Έντυπη Έκδοση

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ 1892, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΛΑΠΕΙ ΤΟ 2003 ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ, ΕΠΕΣΤΡΑΦΗ -ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ- 8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Μυστήριο με το σπάνιο βιβλίο

Τύψεις ή αδυναμία πώλησης; Ο,τι κι αν ισχύει από τα δύο, οδήγησε κάποιον να επιστρέψει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ένα σπάνιο βιβλίο, που εκλάπη το 2003 κατά τα επεισόδια που έγιναν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Χαλκιδική.

Κανείς δεν ξέρει αν ο δράστης επέστρεψε το βιβλίο από τύψεις ή επειδή δεν μπόρεσε να το πουλήσει Κανείς δεν ξέρει αν ο δράστης επέστρεψε το βιβλίο από τύψεις ή επειδή δεν μπόρεσε να το πουλήσει Πρόκειται για το έργο «Geschichte und Denkmaeler des byzantinischen Emails» («Ιστορία και Μνημεία των Βυζαντινών Σμάλτων») του Ν.Π. Κόντακοφ, 1892 (Φρανκφούρτη). Το βρήκε την Τετάρτη η αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΑΠΘ, καθηγήτρια Δέσπω Λιάλιου, στις σκάλες του 7ου ορόφου του κτηρίου της Πρυτανείας, όπου το άφησε ο δράστης, και το παρέδωσε στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, απ' όπου είχε κλαπεί, ύστερα από διάρρηξη του σπουδαστηρίου.

Το βιβλίο επέστρεψε στα χέρια του υπεύθυνου της Βιβλιοθήκης του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ, Γιώργου Μηλτσακάκη, ο οποίος είχε συντηρήσει το βιβλίο και είχε κάνει την καταγγελία της κλοπής στην Αστυνομία. «Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό, πολυτελέστατο, ογκώδες και βαρύ τεκμήριο, το οποίο διαθέτει 415 σελίδες. Το εξωτερικό του κάλυμμα είναι βαρύ, μάλλον ξύλινο, με επένδυση από δέρμα, και έχει δεχτεί επιχρύσωση, ενώ ο τίτλος είναι ανάγλυφος», τονίζει ο Γ. Μηλτσακάκης.

Από τα πρώτα αποκτήματα

Το βιβλίο είναι από τα πρώτα αποκτήματα της βιβλιοθήκης, που δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα, και παραμένει άγνωστο πώς έφτασε σ' αυτήν. Το 1892 τυπώθηκε σε 200 αντίτυπα και το συγκεκριμένο είναι το υπ' αριθμόν 125. Εχει ιδιαίτερη αξία, γιατί διαθέτει θαυμάσιες έγχρωμες καλλιγραφίες και λιθογραφίες βυζαντινών επιχρυσωμένων σμαλτοεικόνων. Είναι ένα καθαρά «vintage» κομμάτι (συλλεκτικά σπάνια αντικείμενα), το οποίο, όταν εκλάπη το 2003 και έγινε προσπάθεια να εντοπιστεί κάποιο αντίστοιχο, εντοπίστηκε μόνο ένα αντίτυπο στη βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης. Τότε, το ΑΠΘ είχε απευθυνθεί στον οίκο αξιολόγησης παλαιών βιβλίων «Rootemberg» στο Λος Αντζελες, για να αξιολογήσουν το σπάνιο βιβλίο. Αξιολογήθηκε 10.000 - 15.000 δολάρια. Σήμερα όμως, σε πλειστηριασμό, η τιμή του ξεκινά από τις 13.000 ευρώ.

Ο Γ. Μηλτσακάκης είχε φροντίσει ο ίδιος για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του βιβλίου. Και με ελάχιστα μέσα, καθώς το Πανεπιστήμιο δεν διέθετε τους πόρους. «Ηταν ένα μαύρο βιβλίο. Το είχα δίπλα μου επί έναν μήνα και το καθάριζα λίγο λίγο κάθε μέρα με μπατονέτες για τα αυτιά», τονίζει.

Εσπασαν τις κλειδαριές

Το 2003, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Χαλκιδική, το Πανεπιστήμιο διέθεσε κάποιους χώρους του για τη φιλοξενία των νέων που ήθελαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση. «Ενώ είχε διατεθεί το ισόγειο της Φιλοσοφικής Σχολής και δεν είχαν πρόσβαση στους επάνω ορόφους, γιατί είχαν μπει σίδερα για να εμποδιστεί η είσοδός τους, κάποιοι έσπασαν τις κλειδαριές και ανέβηκαν στο κτήριο», θυμάται ο Γ. Μηλτσακάκης.

«Μπήκαν μέσα στα γραφεία σπάζοντας τις πόρτες με τσεκούρια. Επί μία εβδομάδα ήταν στη βιβλιοθήκη μας και κοιμούνταν πάνω στα γραφεία. Ανοιγαν ντουλάπια, έσπαζαν ράφια και βρήκαν κι αυτό το βιβλίο, που ήταν κλειδωμένο σ' ένα ντουλάπι, όπου φυλασσόταν σε ειδικές συνθήκες, και το πήραν. Υπήρχαν κι άλλα σπάνια βιβλία εκεί, αλλά αυτό ήταν το πιο εντυπωσιακό», καταλήγει ο Γ. Μηλτσακάκης.

Ισως παραμείνει για πάντα άγνωστο αν ο άνθρωπος που το είχε κλέψει και το είχε στη διάθεσή του επί 8 χρόνια, το επέστρεψε επειδή είχε τύψεις ή επειδή δεν μπόρεσε να το πουλήσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αρχαιολογία
Σχετικά θέματα: Αρχαιολογία
Κάνουν έρανο για να φτιάξουν τον κλιματισμό στο Ιστορικό Αρχείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Μυστήριο με το σπάνιο βιβλίο
Κάνουν έρανο για να φτιάξουν τον κλιματισμό στο Ιστορικό Αρχείο
Χορός
Απάντηση στον Ομπάμα
Θέατρο
Εφυγε ένας στρατιώτης του θεάτρου
Οταν οι ταράτσες μετατρέπονται σε θεατρικό σανίδι
ΜΜΕ
Τηλεοπτικός λίβας
Διαμαρτυρία Κυπρίων για «Ezel»
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής
Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ
Αναστολή της απεργίας
Συνέντευξη: Αντώνης Καφετζόπουλος
Ο κύριος Αγησίλαγος πολιτεύεται...