Έντυπη Έκδοση

Παιχνίδια εξουσίας, εργολάβοι ενημέρωσης...

Πολλοί επιχειρηματίες-εργολάβοι στον χώρο του Τύπου (ελάχιστες οι εξαιρέσεις) εδώ και πολλούς μήνες είχαν προϊδεάσει ότι θα αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση για να ... ξεφορτώσουν εργαζομένους ή να επανεξετάσουν τις εκδοτικές επενδύσεις τους ανάλογα με την έκβαση των παιχνιδιών εξουσίας στα οποία επιδίδονται.

Επομένως, ήταν ξαφνικό, προκάλεσε σοκ, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία το κλείσιμο ενός μεγάλου μέσου ενημέρωσης. Το βίαιο και το κυνικό της κίνησης προκάλεσε σοκ και το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες κλείνει στην Ελλάδα μια μεγάλη εφημερίδα, όπως ο «Ελεύθερος Τύπος», αφήνοντας στον δρόμο 450 εργαζομένους.

Ομως το κλείσιμο ενός μέσου ενημέρωσης πλήττει κυρίως την πολυφωνία και το πολιτικό σύστημα, και αυτή η διάσταση πρέπει να αναδειχθεί στην παρούσα συγκυρία, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει κανείς την υπαρκτή επενδυτική-οικονομική διάσταση.

Οι φόβοι των εργαζομένων στον Τύπο, ότι το κλείσιμο του «Ε.Τ.» θα λειτουργήσει ως ντόμινο, είναι υπαρκτοί και βάσιμοι καθώς:

* Αρκετοί... επενδυτές στον χώρο του Τύπου -όψιμοι ορισμένοι εξ αυτών- επιδιώκουν να πιέσουν την εξουσία υπέρ των παράλληλων επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων ή να εξυπηρετήσουν προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, παρά να ενισχύσουν την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης. Τα παιχνίδια εξουσίας που παίζουν υπονομεύουν τον Τύπο, τους εργαζόμενους, τη δημοσιογραφία και απομακρύνουν τους αναγνώστες.

* Η ποιότητα της ενημέρωσης, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ασπίδα στην κρίση και να ξενακερδίσει ο Τύπος την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, είναι το μεγάλο ζητούμενο τα τελευταία χρόνια.

* Η μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων και η μείωση των διαφημιστικών εσόδων λόγω της μεγάλης κρίσης επιτείνουν την αγωνία και την ανασφάλεια των εργαζομένων, που ζουν σε ένα αβέβαιο εργασιακό καθεστώς.

Το ίδιο διάστημα δυστυχώς κανένας δεν ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούσαν. Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είναι περισσότερο απορροφημένοι στον μεταξύ του ανταγωνισμό και δεν ασχολούνται συλλογικά με το πρόβλημα. Κυρίως όμως πολλοί εξ αυτών εναγκαλίζονται με την εξουσία, παίζουν παιχνίδια μαζί της και συναλλάσσονται εις βάρος και της αξιοπιστίας του Τύπου και του υγιούς ανταγωνισμού. Η Ενωση Συντακτών παρακολουθεί το πρόβλημα να μεγαλώνει (απολύσεις, περικοπές, εκ περιτροπής εργασία, λουκέτα σε μικρότερα του «Ελεύθερου Τύπου» μέσα ενημέρωσης) και αντιδρά με σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς να έχει επεξεργασθεί ποτέ μια συνολική και αξιόπιστη πρόταση. Η εσωτερική της δυσλειτουργία συχνά υπονομεύει τον ρόλο της. Η κυβέρνηση πριμοδοτεί με αδιαφάνεια και μέσω της κρατικής διαφήμισης μέσα ενημέρωσης χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την εξασφάλιση προνομιακών σχέσεων. Κι όλα αυτά τη στιγμή που από τον περασμένο χειμώνα ο Σαρκοζί στη Γαλλία εφαρμόζει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του γαλλικού Τύπου που επίσης βρίσκεται σε κρίση. Το ΠΑΣΟΚ εξαντλεί τη... συνεισφορά του με τη θέση του περί αυτονομίας της πολιτικής και των διακριτών ρόλων Τύπου - πολιτικών καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Σχετικά θέματα: Κρίση στον Τύπο
Ξεσηκωμός για τους 450 απολυμένους
Από τον βασικό μέτοχο στην κρίση
Μαξίμου: «Δεν γνωρίζαμε»
Από τα φιλιά Γιάννας- Καραμανλή στο λουκέτο
«Τέλος των εφημερίδων σημαίνει τέλος του πολιτικού μας συστήματος»
Για το ίδιο θέμα
Παιχνίδια εξουσίας με επιχειρήσεις Τύπου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κρίση στον Τύπο
Παιχνίδια εξουσίας, εργολάβοι ενημέρωσης...
Ξεσηκωμός για τους 450 απολυμένους
Από τον βασικό μέτοχο στην κρίση
Μαξίμου: «Δεν γνωρίζαμε»
Από τα φιλιά Γιάννας- Καραμανλή στο λουκέτο
«Τέλος των εφημερίδων σημαίνει τέλος του πολιτικού μας συστήματος»
Διόδια
Από Αύγουστο τα διόδια σε Μαλακάσα-Αυλώνα
Προκήρυξη της Σέχτας
«Γιατί εκτελέσαμε τον αστυνομικό»
Ομολογία Νίκου Κουνταρδά
Ξανά στη φυλακή ο Κουνταρδάς-«Θα τα πω στο δικαστήριο» είπε
Μετανάστες
Οργή για τη μηδενική ανοχή στους μετανάστες
Θεριεύει ο φόβος για τους «ξένους» στη Θεσσαλονίκη
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Στο τραπέζι το πτυχίο του ΕΜΠ
Ακτοπλοϊα
Ξέμειναν από καράβια τα νησιά του Αιγαίου
Γρίπη Α
Επτά νέα κρούσματα της νέας γρίπης
Εγνατία Οδός
Αμεσος ο κίνδυνος για τις αρκούδες
Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Φόρτος με παραπάνω πτήσεις
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Κορώνεια στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
Κάλεσμα Κομισιόν σε δράση κατά των ναρκωτικών
Κινητοποιήσεις κατοίκων
Ξεσηκωμός για τη «λεηλασία» του Υμηττού
Άλλες ειδήσεις
24ωρο «λουκέτο»
Ξεσηκωμός για την αναστολή λειτουργίας
Χωρίς φρένα, ασφάλεια, ΚΤΕΟ τα φορτηγά της ΔΕΗ
Από τη Θεσσαλονίκη στα... Χανιά για να βρεθεί εντατική!