Έντυπη Έκδοση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αστυνομικό Μυθιστόρημα

Αστυνομικές ιστορίες παίδων

***Τέρενς Μπλάκερ

Αγνοείται: Θεωρείται τρελή και επικίνδυνη

μτφρ.: Αργυρώ Πιπίνη

εικονογράφηση εξωφύλλου: Freya Harisson

Σειρά: Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους.

εκδόσεις Πατάκη, σ. 348, ευρώ 14,14

«...Συνειδητοποίησα πως η Τριξ βρισκόταν πάντα εκτός τόπου στο Κάθκαρτ. Είχε κοντά, μαύρα μαλλιά και το πρόσωπο κάποιας που ήσουν σίγουρος ότι ήταν πολύ πιο δυνατή απ' όσο υποδήλωνε το εύθραυστο παρουσιαστικό της. Ηταν σαν μια θυμωμένη νεράιδια. Μια πολύ θυμωμένη νεράιδα», η γνώμη του έφηβου Γουίκι, φίλου τής μυστηριωδώς εξαφανισμένης Μπέατριξ Γιόχανσον-Μπελ. Σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον όσο και πρωτότυπο μυθιστόρημα ο Αγγλος συγγραφέας Τέρενς Μπλάκερ αφήνει να αφηγούνται τα της απαγωγής και να εξηγούν τα περιστατικά όσοι γνώρισαν τη νεαρή, εξαιρετικά ευαίσθητη, αλλά σθεναρή και συνειδητοποιημένη κόρη της διάσημης -και φίλαυτης- ηθοποιού του Χόλιγουντ Εύας Γιόχανσον. Η ηθοποιός έχει ένα παιδί-διαμάντι, αλλά ούτε καν θα μπήκε στον κόπο να το γνωρίσει, να ακούσει τις μεγάλες ανησυχίες της για τα πεινασμένα και ταλαιπωρημένα παιδιά της Αφρικής, σαν μάνα να την κατευνάσει, καθώς το δράμα αυτό, ή μάλλον το έγκλημα που συντελείται πέρα εκεί, είχε γίνει εφιάλτης για την Τρίξι.

Τόσο υπέφερε η δεκατετράχρονη κοπέλα, ώστε όταν κάποτε είδε στις εφημερίδες πως είχαν συγκεντρωθεί από εισφορές και δωρεές, ακόμη και αγνώστων από όλη την Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για να πληρωθούν τα λύτρα μιας μικρούλας που εξαφανίστηκε από τον κήπο του σπιτιού της όπου έπαιζε, μηχανεύτηκε τη δική της απαγωγή. «Λοιπόν, ακούστε το σχέδιο σε γενικές γραμμές», απευθύνθηκε στους φίλους της. «Εσείς με απαγάγετε. Δημιουργείται μεγάλη φασαρία όταν ανακαλύπτουν ότι έχω εξαφανιστεί - η κόρη διάσημης ηθοποιού και τα λοιπά και τα λοιπά. Συγκεντρώνονται χρήματα για να βρεθώ. Και σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, οι απαγωγείς -εσείς, δηλαδή- λέτε ότι θα ελευθερώσετε το θύμα -εμένα, δηλαδή- αφού σταλούν τα χρήματα στην Αφρική». «Φιλενάδα, τα 'χεις παίξει τελείως», της απάντησε η Τζένη μ' ένα πανικόβλητο γελάκι... Περιπέτειες. Και όχι ανώδυνες. Αλλά και χιούμορ. Θερμές και ειλικρινείς φιλίες αντοχής. Και ζωντανές και πολύχρωμες εικόνες της σύχρονης Μ. Βρετανίας. Και τι ωραίο τέλος - αντάξιο της νεαρής ιδεολόγου Μπέατριξ.

Η μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη είναι πολύ ικανοποιητική - όπως όλες οι μεταφράσεις της, βέβαια.

