Έντυπη Έκδοση

Οι τρεις καταθέσεις του Αμερικανού συγγραφέα σε ελληνική έκδοση

Ο Χάμετ στο εδώλιο επί Μακάρθι

Ο Ντάσιελ Χάμετ, ο πατριάρχης της αμερικανικής αστυνομικής λογοτεχνίας, δεν έμεινε στον αφρό των ημερών του. Ηδη από τη δεκαετία του '30 επέλεξε να πάει με το πλευρό των αριστερών και των αντιρατσιστών. Ομως, η χρονιά που θα σημαδέψει τη μετέπειτα συνεπή πολιτική του πορεία είναι το 1946, οπότε εκλέγεται πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτικών Δικαιωμάτων Νέας Υόρκης -με κύριο σκοπό την ανάδειξη του φυλετικού προβλήματος στην Αμερική.

Ο Ντάσιελ Χάμετ με τον Αφροαμερικανό ακτιβιστή Ουίλιαμ Αλφίους Χάντον (1903-1970) οδηγούνται με χειροπέδες στο περιπολικό Ο Ντάσιελ Χάμετ με τον Αφροαμερικανό ακτιβιστή Ουίλιαμ Αλφίους Χάντον (1903-1970) οδηγούνται με χειροπέδες στο περιπολικό Ο Ντάσιελ Χάμετ (1894-1961) βρέθηκε, τη δεκαετία του '50, στη «μαύρη λίστα» του μακαρθισμού. Δικάστηκε από τον περιβόητο ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι και φυλακίστηκε για έξι μήνες, στις Ομοσπονδιακές Αναμορφωτικές Φυλακές κοντά στο Ασλαντ του Κεντάκι. Αυτή τη δραματική σχέση του Αμερικανού διανοουμένου και ακτιβιστή με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών τη βρίσκουμε στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε: «Στο εδώλιο. Καταθέσεις στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών» (μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας, εκδόσεις Αγρα, τιμή: 9,40 ευρώ).

Ο συγγραφέας του «Κόκκινου θερισμού», του «Γερακιού της Μάλτας» και της «Κατάρας των Ντέιν» ενδιαφέρει και εμάς τους Ελληνες γιατί ανάμεσα στις υποθέσεις που αναλαμβάνει το Συμβούλιο Πολιτικών Δικαιωμάτων είναι η αποφυλάκιση με εγγύηση των δεκατεσσάρων διωκόμενων ναυτεργατών που κρατούνταν στο Ελις Αϊλαντ. Ανήκαν στην Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Ενώσεων -ανάμεσά τους και ο ταμίας Ηρακλής Αρναούτης.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει την αμερικανική ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας ήταν στη «μαύρη λίστα» των ελληνικών αρχών. Να θυμίσουμε ότι η Ομοσπονδία δημιουργήθηκε στην Κατοχή από μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Διατηρούσε παραρτήματα στο Κάρντιφ της Ουαλίας και στη Νέα Υόρκη. Γραμματέας της ΟΕΝΕ ήταν ο Αντώνης Αμπατιέλος, μετέπειτα μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά.

Η σκηνή του όρκου στην αρχή της συνεδρίασης της 26ης Μαρτίου 1953. Σε πρώτο πλάνο (πλάτη) ο γερουσιαστής Τζόζεφ ΜακΚάρθι Η σκηνή του όρκου στην αρχή της συνεδρίασης της 26ης Μαρτίου 1953. Σε πρώτο πλάνο (πλάτη) ο γερουσιαστής Τζόζεφ ΜακΚάρθι Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τρεις καταθέσεις: Στο δικαστή Σιλβέστερ Ράιαν, του Δεύτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης (Δευτέρα 9 Ιουλίου 1951). Στη Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών της Επιτροπής Κυβερνητικού Ελέγχου της Αμερικανικής Γερουσίας (Ουάσιγκτον, Τρίτη 24 Μαρτίου 1953). Σε δημόσια ακρόαση της Μόνιμης Υποεπιτροπής Ερευνών της Επιτροπής Κυβερνητικού Ελέγχου της Αμερικανικής Γερουσίας (Ουάσιγκτον, Πέμπτη 26 Μαρτίου 1953).

Η πιο συχνή απάντηση του Ντάσιελ Χάμετ είναι η ακόλουθη: «Αρνούμαι να απαντήσω, δεδομένου ότι η απάντησή μου θα μπορούσε ενδεχομένως να με καταστήσει ένοχο».

