Έντυπη Έκδοση

Ο Χατζάκης πήρε το ΚΘΒΕ

Από τις 15 Μαΐου, ημέρα που «παραίτησε» διά τηλεφώνου ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς τον Νικήτα Τσακίρογλου από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τον αντικαταστάτη του από το υπουργείο.

«Θα εργαστώ για ένα θέατρο αντάξιο των καιρών και των αιτημάτων του κοινού», δήλωσε ο Σωτήρης Χατζάκης «Θα εργαστώ για ένα θέατρο αντάξιο των καιρών και των αιτημάτων του κοινού», δήλωσε ο Σωτήρης Χατζάκης Επρεπε φαίνεται να γίνουν τα θυρανοίξια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης για να ασχοληθεί ο υπουργός με το «ορφανό» Κρατικό και να ανακοινώσει επιτέλους τον νέο διευθυντή του, τον 52χρονο Σωτήρη Χατζάκη. Σκηνοθέτη με ικανοποιητική εμπειρία στο «σπορ» της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Υπήρξε αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο, στο τέλος της θητείας του Νίκου Κούρκουλου, τη διετία 2005-2006, όπως επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου της Καισαριανής από το 1980 ώς το 1988 και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (από το 1993 ώς το 1994). Ως διευθυντής καθόρισε τη φυσιογνωμία του θεάτρου «Πολιτεία» από το 1994. Με το ΚΘΒΕ έχει συνεργαστεί 5 φορές ως σκηνοθέτης, ενώ έχει διδάξει και στη δραματική σχολή του.

Σκηνοθέτης με προσωπικό στίγμα και εμμονή στα «εσχατολογικά κείμενα» και τη μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και του αρχαίου δράματος, ο Χατζάκης έχει υπογράψει περισσότερες από 60 παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα, ενώ δουλειές του έχει παρουσιάσει τέσσερις φορές στην Επίδαυρο αλλά και στο εξωτερικό.

Δεν περιορίστηκε στη σκηνοθεσία. Εχει γράψει τα έργα ο «Μάγος και η πρόβα» (παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής το 1996) και το «Τραγούδι του Αιώνα» που ανέβηκε στο θέατρο Λυκαβηττού το 1997. Εχει διασκευάσει για τη σκηνή τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, μεγάλη του επιτυχία με τη Λυδία Κονιόρδου, την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη, ελληνικά λαϊκά παραμύθια (στη «Νύχτα του Τράγου») και τα συναξάρια των Αγίων (στον «Ιερό γάμο»).

Εχει διδάξει,εκτός απ' τη σχολή του ΚΘΒΕ, στα προγράμματα του ΥΠΠΟ, του υπουργείου Παιδείας, στο Ευρωπαϊκό Πολτιτιστικό Κέντρο Δελφών, στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στη θερινή Ακαδημία του Εθνικού, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας αλλά και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού.

Τελευταία του σκηνοθεσία ήταν η πεντάγλωσση διαβαλκανική παράσταση «Του Νεκρού Αδελφού», με τη Ρουμάνα πρωταγωνίστρια Μάγια Μόργκενστερν.

* «Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις μαζί με το δυναμικό του ΚΘΒΕ για να είναι η παρουσία του θεάτρου αντάξια των προσδοκιών των καιρών και των αιτημάτων του κοινού της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος», δήλωσε μόλις ανακοινώθηκε ο διορισμός του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
«Αόρατο Τσίρκο»
Τσίρκο με DNA του Σαρλό
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Το Μουσείο Ηρακλείου έμεινε από... ΥΠΠΟ
Θέατρο
Ο Χατζάκης πήρε το ΚΘΒΕ
Μουσική
Μουσικές δωματίου στον «Παρνασσό»
Νανουρίσματα υψηλής τέχνης
Θόρυβος από τις στάχτες του ποστ πανκ
Latin magic Santana
Συνέντευξη Αλέξανδρος Τομπάζης
Η αρχιτεκτονική θέλει χέρι και χαρτί
Συνέντευξη Ερβέ Ιμπέρ
Η έλλειψη είναι ο κινητήρας της επιθυμίας
Συνέντευξη Ντέιβιντ Οουεν
Μόνο πανευρωπαϊκή συμφωνία θα φέρει πίσω τα Μάρμαρα
Τηλεόραση
Οδηγία για τη γλώσσα
Εδωσε την αληθινή εικόνα της Αιγύπτου
Αφήστε την πόλη για το περιβόλι
Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Ελληνική νουβέλ-βαγκ στις «Νύχτες πρεμιέρας»
Άλλες ειδήσεις
Καμία «σκούπα» από το Remap 2
Το UFO παίρνει άριστα