Για εφήβους και νέους

****************

***Μαρκ Χάντον

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;

μτφρ.: Αννα Παπασταύρου

επίμετρο: Μαρία και Ελένη Παξινού

σειρά: Νεανική λογοτεχνία «Πυξίδα»

εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 305, ευρώ 15,21

«Με λένε Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν. Ξέρω όλες τις χώρες του κόσμου με τις πρωτεύουσές τους, όπως και όλους τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 7.507...», μας συστήνεται ευθύς ο ήρωας του βιβλίου και αφηγητής. Κι αλλού μας κάνει γνωστά τα προβλήματα συμπεριφοράς που όντως αντιμετωπίζει, καθώς έχει μια παράξενη, ασυνήθιστη λογική: Δεν μιλάω σε ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα - Δεν μου αρέσει να με αγγίζουν - Στριγκλίζω με όλη μου τη δύναμη, όταν είμαι θυμωμένος ή συγχυσμένος - Βογκάω - Μισώ τη Γαλλία - Δεν μου αρέσουν ούτε τα κίτρινα πράγματα ούτε τα καφετιά πράγματα και αρνούμαι ν' αγγίξω κίτρινα πράγματα ή καφετιά πράγματα, κ.ά. Προηγουμένως, μας είχε αποκαλύψει πως κάνοντας βόλτα στη γειτονιά, νύχτα, είδε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τον σκύλο της κυρίας Σίαρς σκοτωμένο. Με τσουγκράνα που του είχε διαπεράσει το σώμα. Το όνομα του σκύλου ήταν Ουέλινγκτον και ο νέος -δεκαπεντάχρονος- τον αγαπούσε. Τον χάιδεψε και ήταν ζεστός. «Εγώ θα ανακαλύψω ποιος σκότωσε τον Ουέλιγκτον», είπε αργότερα στον πατέρα του - η μητέρα αγνοείται. Το είπε, λοιπόν, κι έμπλεξε. Γνώρισε πράγματα που ούτε να τα φαντασθεί θα μπορούσε. Και είδε ανθρώπους των οποίων την ύπαρξη αγνοούσε. Είδε και τρόμαξε. Ακουσε και πόνεσε. Τι αξιαγάπητος χαρακτήρας, με πόση προσοχή και εκτίμηση δοσμένος! Τελικώς, «...Υστερα θα πάρω και αριστείο και θα γίνω επιστήμονας. Και ξέρω πως αυτό μπορώ να το κάνω, γιατί και στο Λονδίνο πήγα μόνος μου και το μυστήριο τού "Ποιος σκότωσε τον Ουέλινγκτον" έλυσα και βρήκα και τη μητέρα μου και φάνηκα γενναίος κι έγραψα κι ένα βιβλίο». Το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα έχει αποσπάσει μερικά από τα πιο έγκυρα βραβεία της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας. Ο συγγραφέας του, Αγγλος, έχει εργασθεί χρόνια κοντά σε ανθρώπους με ειδικές σωματικές ανάγκες.

