Έντυπη Έκδοση

Γαϊδουρινό μητρικό κανάκεμα...

«Ποτέ της δεν του μίλησε λιγάκι αυστηρά / δεν του 'πε όχι, φτάνει, μη / ούτε μια φορά. / Η μαμά του η Φιλιώ / του είχε αδυναμία / τέτοιο γαϊδούρι πίστευε / δεν έχει άλλη καμία».

Ενα καλαίσθητο άλμπουμ με λέξεις, ζωγραφιές και μουσική για μικρούς και μεγάλους, που ανιχνεύει με χιουμοριστικό και ευαίσθητο τρόπο την υπερπροστατευτική συμπεριφορά των μαμάδων με την οποία «αιχμαλωτίζεται» το παιδί, γίνεται κακομαθημένο και ευάλωτο. Από τις εκδόσεις «Εν Πλω» κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος» της Στέλλας Μιχαηλίδου (συγγραφέας θεατρικών έργων για παιδιά, ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτρια, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη).

Μια ιστορία έμμετρη με δύο βασικούς ήρωες από το... γαϊδουρινό βασίλειο, τη μαμά Φιλιώ και τον γιόκα της τον Μένιο. Εκείνη να τον κανακεύει ασφυκτικά επιτρέποντάς του σκανταλιές, αταξίες και μετατρέποντάς τον σε νάρκισσο, άβουλο και μυγιάγγιχτο τέκνο. «Γάιδαρος σαν εσένα γιε μου / δεν υπάρχει άλλος στη γη!».

Στο... Ωδείο και στο σχολείο τα βρίσκει σκούρα, αλλά η μαμά βρίσκει δικαιολογία : «Φταίν σίγουρα οι δάσκαλοι, τα άχρηστα βιβλία / πώς να τ' αντέξει όλα αυτά μια ιδιοφυΐα». Δεν χαμπαριάζει τα λόγια του δασκάλου : «Μ'αυτή σας την αγάπη χωρίς συγκρατημό / κάνατε το γαϊδούρι σας γάιδαρο σωστό».

Εφηβος ο Μένιος ταξιδεύει στο εξωτερικό, αλλά έρχεται η μαμά του «βδέλλα» να τον προσέχει. Επιστρέφοντας μελαγχολικός θα δει στον ύπνο του μια νεράιδα: «Ολα μπορούν ν' αλλάξουν αν κάνεις την αρχή». Για να φύγει μόνος του στη Σιγκαπούρη κατακτώντας την ελευθερία του και πετυχαίνοντας ως κηπουρός.

Στα ατού της ιστορίας οι θαυμάσιες ζωγραφιές του Νίκου Κουμαριά και η χαριτωμένη μουσική του Κώστα Βόμβολου στο ένθετο cd. Επίσης οι ηχογραφημένες ερμηνείες-διηγήσεις σ' αυτό από τους Μανώλη Μαυροματάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Αργύρη Μπακιρτζή, Γιώργο Γλάστρα, Σοφία Σαρρή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Ενας τραπεζίτης σωριάζεται στη γη
Νέες ταινίες
Μυστικά και ψέματα με... εξαίρετες επανεκδόσεις
Μουσική
Full Metal συναυλία
Τρία αβανγκάρντ boys στο «Sixdogs»
Τουρκάκια τραγούδησαν τη δημοκρατία στ' αρχαία ελληνικά
Έκθεση
Ενας ποιητής κι ένας ζωγράφος αλλάζουν ρόλους
Αρχαιολογία
Τα Δερβενάκια «βυθίζουν» την εθνική οδό
Το Κλίβελαντ αψηφεί τους καραμπινιέρους
«Γδύνουν» εκκλησάκια και στήνουν αρχαίο ναό
Τηλεόραση
Εκατομμύρια τηλεθεατές στο πλάι της Εθνικής μας
Ερτζιανό... φέσι!
Χωρίς συμβασιούχους... χωρίς εκπομπές