Έντυπη Έκδοση

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Υποσχέθηκαν ράμματα στη γούνα του Μνημονίου

Μαζικό «όχι» στην κατάργηση των 8 νοσοκομείων και στις 1.618 διαθεσιμότητες είπαν χθες περισσότεροι από 3.000 νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλώνοντας ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή για την κατάργηση της δημόσιας Υγείας».

«Ούτε στα Μελίσσια ούτε πουθενά, τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά!» φώναζαν χθες κατά την πορεία τους στη Βουλή οι νοσοκομειακοί «Ούτε στα Μελίσσια ούτε πουθενά, τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά!» φώναζαν χθες κατά την πορεία τους στη Βουλή οι νοσοκομειακοί Παράλληλα αυτή ήταν και πρόβα τζενεράλε, η πρώτη μεγάλη διαδήλωση, στο χώρο της Υγείας - η άτυπη έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων που αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

«Ούτε στα Μελίσσια ούτε πουθενά, τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά!» ήταν ένα από τα δεκάδες συνθήματα που αντηχούσαν χθες το μεσημέρι στη μεγάλη πορεία προς τη Βουλή. Προηγήθηκε συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον Αδωνι Γεωργιάδη στο γραφείο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος ήταν έντονος.

Από χθες στις 11.00 το πρωί, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας είχε ανακοινώσει τετράωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία.

«Χειμώνας με ράντζα»

Μία ημέρα μετά την εκκένωση των κλινών της Πολυκλινικής, οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι ο αγώνας πρέπει να γίνει αγώνας των ασθενών, οι οποίοι τον ερχόμενο χειμώνα «προβλέπεται να στοιβάζονται στα ράντζα. Θέλουν να κλείσουν τα μικρά νοσοκομεία για να στοιβάζουν τους ασθενείς σε ράντζα των μεγαλύτερων. Αυτή είναι η μόνη ωμή αλήθεια: προχωράμε στην κατάργηση της δημόσιας Υγείας», λέει ο νοσηλευτής Στράτος Τσελάς, πρόεδρος των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, το οποίο απειλείται με λουκέτο.

«Ο υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε σ' αυτή τη θέση για να εφαρμόσει κατά γράμμα το σχέδιο Λοβέρδου. Ηρθε να υλοποιήσει τις αποφάσεις των άλλων. Ισως τον θεωρούν πιο επικοινωνιακό και πιθανόν κάποιοι να θέλουν να προφυλαχτούν από το πολιτικό κόστος.

Ο προηγούμενος υπουργός δεν θα ήθελε να συνδέσει το όνομά του με κλεισίματα», ισχυρίζεται ο ίδιος.

«Εδώ και ένα χρόνο έχουν κλείσει 15 νοσοκομεία. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να κλείνουν κι άλλα νοσοκομεία, μεσαίου μεγέθους, μπορεί και κάποιο μεγάλο», λέει ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Το εν λόγω νοσοκομείο θα αναγκαστεί να δεχτεί μεγάλο αριθμό ασθενών οι οποίοι εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία που κλείνουν. Ενα από αυτά είναι η Πολυκλινική.

Ενδεικτικό του χάους και των σπασμωδικών κινήσεων, είναι το γεγονός ότι μετά την προχθεσινή «έφοδο εν αιθρία», όπως τη χαρακτήρισαν οι γιατροί της Πολυκλινικής, και τη μεταφορά των ασθενών στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», «κανείς δεν είχε προβλέψει ότι πρέπει να υπάρχουν νοσηλευτές στους "Αγίους Αναργύρους"». Σύμφωνα με πληροφορίες, υποχρέωσαν τους νοσηλευτές να δουλέψουν διπλοβάρδιες, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, ενώ ένας από αυτούς ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι συντάκτες της «Ε» τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και παρακολούθησαν δύο γενικές συνελεύσεις γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων. Στη διάρκεια της μιας και κάτι ώρας που διήρκεσαν οι συνελεύσεις δεν δημιουργήθκε κανένα πρόβλημα, καθώς υπήρχε ικανοποιητικό προσωπικό ασφαλείας, ενώ η επιστροφή στα καθήκοντά τους έγινε με απόλυτη ηρεμία.

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζοντας τη χθεσινή κινητοποίηση, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω Αυγούστου, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν την ανηλεή επίθεσή τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

»Το success story της μνημονιακής συγκυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, όπως το υλοποιεί με ιδιαίτερη σπουδή ο κ. Γεωργιάδης, αποδεικνύεται άκρως ανθυγιεινό για τους πολίτες, αφού περιλαμβάνει εκκενώσεις - κλείσιμο νοσοκομείων, μείωση των διαθέσιμων δημόσιων κρεβατιών, μεγέθυνση της λίστας για εξετάσεις - χειρουργεία, αύξηση των πολύωρων αναμονών στα επείγοντα περιστατικά, περισσότερα ράντζα για νοσηλεία, νέα χαράτσια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χιλιάδων υγειονομικών που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - απόλυσης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Υγεία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
ΕΣΥ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νοσοκομεία
Υποσχέθηκαν ράμματα στη γούνα του Μνημονίου
Αναλύσεις
Στοιχεία της φύσης, στοιχειά της πολιτικής
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δικαιώνονται άλλοι 35 σχολικοί φύλακες
Ρατσισμός
Δίωξη γιατί δεν επέτρεψαν ρατσιστική αιμοδοσία!
Διμερείς σχέσεις
«Προεκλογική» βίζα δίνει η Αυστραλία σε νεαρούς Ελληνες
Πυρκαγιές
Εσβησαν τις φωτιές σε Ρόδο, Ασπροβάλτα
Θεσσαλονίκη
Απανωτές εκρήξεις φιαλών υγραερίου με δύο τραυματίες
Κρήτη
Αλλάζουν όψη τα Σφακιά
Νέοι Αγρότες
Διαδικτυακός καβγάς των Νέων Αγροτών
Αεροδιακομιδή
Το πρωθυπουργικό Falcon στην υπηρεσία δύο άρρωστων παιδιών
ΥΠΕΚΑ
Ιδιώτες θηροφύλακες δημοσίου δικαίου!
Σχολές/Πανεπίστημια
«Πλήττονται το Κρήτης και το Αριστοτέλειο»
«Δεν διαθέτουν όραμα Παιδείας»