Η αντίδραση αυτού του ηθικού ανθρώπου, που αρνήθηκε να γίνει καταδότης, παραπέμπει στον ήρωα του Χέρμαν Μέλβιλ Μπάρτλμπι με την επαναλαμβανόμενη άρνησή του «θα προτιμούσα όχι».

Αποσπάσματα από την ανάκριση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΑΡΘΙ: Πιστεύετε ότι το κομμουνιστικό σύστημα είναι καλύτερο από το σύστημα που υπάρχει σ' αυτή τη χώρα;

ΧΑΜΕΤ: Αδυνατώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, επειδή ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει: είναι το κομμουνιστικό σύστημα καλύτερο από το σύστημα που υπάρχει σε αυτή τη χώρα;

Μ.: Πιστεύετε ότι ο κομμουνισμός, έτσι όπως εφαρμόζεται στη Ρωσία σήμερα, είναι ανώτερος από το δικό μας σύστημα διακυβέρνησης;

Χ.: Κοιτάξτε, ανεξάρτητα από τη γνώμη που είχα για τον κομμουνισμό στη Ρωσία σήμερα, είναι πολύ αμφίβολο, ξέρετε, αν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πράγμα -το ένα είναι καλύτερο για τη μια χώρα και το άλλο καλύτερο για την άλλη χώρα. Δεν πιστεύω ότι ο ρωσικός κομμουνισμός είναι καλύτερος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο βαθμό που δεν πιστεύω επίσης ότι οποιασδήποτε μορφής ιμπεριαλισμός θα ήταν καλύτερος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μ.: Δείχνετε να ξεχωρίζετε το ρωσικό κομμουνισμό από τον αμερικανικό κομμουνισμό. Αν και προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω μια τέτοια διάκριση, ας υποθέσουμε αν υπάρχει, για τους σκοπούς της ανάκρισης. Πιστεύετε ότι ο αμερικανικός κομμουνισμός θα ήταν ένα καλό σύστημα για να υιοθετηθεί σ' αυτή τη χώρα;

Χ.: Θα αναγκαστώ να αρνηθώ να απαντήσω σ' αυτό, δεδομένου ότι η όποια απάντησή μου θα μπορούσε ενδεχομένως να με καταστήσει ένοχο. Διότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Μ.: Θα μπορούσατε να μην απαντήσετε με ένα «ναι» ή ένα «όχι», εάν πιστεύετε ότι ο κομμουνισμός είναι ανώτερος από το δικό μας σύστημα διακυβέρνησης;

Χ.: Κοιτάξτε, δεν καταλαβαίνω. Η κομμουνιστική θεωρία δεν είναι σύστημα διακυβέρνησης. Ξέρετε, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Και πραγματικά δεν ξέρω και δεν θα μπορούσα, χωρίς... στο τέλος τέλος, αμφιβάλλω αν θα μπορούσα να δώσω μια σαφή απάντηση.

Μ.: Θα υποστηρίζατε την υιοθέτηση του κομμουνισμού σ' αυτή τη χώρα;

Χ.: Τώρα, εννοείτε;

Μ.: Μάλιστα.

Χ.: Οχι.

Μ.: Δεν θα την υποστηρίζατε;

Χ.: Ενας από τους λόγους είναι ότι θα μου φαινόταν ανεφάρμοστο κάτι τέτοιο, εφ' όσον δεν θα το ήθελαν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Μ.: Υποστηρίζατε το κομμουνιστικό σύστημα όταν γράφατε αυτά τα βιβλία;

Χ.: Αρνούμαι να απαντήσω, δεδομένου ότι η όποια απάντησή μου θα μπορούσε ενδεχομένως να με καταστήσει ένοχο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Λογοτεχνία
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Αποσπάσματα από την ανάκριση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Εφτιαξε ο Ηλεκτρικός συγκρότημα;
«Ο Τρυγαίος είναι ένας αγανακτισμένος πολίτης»
Μουσική
Ο Κοέν τα 'σπασε με τους «Queen»
Πανδαισία η πανσέληνος με τη Ρεμπούτσικα
Συγγραφείς
«Τα παιδιά μας θα ζουν ως Ευρωπαίοι και θα εργάζονται ως Κινέζοι»
Βιβλίο
Ο Χάμετ στο εδώλιο επί Μακάρθι
Αποσπάσματα από την ανάκριση
Υπουργείο Πολιτισμού
Οπου να 'ναι έρχεται και το ρευστό