Έντυπη Έκδοση

ΦΑΡΜΑΚΕΡΑ ΒΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΪΔΕΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ

«Λαϊκό» πυρ ομαδόν εναντίον του Σαμαρά

Νέο ανελέητο «σφυροκόπημα» δέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες από τους Μπαρόζο, Γιουνκέρ, Μέρκελ και άλλους ομοϊδεάτες του, για την άρνησή του να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες Ο αρχηγός της Ν.Δ. σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες «Παρέμεινα στην άποψή μου ώς το τέλος», δήλωσε μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο», συνέχισε. «Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους απόψεις. Ομως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός», τόνισε.

«Αν δεν ψηφίσεις το Μεσοπρόθεσμο θα έρθει η καταστροφή», του είπαν αρκετοί ηγέτες στο ΕΛΚ. Για «κοντόφθαλμη πολιτική» τον κατηγόρησε ο Μπαρόζο. «Θα πρέπει να χαίρεται ο κ. Σαμαράς που δεν ήμουν στη σύνοδο γιατί θα του ζητούσα μετ' επιτάσεως να εγκαταλείψει την αρνητική στάση του», δήλωσε ο Γιουνκέρ. «Επειγόντως» να αναλάβει τις ευθύνες του τον κάλεσε η Μέρκελ.

«Να δω τα άλλα μνημόνια»

Οταν ο Α. Σαμαράς τους είπε «δώστε μου τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας», η Γερμανίδα καγκελάριος τον ρώτησε «τι θέλεις ακριβώς». «Τα έξι δισ. από φόρους να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα και να στηριχθεί η Ελλάδα στον τομέα της ανάπτυξης από ευρωπαϊκά κονδύλια και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», της απάντησε.

Για την ΕΚΤ η Μέρκελ του είπε ότι ήδη είναι εκτεθεμένη πολύ στα ελληνικά ομόλογα (εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της 45 δισ. ευρώ). Ο Φινλανδός τον ρώτησε τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός και ο Σαμαράς απάντησε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Επανέλαβα ότι συμφωνούμε με τους στόχους», δήλωσε ο Α. Σαμαράς. «Οτι είμαστε οι πρωτοπόροι και ζητάμε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η σοσιαλιστική κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας.

»Θα ψηφίσουμε και κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου. Αλλά διαφωνούμε με το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής. Προσθέτει φόρους σε μια οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε το λάθος, αλλά να το επανορθώσουμε. Αυτή είναι η υπέρτατη πολιτική ευθύνη και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Ευρώπη».

Ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο στόχαστρο και του «Der Spiegel». Τον αποκαλεί «μπαμπούλα της Ευρώπης». «Ο 60χρονος συντηρητικός πολιτικός ξεσηκώνει τους Ελληνες κατά του προγράμματος λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και σαμποτάρει την αλλαγή νοοτροπίας που ζητούν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

»Αντί να πείσει τους συμπολίτες του για την αναγκαιότητα της λιτότητας, υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος στο 15% για όλους. Αντί να στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου στην πιο δύσκολη στιγμή και να βάλει μπροστά το συμφέρον της χώρας, βάζει μπροστά τα δικά του συμφέροντα και ζητάει εκλογές».

Στον απόηχο των τελευταίων δημοσκοπήσεων (MRB, VPRC), που δείχνουν τη Ν.Δ. να διατηρεί ένα σταθερό προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ, και των απογευματινών εξαγγελιών Βενιζέλου με τη νέα φοροεπιδρομή που υιοθετείται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο Α. Σαμαράς επενδύει στη στρατηγική εναντίον μιας οικονομικής πολιτικής που πυροδοτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Βλέπει εκλογές και δεν πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί του όσο κι αν τον πιέζουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Πρόσκληση σε δείπνο με μενού την Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Πρόσκληση σε δείπνο με μενού την Ελλάδα
Νέο πακέτο μέτρων
Νέα τσεκουριά στα εισοδήματα με μέτρα-βρόχο για την αγορά
Βουλή
Θα ψηφίζουν μέτρα που δεν ξέρουν
Τρόικα
Ευρώ - ευρώ σχεδίαζε η τρόικα τις νέες θυσίες
Νέα Δημοκρατία
«Λαϊκό» πυρ ομαδόν εναντίον του Σαμαρά
Υπουργείο Οικονομικών
Ο Βενιζέλος αδειάζει τον προκάτοχό του: «Δεν κλείδωσε τίποτα»
Ενοπλες δυνάμεις
Ξεμένει από πετρέλαιο το Πολεμικό Ναυτικό
Άρειος Πάγος
Προσφυγή αρεοπαγίτη στο ΣτΕ κατά του νόμου Καστανίδη
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Χρέος μας η επιτυχία της 48ωρης
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Το κατεπείγον δείχνει πανικό
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜΑΡ: Οι εκλογές δεν είναι μακριά
ΠΓΔΜ
Γιώργος σε Γκρούεφσκι: Φρενάρουν τη λύση τα αγάλματα
Άλλες ειδήσεις
Το Μνημόνιο και οι πλατείες