Έντυπη Έκδοση

Με σταυροπηγιακά σιγίλλια

«Στις Κυκλάδες τα μοναστήρια, κρεμασμένα ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα, δεν ήταν καταφύγια ανθρώπων, οι οποίοι στο όνομα της μυστικής θέωσης έφευγαν από τον κόσμο για μια ησυχαστική ζωή.

Ηταν φρούρια υπεράσπισης της πίστης και της πατρίδας. Γι' αυτό κι ήταν χτισμένα όχι απλώς μακριά από τις πόλεις και τα χωριά, αλλά σε προστατευμένες θέσεις, χτισμένα σαν κάστρα, κυριολεκτικά θεοφρούρητα, απ' όπου αγναντεύεις το Φως που εκπέμπει ένωση τ' ουρανού και της θάλασσας.

Στις Κυκλάδες οι μοναχοί δούλευαν ολημερίς στα λιγοστά χωράφια και στις άγονες πεζούλες, εργάτες ακούραστοι του Χριστού και του Λαού, όπως κάθε νησιώτης στα δύσκολα χρόνια. Στις Κυκλάδες ο πολιτισμός διασώθηκε από τους μοναχούς».

«Μοναστήρια των Κυκλάδων με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια», του Γιώργου Ανωμερίτη, εκδόσεις Μίλητος. Σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα, το πέμπτο με κυκλαδικά θέματα (Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας - ένας θρησκευτικός νησιωτικός Μυστράς στην κεντρική Νάξο, το Κάστρο της Νάξου και οι εκκλησίες του, Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης και Νάξος και Μικρές Κυκλάδες Ανωθεν) του πολιτικού, συγγραφέα και ποιητή.

Μετά τα εισαγωγικά του μέρη για την Εκκλησία στις Κυκλάδες, την ιστορία του μοναχισμού στο Αιγαίο, τις σχέσεις του Δουκάτου του Αιγαίου και της Εκκλησίας και την έκδοση των πατριαρχικών σιγιλλίων, παρουσιάζονται αλφαβητικά μέσα από ιστορικά στοιχεία και αισθητικά άψογες φωτογραφίες όλα τα κατοικημένα κυκλαδονήσια και τα μοναστήρια που υπήρξαν ή συνεχίζουν να λειτουργούν και στα είκοσι τέσσερα νησιά.

Η καταγραφή των 131 σιγιλλίων σε πίνακες κατά νησί, μόνο για τις Κυκλάδες, εκπλήσσουν τον αναγνώστη. Ο Γιώργος Ανωμερίτης, συνδέοντας τα μοναστήρια, το μοναχισμό και τον πολιτισμό, μας προτρέπει με βάση το σύγγραμμά του «ν' ανιχνεύσουμε τα θεοφρούρητα μοναστήρια του Αιγαίου, απ' όπου μπορεί κανείς ν' ατενίσει τον κόσμο στο Φως μιας μυστικής ένωσης τ' ουρανού και της θάλασσας». *

* Την ετήσια μαθητική συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Τήνου πραγματοποιούν το Σάββατο 2 Ιουλίου και ώρα 20.30 στο Θέατρο «Βωλάξ» ο Σύνδεσμος «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας» με τη στήριξη του Δήμου Τήνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βωλάξ». Θα ακουστούν έργα των Susato, Bach, Vivaldi, Tarrega, Albeniz, Machado, Joplin, Χατζιδάκι, Μπουντούνη κ.ά. Την επιμέλεια της συναυλίας έχει η δασκάλα κλασικής κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Τήνου, Αλίκη Νταή.

* Αιμοδοσία διοργανώνει σήμερα η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Κορυδαλλού, για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, στο κτίριο των κοινωνικών υπηρεσιών, Ξενοφώντος 5 και Πελοπίδα, πλατεία Μέμου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Ζηνόδωρος ο Παιανιεύς

Τα ισοπεριμετρικά είναι προβλήματα ακροτάτων τα οποία αναφέρονται σε κυρτά γεωμετρικά σχήματα. Οι απαρχές τους ανάγονται σε εργασίες του Αρχιμήδους, του Ζηνοδώρου και αργότερα του Ηρωνος και του Πάππου.

Ο «Ζηνόδωρος ο Παιανιεύς», αυτός ο μεγάλος μαθηματικός του 2ου π.Χ. αιώνα, είναι ο τίτλος του 142ου βιβλίου του πολυβραβευμένου μαθηματικού και συγγραφέα Ευάγγελου Σπανδάγου. Πρόκειται για τη ζωή και το έργο του πατέρα ενός σχετικά σύγχρονου κλάδου των ανώτερων μαθηματικών, του «Λογισμού των Μεταβολών», δυστυχώς άγνωστου στο ευρύ κοινό. Με το έργο του Ζηνοδώρου έχουν ασχοληθεί μεγάλοι μαθηματικοί των 18ου, 19ου και 20ού αιώνων, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Αξιο αναφοράς είναι ότι από το μεγάλο έργο του Ζηνοδώρου έχουν σωθεί, από τρεις πηγές, μόνο 11-18 προτάσεις, αρκετές όμως για να εξαχθούν συμπεράσματα για το μεγάλο επιστημονικό του ανάστημα.

Στο 4ο ΓΕΛ Περιστερίου

Λουκέτο με... τέχνη, σε μια σχολική μονάδα με πλούσια ιστορία και πρωτιές στη δημόσια εκπαίδευση, βάζουν την Τρίτη, ώρα 9.00 μ.μ., οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Περιστερίου, το οποίο η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, αναίτια και χωρίς επαρκείς δικαιολογίες, συγχώνευσε με άλλο, δήθεν συστεγαζόμενο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απολογισμό, «Σχολική χρονιά 2010-2011: "Η πλούσια δράση μας"... μια ακόμη δημιουργική χρονιά τελειώνει...», ενώ την ίδια ώρα στο χώρο του σχολείου θα λειτουργήσουν: εκθέσεις, μουσική, μπαζάρ, παρουσίαση πολιτιτιστικών προγραμμάτων-βίντεο. Ακολουθεί το «...Γιατί τ' άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας...»: αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου (φωτογρ.), προσκεκλημένο στην εκδήλωση, με μουσικές εκπλήξεις.

Αντιθέσεις

Κώστας Μαρκόπουλος

βουλευτής Ν.Δ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε συνεργασία. Να μας βάλει στο κοτέτσι με τις κότες ήθελε» «ΝΕΤ»

Κατρίν Ντενέβ

ηθοποιός

«Οι σοβαροί άντρες είναι πολύ βαρετοί»

«Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Βρήκαν τις κότες με τα χρυσά αβγά
25 δισ. από αυθαίρετα
Στο λαβύρινθο της πολεοδομικής νομοθεσίας
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Ζωντανεύουν οι πλατείες
«Ενα διήμερο που δεν θα έχουν ξαναδεί»
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αμαρτωλό περίπτερο σε πεζόδρομο του Αργους
Κατεδάφισαν χωρίς απόφαση του δήμου
Υγεία
Για τον Λοβέρδο «υλικά υπάρχουν»
Εκπαίδευση
Κρατάει γαλλικά και γερμανικά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στημένες λαχειοφόροι αγορές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αθωώθηκε ο Σειρηνίδης
Αγρότες
Ελεγχος στις καλλιέργειες από τον υπολογιστή του σπιτιού
ΚΕΘΕΑ
Πολλαπλάσια του κόστους θεραπείας τα οφέλη απεξάρτησης