Έντυπη Έκδοση

Με μαύρο και πνευματώδες χιούμορ

Ο Γκριν, χωρίς να καταφεύγει σε συναισθηματισμούς (άλλωστε το θέμα είναι αφ' εαυτού φορτισμένο), αφηγείται με χιούμορ (άλλοτε μαύρο, άλλοτε πνευματώδες και άλλοτε αυθεντικά χοντροκομμένο εφηβικό) και ευαισθησία μια εξαιρετικά θλιβερή ιστορία που κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης προκαλεί δυνατή συγκίνηση, ενώ μετά το πέρας της αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση.

Ο θάνατος, η λήθη και η μνήμη, το άπειρο, η αγάπη και ο πόνος είναι όλα ζητήματα που θίγει ο συγγραφέας μέσω των ηρώων του, οι οποίοι, ως έφηβοι, έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα σημαντικότερα ερωτήματα της ζωής και τα διαχειρίζονται με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ωριμότητα.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί απλή γλώσσα για τους καθημερινούς διαλόγους και πιο εξεζητημένη στα σημεία όπου η Χέιζελ και ο Ογκάστους στοχάζονται πάνω σε πιο «βαριά» θέματα, χωρίς στιγμή να χάνεται η σπιρτάδα του κειμένου. Οι πνευματώδεις διάλογοι των ηρώων ενισχύονται από μια αντίστοιχα πρωτότυπη διαλογική έκφραση του μεταξύ τους έρωτα, με φράσεις πολύ μακριά από τα τετριμμένα, οι οποίες έχουν τα φόντα να γίνουν κλασικές, όπως η φράση του Ογκάστους «θα ήταν τιμή μου να μου ραγίσεις την καρδιά».

Το εύρημα του φανταστικού βιβλίου «Μια αυτοκρατορική βάσανος», του επίσης φανταστικού συγγραφέα Πέτερ Φαν Χάουτεν, επιτρέπει στον Γκριν να εκφράσει ενδεχομένως κάποιες σκέψεις του για την έννοια του συγγραφέα. Ο τρόπος που αποδομεί τον Φαν Χάουτεν αντηχεί τον κατά Μπαρτ «Θάνατο του Συγγραφέα», ενώ ταυτόχρονα είναι ένας στοχασμός πάνω στο διαχρονικό ζήτημα του κατά πόσο μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στο συγγραφέα και το έργο του. Πέρα από το φανταστικό βιβλίο του Πέτερ Φαν Χάουτεν υπάρχουν αναφορές σε σονέτα του Σέξπιρ, αλλά και στην ποίηση του Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, που έχουν λειτουργικό ρόλο στο κείμενο καθώς αποτελούν έμμεσο σχόλιο πάνω στα όσα βιώνουν οι ήρωες, ενώ δίνουν ταυτόχρονα μια ποιητική διάσταση στη σχέση τους, που τους βοηθά να ξεφεύγουν από την ασήκωτη καθημερινότητά τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Το λάθος αστέρι
Δεν ωραιοποιεί τα βάσανα των ηρώων του
Το μαύρο διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πικρή σάτιρα για το μέλλον της λογοτεχνίας
«Ισορροπώ μεταξύ αυτοβιογραφίας και επινόησης»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Η τέχνη είναι γεμάτη υποκρισία και σνομπισμό»
Μυθιστορήματα
Λολίτα γένους αρσενικού
Αρχαιολογικοί χώροι
Στέρεψε από νερό αλλά αναβλύζει Ιστορία
Σινεμά
Ο έρωτας δεν έχει φύλο
Γκέι, οι μεγάλες ερωτικές ιστορίες
Βιβλίο
Το λάθος αστέρι
Με μαύρο και πνευματώδες χιούμορ
Δεν ωραιοποιεί τα βάσανα των ηρώων του
Το μαύρο διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πικρή σάτιρα για το μέλλον της λογοτεχνίας
«Ισορροπώ μεταξύ αυτοβιογραφίας και επινόησης»
Υγεία
Η μελαγχολία μετά τις διακοπές
Εξαντλημένοι οι νέοι μπαμπάδες, ακόμη και για σεξ
Σήμα κινδύνου ο προδιαβήτης
Στη Θεσσαλονίκη το «Διαβητικό Χωριό»
Οταν το μέγεθος μετράει
Ενας διάλογος για τα ψυχιατρικά φάρμακα
Χτυπήστε τον πόνο με βότανα!
Οταν η καριέρα «τρώει» το θηλασμό!
Ρόδι: το ελιξίριο της νεότητας