνετ είναι η ιστοσελίδα μας», τονίζει ο ίδιος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Διαδίκτυο
Ο εχθρός τώρα δικτυώνεται!
On line τρομοκρατί@
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γρίπη των χοίρων
Υπερβολές με το σχέδιο Αρτεμις
Κρατικές ενέσεις στις πολυεθνικές
Σε χοιροστάσιο ή σε εργαστήριο;
«Είναι σοβαρό το πρόβλημα»
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2009
Θέμα για γερά μολύβια
Μονή Πεντέλης
Το θαύμα των ιερών ορνιθώνων
Διαδίκτυο
Ο εχθρός τώρα δικτυώνεται!
Κυβερνοκλέφτες και κυβερνομπάτσοι
On line τρομοκρατί@
ΕΛΑΣ
Στα 30 αστυνομικός, στα 50 συνταξιούχος
Άλλες ειδήσεις
Νέες γενιές και κλιματική αλλαγή