Για νέους αλλά και για ενηλίκους

***Τζων Μπιούκαν

Τα τριάντα εννιά σκαλοπάτια

μτφρ.: Ν. Διακολιός - Μ. Ζαλώνης

εικονογρ.: Ντίνος Πετράτος

σειρά: Νεανική Βιβλιοθήκη

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 155, ευρώ 10,55

Ο Σκώτος συγγραφέας Τζων Μπιούκαν (1876-1940), 15ος γενικός κυβερνήτης του Καναδά, γιος ιερέα από το Περθ της Σκωτίας, έγραψε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα μυστηρίου και αγωνίας. Ειδικώς τα πέντε αφηγήματα με κεντρικό χαρακτήρα τον Ρίτσαρντ Χάνεϊ, έναν πλούσιο νέον άνδρα, που είχε μοιράσει τα χρόνια του ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τον Καναδά και που τώρα επέστρεψε στη μητέρα Αγγλία, όπου ναι μεν έπληττε θανάσιμα, αλλά όλο και -μυστηριωδώς- βρισκόταν μπλεγμένος σε επικίνδυνες καταστάσεις, είναι υποδείγματα μυθιστορημάτων αγωνίας και περιπέτειας. Το πρώτο δε από αυτά, Τα τριάντα εννιά σκαλοπάτια (1914), είναι έξοχο. Προσωπικώς δεν το διάβασα μία μόνο φορά. Το βιβλίο μάλιστα έγινε μια καταπληκτική και ατμοσφαιρική τανία από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ, ίσως μία από τις καλύτερές του. Τον τίτλο του τον χρωστά στα 39 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στην κρυψώνα των γερμανών κατασκόπων και των φανατικών συνεργατών τους. Λονδίνο, 1914, παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κι ενώ τον ήρωά μας κυνηγά η Σκότλαντ Γιαρντ για έναν φόνο που δεν έκανε, ο ίδιος κυνηγά κατασκόπους και οι κατάσκοποι κυνηγούν αυτόν. Λαμπρή περιπέτεια, με δυνατές σκηνές, χαρακτήρες εντυπωσιακούς και πολύ χιούμορ. Τέλος, η επιβράβευση του καλού. Πλην αμέσως μετά κηρύχτηκε ο πόλεμος, και ο κύριος Χάνεϊ έσπευσε να καταταγεί...

Για εφήβους, νέους και ενηλίκους

***Μπράιν Σέλζνικ (κείμενο και εικονογράφηση)

Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ

μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σ. 544, ευρώ 17,16

«...Ενας επιδέξιος συγκερασμός αφήγησης, εικονογράφησης και κινηματογραφικής τεχνικής, μια ιστορία που εμπεριέχει εξίσου το στοιχείο της πρόκλησης απέναντι σε κάτι ακατόρθωτο και την έντονη συγκίνηση...», γράφτηκε για το παρόν μυθιστόρημα (Publishers Weekly). Και ο ίδιος ο -γνωστότατος και πολυβραβευμένος-συγγραφέας και εικονογράφος εξηγεί: «Δεν είναι ούτε ακριβώς μυθιστόρημα, αλλά ούτε και εικονογραφημένο, δεν είναι ούτε ένα graphic novel ούτε μεταφορά κινηματογραφικής ταινίας, πρόκειται για έναν ιδιότυπο συνδυασμό όλων αυτών». Βέβαια, όπως και αν χαρακτηριστεί το βιβλίο, δεν θα πάψει να είναι συναρπαστικό, σχεδόν συγκλονιστικό. Δεν θα πάψει να περιέχει όλα εκείνα που κάνουν ένα ανάγνωσμα να μη θέλεις να το αποχωριστείς. Αν, δε, αναφερθούμε και στο εικαστικό μέρος, που αφηγείται θαυμάσια σχεδόν όλη την ιστορία, θα μπορούσαμε με λίγες μόνο λέξεις να πούμε «μην το χάσετε». Μην παραλείψετε να γνωρίσετε τον Ουγκό Καμπρέ, ένα ορφανό αγόρι που ζει στο Παρίσι, κλέβει για να ζήσει και κατοικεί στις εσωτερικές στοές του σιδηροδρομικού σταθμού, στο κέντρο της πόλης. Ο πατέρας τού Ουγκό είχε ρολογάδικο, αλλά μερικές ώρες δούλευε στο παλιό μουσείο, επισκευάζοντας τα ρολόγια του. Κάποτε εμπιστεύτηκε στον γιο του ένα σοβαρό μυστικό: στο μουσείο βρισκόταν εγκαταλειμμένος ένας περίπλοκος μηχανισμός, ένα ομοίωμα ανθρώπου...

Ενα πολύτιμο σημείωμα έμεινε στο παιδί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο μουσείο, όπου βρήκε τον θάνατο ο πατέρας του, και μαζί η τέχνη του, του ωρολογοποιού.

Μια περιπέτεια όπου η συγκίνηση, η αγωνία, η ανθρώπινη φύση, η μνήμη, τα ισχυρά αισθήματα του Ουγκό, όλη η ατμόσφαιρα εκείνου του καιρού, που εγκυμονούσε μεγάλες ανακαλύψεις, εφευρέσεις και αλλαγές, βρίσκονται παντού και γοητεύουν. Η αρχική έμπνευση για το βιβλίο πρέρχεται από την αληθινή ιστορία του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή ταινιών επιστημονικής φαντασίας Ζορζ Μελιές (αρχές του περασμένου αιώνα).

