Έντυπη Έκδοση

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ (ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ)

Ευρώ - ευρώ σχεδίαζε η τρόικα τις νέες θυσίες

Ευρώ ευρώ υπολόγιζε χθες η τρόικα τα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα 28,3 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που πέφτουν στις πλάτες των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών και το σύνολο των φορολογούμενων ανεξαρτήτως εισοδηματικής τάξης.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος Ο Ευάγγ. Βενιζέλος Η τρόικα κατέστησε σαφές και στο νέο υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος των δικών της μέτρων και επ' ουδενί δεν διαπραγματεύεται «επισφαλή» μέτρα που κινδυνεύουν να μην αποδώσουν κυρίως φόρους.

Εναν χρόνο μετά το πρώτο μαχαίρι στις αποδοχές και το χαράτσι φόρων (Μάιος 2010), η τρόικα έρχεται με την ίδια γνωστή και εύκολη συνταγή της επιβολής φόρων, την οποία αποδέχεται η κυβέρνηση παρά τις επικίνδυνες περιπέτειες των τελευταίων ημερών με την ψήφο εμπιστοσύνης, θέτοντας το δίλημμα της διακοπής της ροής της χρηματοδότησης από τους δανειστές.

Απέρριπταν αλλαγές

Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (Ε.Ε.) απέρριψαν αρκετές από τις αλλαγές στα μέτρα που είχαν γίνει ύστερα από τις πιέσεις των βουλευτών τόσο από τον πρώην όσο και από τον νυν υπουργό Οικονομικών. Κατέληξαν σε ένα καινούργιο σκληρό πακέτο, που περιλαμβάνει μείωση αφορολογήτου, κεφαλικό φόρο, εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τέλος επιτηδεύματος και μείωση αφορολογήτου ΦΑΠ. Κι αυτά επειδή έναν χρόνο τώρα που τρέχει το Μνημόνιο και ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει γίνει τίποτα στο πλέον καίριο κομμάτι της φοροδιαφυγής. Γεγονός το οποίο παραδέχτηκε ο κ. Βενιζέλος και υποσχέθηκε άμεση, και μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα, έναρξη συζητήσεων για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Μόνο που απαιτείται τουλάχιστον ενάμισης χρόνος για να αποδώσουν τα όποια μέτρα θα ληφθούν...

Η κυβέρνηση ζητεί νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό, που έχει κατακλύσει τις πλατείες, και κυρίως νέες θυσίες από τα γνωστά φορολογικά υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους, που πληρώνουν με το χειρότερο τρόπο τη φορολογική συνέπειά τους.

Ο μονόδρομος του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου στοχεύει στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και κυρίως στην αποφυγή της χρεοκοπίας.

Το μείζον πρόβλημα του δημόσιου χρέους θα αντιμετωπιστεί μέσω των τριών πυλώνων, όπως τους αποκάλεσε ο υπουργός: τα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, τη διαδικασία της Βιέννης (εθελοντική διακράτηση ομολόγων που λήγουν) και νέο δάνειο από την τρόικα. Τα δύο πρώτα βρίσκονται στον «αέρα», καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν τελικά θα έρθουν οι επενδυτές-αγοραστές που θα «καταθέσουν» 50 δισ. ευρώ και κυρίως αν η εθελοντική διακράτηση ομολόγων θα αφορά το σύνολο των λήξεων για 5 ή 7 χρόνια (τόσο συζητείται να ισχύσει η διακράτηση). Ο τρίτος πυλώνας θα είναι και ο καθοριστικός, καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός, «το ύψος του δανείου θα είναι τόσο όσο πρέπει για να καλυφθεί το κενό». Συνολικά εκτιμάται ότι η συνολική κάλυψη αφορά γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θα έχουν και επίσημη ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ. Ο υπουργός μπορεί να είπε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν, αλλά ξεκαθάρισε ότι «Δεν καθοδηγείται και δεν επιβάλλεται. Δεν τα χειρίζονται οι κυβερνήσεις τα θέματα αυτά». Στην Ελλάδα το χειρισμό έχει αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίζεται μέχρι την Τρίτη και ο εφαρμοστικός νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι.

Τα «6» κεφάλαια του Μεσοπρόθεσμου αφορούν το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, την πολεοδομική αποσαφήνιση και την επενδυτική ταυτότητα των ακινήτων του Δημοσίου, το θεσμό της επιφάνειας, τους νέους φόρους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά, τις διοικητικές ρυθμίσεις άλλων υπουργείων. Ειδικά, για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι θα είναι ανώνυμη εταιρεία που θα ανήκει 100% στο Δημόσιο, με πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, και θα τελεί υπό τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ θα παρίστανται, εφόσον το επιθυμούν (;), δύο παρατηρητές, από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κομισιόν
ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Πρόσκληση σε δείπνο με μενού την Ελλάδα
ΚΚΕ: Χρέος μας η επιτυχία της 48ωρης
ΣΥΝ: Το κατεπείγον δείχνει πανικό
ΔΗΜΑΡ: Οι εκλογές δεν είναι μακριά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Πρόσκληση σε δείπνο με μενού την Ελλάδα
Νέο πακέτο μέτρων
Νέα τσεκουριά στα εισοδήματα με μέτρα-βρόχο για την αγορά
Βουλή
Θα ψηφίζουν μέτρα που δεν ξέρουν
Τρόικα
Ευρώ - ευρώ σχεδίαζε η τρόικα τις νέες θυσίες
Νέα Δημοκρατία
«Λαϊκό» πυρ ομαδόν εναντίον του Σαμαρά
Υπουργείο Οικονομικών
Ο Βενιζέλος αδειάζει τον προκάτοχό του: «Δεν κλείδωσε τίποτα»
Ενοπλες δυνάμεις
Ξεμένει από πετρέλαιο το Πολεμικό Ναυτικό
Άρειος Πάγος
Προσφυγή αρεοπαγίτη στο ΣτΕ κατά του νόμου Καστανίδη
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Χρέος μας η επιτυχία της 48ωρης
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Το κατεπείγον δείχνει πανικό
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜΑΡ: Οι εκλογές δεν είναι μακριά
ΠΓΔΜ
Γιώργος σε Γκρούεφσκι: Φρενάρουν τη λύση τα αγάλματα
Άλλες ειδήσεις
Το Μνημόνιο και οι πλατείες