Έντυπη Έκδοση

Προσφυγή αρεοπαγίτη στο ΣτΕ κατά του νόμου Καστανίδη

Και νέα προσφυγή κατά του νόμου Καστανίδη, που καθιέρωσε νέο σύστημα επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή τη φορά από τον αρεοπαγίτη Ι. Σίδερη.

Με σημείο αιχμής το ότι δεν περιελήφθη στη λίστα των οκτώ αρεοπαγιτών κατά την προεπιλογή που έκανε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο για την κάλυψη θέσης αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο κ. Σίδερης βάλλει κατά του νέου νόμου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα. Η μεσολάβηση της Βουλής με έκφραση απλής και όχι δεσμευτικής γνώμης όσον αφορά τους υποψήφιους, για τις ανώτατες θέσεις, δικαστές, πριν από την τελική επιλογή του υπουργικού συμβουλίου, ήταν η σημαντικότερη αλλαγή που έγινε σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς προαγωγών.

Ο αρεοπαγίτης τονίζει ότι ο ν. 3841/2010 επέλεξε ένα σύστημα ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 90), με παρεμβολή της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και «τριχοτόμηση» της διαδικασίας σε τρία στάδια: προεπιλογή από το υπουργικό συμβούλιο, γνωμοδότηση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και τελική απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο.

Θυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, με αφορμή προσφυγή της συμβούλου Επικρατείας Ευδοξίας Γαλανού κατά των προαγωγών που έγιναν το 2009, είχε αποφανθεί ότι το νέο σύστημα είναι νόμιμο διότι τότε δεν είχε διατυπώσει γνώμη η Βουλή (είχαν αρνηθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ).

Επικουρικώς, ο κ. Σίδερης τονίζει στην προσφυγή του ότι ακόμη και εάν η νέα διαδικασία θεωρηθεί ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, θα πρέπει ο νομοθέτης να σέβεται τους ορισμούς του Συντάγματος και να προβλέπει την αιτιολόγηση των σχετικών κρίσεων και τη δυνατότητα δικαστικής προσβολής των πράξεων αυτών στη Δικαιοσύνη.

Οπως σημειώνει, το υπουργικό συμβούλιο προεπέλεξε δυο νεότερους συναδέλφους του αρεοπαγίτες, τους Ν. Ζαϊρη και Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, χωρίς όμως στην απόφασή του να υπάρχει ειδική αιτιολογία.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτές τις ενστάσεις των προέδρων Πρωτοδικών Ι. Μαρούδη και Βασιλικής Μίχου και τους προήγαγε στο βαθμό του εφέτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικαιοσύνη
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Πρόσκληση σε δείπνο με μενού την Ελλάδα
Νέο πακέτο μέτρων
Νέα τσεκουριά στα εισοδήματα με μέτρα-βρόχο για την αγορά
Βουλή
Θα ψηφίζουν μέτρα που δεν ξέρουν
Τρόικα
Ευρώ - ευρώ σχεδίαζε η τρόικα τις νέες θυσίες
Νέα Δημοκρατία
«Λαϊκό» πυρ ομαδόν εναντίον του Σαμαρά
Υπουργείο Οικονομικών
Ο Βενιζέλος αδειάζει τον προκάτοχό του: «Δεν κλείδωσε τίποτα»
Ενοπλες δυνάμεις
Ξεμένει από πετρέλαιο το Πολεμικό Ναυτικό
Άρειος Πάγος
Προσφυγή αρεοπαγίτη στο ΣτΕ κατά του νόμου Καστανίδη
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Χρέος μας η επιτυχία της 48ωρης
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Το κατεπείγον δείχνει πανικό
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜΑΡ: Οι εκλογές δεν είναι μακριά
ΠΓΔΜ
Γιώργος σε Γκρούεφσκι: Φρενάρουν τη λύση τα αγάλματα
Άλλες ειδήσεις
Το Μνημόνιο και οι πλατείες