Έντυπη Έκδοση

Χαρακτηρίζεται σύνδρομο και σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης

Η μελαγχολία μετά τις διακοπές

Οι πρώτες ημέρες επιστροφής στη ρουτίνα συνοδεύονται από αδυναμία, κούραση και αδιαθεσία, δυσκολία στη συγκέντρωση, λύπη και ίσως από επιθετικότητα

Οι διακοπές για τους περισσότερους τελείωσαν και ήρθε ο καιρός να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Η περίοδος μετά τις διακοπές μόνο για ορισμένους είναι ευχάριστη, αφού πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για την επιστροφή στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις, τα μαθήματα, τη δουλειά ή για αρκετούς στην Ελλάδα του Μνημονίου, στην αναζήτηση εργασίας.

Αρκετοί δεν είναι απλώς δυσαρεστημένοι για το τέλος των διακοπών, αλλά διακατέχονται από μελαγχολία και στρες. Η κατάσταση αυτή έχει χαρακτηριστεί σύνδρομο άγχους ή μελαγχολίας μετά τις διακοπές και σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης. Οσοι πέφτουν στη μελαγχολία, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στη ρουτίνα, νιώθουν αδυναμία, κούραση και αδιαθεσία, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, είναι λυπημένοι, πιθανόν και επιθετικοί, ενώ δυσανασχετούν με τη δουλειά τους και νιώθουν ότι θέλουν να κάνουν μια ριζική αλλαγή στη ζωή τους.

Πώς να καταλάβετε το σύνδρομο άγχους

Το σύνδρομο παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, τα οποία δεν είναι πάντα ίδια για όλους. Συνήθως εκδηλώνεται με μια γενικευμένη αδυναμία και αδιαθεσία που συνοδεύεται από ένα αίσθημα κενού. Εκτός αυτού, όμως, ο πάσχων μπορεί να υποφέρει από αϋπνία ή να νιώθει υπνηλία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης όσοι εμφανίζουν το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές έχουν συχνά και αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια και ανία ως προς την εργασία, αδυναμία λήψης αποφάσεων, ενώ κάποιες φορές καταγράφεται και επιθετικότητα.

Πρόκειται όμως για μια κατάσταση που είναι συνήθως περαστική. Αντίθετα, στην κατάθλιψη τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ο ασθενής χρειάζεται τη συμβολή ειδικού.

Αλλωστε, η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή και υπολογίζεται ότι ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά τις διακοπές, οι ειδικοί σημειώνουν ότι όλοι πρέπει να περιμένουμε μια απογοήτευση, μια που προσγειωνόμαστε απότομα στην πραγματικότητα και χάνουμε την ελευθερία των διακοπών. Υπογραμμίζουν, πάντως, πως δεν χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει γρήγορα την εμπειρία των διακοπών.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διακοπές δεν τελειώνουν με την επιστροφή στη ρουτίνα, αλλά τις κρατάμε ζωντανές μέσα από φωτογραφίες, από τις περιγραφές σε φίλους και συγγενείς, αναζητώντας τρόπους να φέρουμε στοιχεία από τον τόπο που επισκεφθήκαμε και στην καθημερινότητά μας.

Ειδικά, οι συνθήκες των διακοπών, αυτές που μας προσφέρουν αυτήν την αίσθηση ελευθερίας, μπορούν να διατηρηθούν χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, λιγότερο το κινητό τηλέφωνο, το Ιντερνετ και την τηλεόραση. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποφύγετε τη μελαγχολία -αναφέρουν οι επιστήμονες- προγραμματίστε την επιστροφή από τις διακοπές λίγες ημέρες πριν ξεκινήσετε δουλειά, επανακτήστε τη συνηθισμένη διατροφή σας και το ωράριο ύπνου που τηρούσατε πριν από τις διακοπές, ενώ βρείτε χρόνο για δικούς σας ανθρώπους.

Αν, ωστόσο, τα συμπτώματα του συνδρόμου του άγχους μετά τις διακοπές επιμείνουν, καλό είναι ζητηθεί η συμβουλή ενός ειδικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Υγεία
Σχετικά θέματα: Υγεία
Εξαντλημένοι οι νέοι μπαμπάδες, ακόμη και για σεξ
Σήμα κινδύνου ο προδιαβήτης
Στη Θεσσαλονίκη το «Διαβητικό Χωριό»
Οταν το μέγεθος μετράει
Ενας διάλογος για τα ψυχιατρικά φάρμακα
Χτυπήστε τον πόνο με βότανα!
Οταν η καριέρα «τρώει» το θηλασμό!
Ρόδι: το ελιξίριο της νεότητας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Η τέχνη είναι γεμάτη υποκρισία και σνομπισμό»
Μυθιστορήματα
Λολίτα γένους αρσενικού
Αρχαιολογικοί χώροι
Στέρεψε από νερό αλλά αναβλύζει Ιστορία
Σινεμά
Ο έρωτας δεν έχει φύλο
Γκέι, οι μεγάλες ερωτικές ιστορίες
Βιβλίο
Το λάθος αστέρι
Με μαύρο και πνευματώδες χιούμορ
Δεν ωραιοποιεί τα βάσανα των ηρώων του
Το μαύρο διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πικρή σάτιρα για το μέλλον της λογοτεχνίας
«Ισορροπώ μεταξύ αυτοβιογραφίας και επινόησης»
Υγεία
Η μελαγχολία μετά τις διακοπές
Εξαντλημένοι οι νέοι μπαμπάδες, ακόμη και για σεξ
Σήμα κινδύνου ο προδιαβήτης
Στη Θεσσαλονίκη το «Διαβητικό Χωριό»
Οταν το μέγεθος μετράει
Ενας διάλογος για τα ψυχιατρικά φάρμακα
Χτυπήστε τον πόνο με βότανα!
Οταν η καριέρα «τρώει» το θηλασμό!
Ρόδι: το ελιξίριο της νεότητας