Για εφήβους και νέους - και για μεγαλύτερους

Για τους μικρότερους φίλους μας έχουμε εδώ δύο καινούρια αστυνομικά βιβλία Ελληνίδων συγγραφέων.

***Λίνα Λυχναρά

Τα άλογα της πράσινης κοιλάδας

εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

εκδόσεις Πατάκη, σ. 125, ευρώ 6,56

***Αργυρώ Πιπίνη

Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος

εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη,

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 58, ευρώ 6,03

Προσεχώς πρέπει αναφερθούμε εκτενέστερα στα καλά αυτά βιβλία. Πάντως, το πρώτο έχει να κάνει με άλογα, ένα έγκλημα κι ένα αίνιγμα, πέρα στις εξοχές της Γαλλίας, ενώ το δεύτερο έχει ως πρωταγωνιστή τον γάτο Ευγένιο, ο οποίος ζει στου Μακρυγιάννη, στο κτήριο του ΕΚΕΒΙ, και διαρκώς τριγυρνά στο καινούριο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο Ευγένιος βοήθησε ώστε να βρεθεί ο κλεμμένος ιερός αιγυπτιακός πάπυρος...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα στο αστυνομικό μυθιστόρημα
Ωμή αναπαράσταση
Στους δρόμους του Γιάννη Μαρή με ψυχογραφήματα
Περί αστυνομικών μυθιστορημάτων
Το ελληνικό και ξένο αστυνομικό μυθιστόρημα: βίοι παράλληλοι
Καθυστερημένη προκοπή
Ο Γιάννης Μαρής, η εποχή του και οι επίγονοί του
Δυο - τρία πράγματα για το αστυνομικό μυθιστόρημα
Μαθηματικές και ψευδομαθηματικές αποδείξεις στην αστυνομική λογοτεχνία
Πενήντα χρόνια βουτηγμένη στο έγκλημα προσβλέπω στην απογείωσή του!
Σουηδικό νουάρ Το σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης
Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία: παρόν και μέλλον
Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας
Πολιτικό - αστυνομικό μυθιστόρημα;
Αστυνομική λογοτεχνία ή λογοτεχνία της παράβασης;
Audiatur et altera pars (Ας ακουσθεί και η ετέρα πλευρά)
1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΝΟΥ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα στο αστυνομικό μυθιστόρημα
Ωμή αναπαράσταση
Στους δρόμους του Γιάννη Μαρή με ψυχογραφήματα
Περί αστυνομικών μυθιστορημάτων
Το ελληνικό και ξένο αστυνομικό μυθιστόρημα: βίοι παράλληλοι
Καθυστερημένη προκοπή
Ο Γιάννης Μαρής, η εποχή του και οι επίγονοί του
Δυο - τρία πράγματα για το αστυνομικό μυθιστόρημα
Μαθηματικές και ψευδομαθηματικές αποδείξεις στην αστυνομική λογοτεχνία
Πενήντα χρόνια βουτηγμένη στο έγκλημα προσβλέπω στην απογείωσή του!
Σουηδικό νουάρ Το σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης
Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία: παρόν και μέλλον
Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας
Πολιτικό - αστυνομικό μυθιστόρημα;
Αστυνομική λογοτεχνία ή λογοτεχνία της παράβασης;
Audiatur et altera pars (Ας ακουσθεί και η ετέρα πλευρά)
1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΝΟΥ
Αστυνομικές ιστορίες παίδων
Κριτική βιβλίου
Η αισθητική μιας κόρης ούγγρων προσφύγων στη Βρετανία
Οψεις ανάγνωσης
Ο στόχος είναι να «ταραχθεί» ο αναγνώστης από πλάγιους δρόμους
Από τις 4:00 στις 6:00
Ενας ήρωας της κιθάρας
Φιλία ...παλιά όσο και η μουσική
Συνέντευξη: Αγγελική Γιαννακίδου
Εργαλεία, τεκμήρια ζωής της Θράκης