Έντυπη Έκδοση

ΟΛΜΕ, ΔΟΕ: 23.000 ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Εφιάλτης» τα κενά στην εκπαίδευση

«Η πιο δύσκολη σχολική χρονιά της μεταπολίτευσης». Με την παραδοχή αυτήν η Αννα Διαμαντοπούλου υποδέχτηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας τους νέους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας έτσι το στίγμα της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινάει στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο φετινός «εφιάλτης» για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ακούει στη λέξη «κενά». Ο τεράστιος αριθμός των συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών (11.466) και των μειωμένων κατά 50% από πέρσι διορισμών αναμένεται ότι θα δημιουργήσει εικόνα ερήμωσης σε πολλά σχολεία.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κάνουν λόγο για 23.000 κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τα οποία μπορούν να καλυφθούν μόνο με μόνιμους διορισμούς. Η υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά της. Ετσι, δεν μάθαμε πόσοι αναπληρωτές θα διοριστούν φέτος, αν και από το υπουργείο είχε ειπωθεί ότι έχουν δεσμεύσει πιστώσεις για 11.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Μάθαμε όμως ότι οι αναπληρωτές δεν θα διοριστούν σε δόσεις όπως γινόταν κάθε χρόνο αλλα όλοι μαζί. Η υπουργός απέφυγε να κάνει προβλέψεις σχετικά με τον αριθμό των κενών. Μίλησε μόνο για «διαρκή έλεγχο των πραγματικών κενών και υπεραρίθμων σε κάθε σχολείο, με σκοπό την άμεση και ορθολογική αξιοποίηση των εκπαιδευτικών».

Για δραματικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την έλλειψη καθηγητών κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, κυρίως σε μεγάλες περιοχές της χώρας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα. Το πρόβλημα θα είναι οξύτερο εδώ, εκτιμά το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, καθώς στις περιοχές αυτές δεν έγιναν καθόλου διορισμοί εκπαιδευτικών στις 3 βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί-χημικοί). Συνολικά φέτος παραιτείται το 8% του εκπαιδευτικού δυναμικού που υπηρετούσε σε γυμνάσια και λύκεια πέρσι. Ετσι, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η ΟΛΜΕ εκτιμά ότι τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα φτάσουν στις 11.000 με 12.000.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας παρουσίασε χθες μια σειρά μέτρων που θα ληφθούν για την ομαλή έναρξη της νέας χρονιάς:

* Ελεγχος του πραγματικού αριθμού των μαθητών στο ολοήμερο, ορθολογική αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων.

* Πλήρης αποτύπωση, καταγραφή και έλεγχος της ακρίβειας των στοιχείων των μαθητών ανά σχολείο για παράλληλη στήριξη και εφαρμογή αντισταθμιστικής αγωγής, προκειμένου να καλυφθούν έγκαιρα οι ανάγκες.

* Μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στα δημοτικά σχολεία για γυμναστές, καθηγητές Πληροφορικής και αγγλικών.

* Πλήρης αποτύπωση των πραγματικών αναγκών για τάξεις υποδοχής, συνεργασία μεταξύ γειτονικών σχολείων.

Εντύπωση κάνει πάντως το μέτρο της «προληπτικής και έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου των καταλήψεων», που περιλαμβάνεται στον ετήσιο και τετραετή προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας και παρέλαβαν, χθες, οι 116 νέοι διευθυντές εκπαίδευσης.

Για τους νέους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «αυτοί επελέγησαν με αντικειμενικά κριτήρια όπως προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο». «Στόχος μας είναι -είπε η υπουργός- η αντικειμενική επιλογή να αποδείξει ότι οδηγεί και σε αξιοκρατία».

«Πώς γίνεται με αυτή την "αξιοκρατική αξιολόγηση", που τόσο διαφημίζεται ως θεραπεία για όλα τα δεινά, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις να αλλάζουν όλοι οι προϊστάμενοι της εκπαίδευσης και κατά μία εντελώς διαβολική σύμπτωση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία να πρόσκεινται στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα», είναι το ερώτημα του κ. Κοτσυφάκη προς την υπουργό Παιδείας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
«Εμπαίζουν εκπαιδευτικούς με αναπηρίες»
Φοιτητική στέγη: τι πρέπει να προσέχουμε στην ενοικίαση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ολοι οι άνθρωποι του «Καλλικράτη» σε δήμους και περιφέρειες
Πρέβελη
Είχαν τυφλώσει το σύστημα πυρανίχνευσης
Βέροια
Ψόφια ψάρια στο γραφείο του νομάρχη
Κάρυστος
Μετράνε τα καμένα, βλέπουν... οικόπεδα
Ηλεία
Νομάρχης Ηλείας: Αδικη η παραπομπή μου
Αναδασωτέα η έκταση
Φρένο ΣτΕ στα σχέδια της Εκκλησίας
Εκπαίδευση
«Εφιάλτης» τα κενά στην εκπαίδευση
«Εμπαίζουν εκπαιδευτικούς με αναπηρίες»
Φοιτητική στέγη: τι πρέπει να προσέχουμε στην ενοικίαση
Για το μπλακ άουτ
Οι μηχανικοί δείχνουν τους ελεγκτές
Η απόπειρα ληστείας στον Πειραιά
Ομηρία από εκτελεστή συμβολαίου
Βρέθηκε νεκρή η 11χρονη
Η φρίκη μέσα στο πηγάδι
Διεκδικώντας το παιδί της
Ρουμάνα κουράγιο...
Γιώτα Πανταζή
Το τραγούδι την κράτησε όρθια
Υγεία
Ενας νεφρολόγος για 30 ασθενείς και δουλειά όλο το 24ωρο
Με καθυστέρηση τα χρήματα για ψεκασμούς
Άλλες ειδήσεις
Μήνυση για την πυρκαγιά στο Highspeed Ι
Ανδριάντας και γκρίνιες στο Αριστοτέλειο