Έντυπη Έκδοση

Το Μουσείο Ηρακλείου έμεινε από... ΥΠΠΟ

Εν μέσω οικονομικής κρίσης περίμενε η Κρήτη να ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για να θερμανθεί η τουριστική κίνηση και να ζωντανέψει η αγορά. Ωστόσο, οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου έχουν σταματήσει τον τελευταίο καιρό γιατί το κράτος οφείλει 2,5 εκατ. ευρώ στον εργολάβο και οι εργαζόμενοι δεν του δίνουν άλλη πίστωση χρόνου να τους εξοφλήσει.

Από τα 15.000 αριστουργήματα της κρητικής τέχνης το κοινό έχει σήμερα πρόσβαση μόνο σε 400, που εκτίθενται στη μοναδική ανοιχτή αίθουσα του πιο δημοφιλούς για τους τουρίστες μουσείου μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό. Τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί σε παρακείμενο χώρο Από τα 15.000 αριστουργήματα της κρητικής τέχνης το κοινό έχει σήμερα πρόσβαση μόνο σε 400, που εκτίθενται στη μοναδική ανοιχτή αίθουσα του πιο δημοφιλούς για τους τουρίστες μουσείου μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό. Τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί σε παρακείμενο χώρο Το έργο που είναι ενταγμένο στα ΠΕΠ (Γ' ΚΠΣ) έπρεπε να είχε παραδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2008. Ζήτησε όμως και έλαβε παράταση για ένα εξάμηνο (30 Ιουνίου 2009), όπως έχει συμβεί και με άλλα έργα ενταγμένα στα κοινοτικά προγράμματα. Ωστόσο, το Γ' ΚΠΣ λήγει στο τέλος του μήνα οριστικά και αν δεν έχει προλάβει να ολοκληρωθεί, απειλείται με απένταξη. Αρα, θα χαθούν κονδύλια εξασφαλισμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκτός αυτού, η καθυστέρηση παράδοσης του μουσείου σημαίνει και καθήλωση της οικονομικής ζωής του νησιού. Γι' αυτό χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας την προσωπική παρέμβαση του υπουργού.

Μετά την παράδοση του κτιρίου πρέπει να ανασκουμπωθούν οι αρχαιολόγοι για την επανέκθεση των περίπου 12.000 αρχαίων. Ο κ. Κουράκης όμως φοβάται περαιτέρω καθυστερήσεις γιατί δεν υπάρχει μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη. Η αρμόδια διευθύντρια Μουσείων, όμως, διαβεβαιώνει ότι η μουσειολογική μελέτη είναι έτοιμη και θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Μουσείων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
«Αόρατο Τσίρκο»
Τσίρκο με DNA του Σαρλό
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Το Μουσείο Ηρακλείου έμεινε από... ΥΠΠΟ
Θέατρο
Ο Χατζάκης πήρε το ΚΘΒΕ
Μουσική
Μουσικές δωματίου στον «Παρνασσό»
Νανουρίσματα υψηλής τέχνης
Θόρυβος από τις στάχτες του ποστ πανκ
Latin magic Santana
Συνέντευξη Αλέξανδρος Τομπάζης
Η αρχιτεκτονική θέλει χέρι και χαρτί
Συνέντευξη Ερβέ Ιμπέρ
Η έλλειψη είναι ο κινητήρας της επιθυμίας
Συνέντευξη Ντέιβιντ Οουεν
Μόνο πανευρωπαϊκή συμφωνία θα φέρει πίσω τα Μάρμαρα
Τηλεόραση
Οδηγία για τη γλώσσα
Εδωσε την αληθινή εικόνα της Αιγύπτου
Αφήστε την πόλη για το περιβόλι
Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Ελληνική νουβέλ-βαγκ στις «Νύχτες πρεμιέρας»
Άλλες ειδήσεις
Καμία «σκούπα» από το Remap 2
Το UFO παίρνει άριστα