Έντυπη Έκδοση

ΤΖΟΝ ΓΚΡΙΝ

Το λάθος αστέρι

Μπέστ σέλερ στην Αμερική

Η Χέιζελ Γκρέις Λάνκαστερ, δεκαέξι ετών, κάτοικος Ιντιανάπολις, γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Ογκάστους Γουότερς, δεκαεπτά ετών.

Αυτό που διαφοροποιεί, ωστόσο, την ιστορία τους από το τυπικό «αγόρι-γνωρίζει-κορίτσι» στόρι είναι το ότι γνωρίζονται στην «Καρδιά του Ιησού», έτσι τουλάχιστον αποκαλεί ο αρχηγός της ομάδας υποστήριξης το σημείο στην πέτρινη εκκλησία όπου διεξάγονται οι συναντήσεις καρκινοπαθών εφήβων. Η μοναχική Χέιζελ είχε διαγνωστεί με καρκίνο θυρεοειδούς 4ου σταδίου που έκανε μετάσταση στους πνεύμονες, έπειτα από θεραπεία, όμως, το μέγεθος των όγκων περιορίστηκε και πλέον ζει με δύο ασθενείς πνεύμονες.

Ο Ογκάστους, ένα ωραίο και αθλητικό αγόρι, έπασχε από οστεοσάρκωμα, με αποτέλεσμα να του ακρωτηριάσουν το πόδι. Παρ' όλ' αυτά η Χέιζελ τον βρίσκει πανέμορφο αν και, όπως λέει, «δεν χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη για να περιγράψουμε ένα αγόρι». Καθώς οι δύο έφηβοι έρχονται κοντά, η Χέιζελ μοιράζεται μαζί του το πάθος της για το βιβλίο «Μια αυτοκρατορική βάσανος» του Πέτερ Φαν Χάουτεν, με ηρωίδα την καρκινοπαθή Αννα και ένα τέλος που αφήνει τα πάντα μετέωρα. Η εμμονή της συγκινεί τόσο τον Ογκάστους, που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την Ευχή του -από την οργάνωση «Κάνε Μια ευχή», η οποία αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει την ευχή ενός άρρωστου παιδιού- ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της Χέιζελ: να συναντήσουν τον Φαν Χάουτεν στο Αμστερνταμ και να μάθουν τι απέγιναν οι ήρωες του βιβλίου.

Ο 35χρονος μπεστσελερίστας συγγραφέας Τζον Γκριν, βραβευμένος με Printz Award, θίγει το ευαίσθητο θέμα του καρκίνου εστιάζοντας στην πραγματικότητα της εφηβικής ηλικίας υπό το βάρος μιας τέτοιας ασθένειας. Οι δύο κεντρικοί ήρωές του είναι γοητευτικοί, κυνικοί και οξυδερκείς, παρουσιάζονται πιο έξυπνοι από το μέσο Αμερικανό έφηβο -ή τουλάχιστον σε σχέση με την εικόνα που έχουμε γι' αυτόν-, χωρίς ωστόσο ο δημιουργός τους να προβαίνει σε εξιδανικεύσεις (για παράδειγμα, η Χέιζελ μπορεί να σχολιάζει στωικά τη λήθη, από την άλλη, όμως, παρακολουθεί φανατικά το «America's Next Top Model», ενώ ο πνευματώδης και ετοιμόλογος Ογκάστους παίζει μετά μανίας βιντεοπαιχνίδια).

Οι στιβαρά χτισμένοι χαρακτήρες, η ιδιαιτερότητα της σχέσης τους αλλά και η ρεαλιστική απεικόνιση της εξέλιξης του έρωτά τους, καθιστούν το ζευγάρι Χέιζελ - Ογκάστους ικανό να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στα αγαπημένα λογοτεχνικά ζευγάρια των τελευταίων ετών - και όχι μόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Λογοτεχνία
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Με μαύρο και πνευματώδες χιούμορ
Δεν ωραιοποιεί τα βάσανα των ηρώων του
Το μαύρο διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πικρή σάτιρα για το μέλλον της λογοτεχνίας
«Ισορροπώ μεταξύ αυτοβιογραφίας και επινόησης»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Η τέχνη είναι γεμάτη υποκρισία και σνομπισμό»
Μυθιστορήματα
Λολίτα γένους αρσενικού
Αρχαιολογικοί χώροι
Στέρεψε από νερό αλλά αναβλύζει Ιστορία
Σινεμά
Ο έρωτας δεν έχει φύλο
Γκέι, οι μεγάλες ερωτικές ιστορίες
Βιβλίο
Το λάθος αστέρι
Με μαύρο και πνευματώδες χιούμορ
Δεν ωραιοποιεί τα βάσανα των ηρώων του
Το μαύρο διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πικρή σάτιρα για το μέλλον της λογοτεχνίας
«Ισορροπώ μεταξύ αυτοβιογραφίας και επινόησης»
Υγεία
Η μελαγχολία μετά τις διακοπές
Εξαντλημένοι οι νέοι μπαμπάδες, ακόμη και για σεξ
Σήμα κινδύνου ο προδιαβήτης
Στη Θεσσαλονίκη το «Διαβητικό Χωριό»
Οταν το μέγεθος μετράει
Ενας διάλογος για τα ψυχιατρικά φάρμακα
Χτυπήστε τον πόνο με βότανα!
Οταν η καριέρα «τρώει» το θηλασμό!
Ρόδι: το ελιξίριο της νεότητας