Έντυπη Έκδοση

Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα

Είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή η Μόσχα την Αθήνα πως στην περίπτωση που δεν εξελιχθούν τα πράγματα όπως εκείνη θα ήθελε, σε ό,τι αφορά την είσοδό της στην ελληνική ενεργειακή αγορά με την απόκτηση της ΔΕΠΑ, θα απέσυρε κάθε ρωσική επένδυση από την Ελλάδα.

Με χαμόγελα και θερμές χειραψίες είχε υποδεχθεί ο  Α. Σαμαράς τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στο μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιο.  Μετά ήρθε  το ναυάγιο... Με χαμόγελα και θερμές χειραψίες είχε υποδεχθεί ο Α. Σαμαράς τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στο μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιο. Μετά ήρθε το ναυάγιο... Και πράγματι, η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη εμφανίζεται να φέρει η Gazprom, η οποία επέλεξε την τελευταία στιγμή να αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Η Αθήνα φαίνεται πως έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να στραφεί αποκλειστικά προς τη Δύση και συγκεκριμένα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προσδοκία πως με τον τρόπο αυτό θα αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη κατά τη «διευθέτηση» του ενεργειακού χάρτη, ο οποίος βρίσκεται υπό διαμόρφωση, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υπογραφή της συμφωνίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ασχέτως αν υλοποιηθεί εν τέλει το έργο.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Gazprom για την πώληση της ΔΕΠΑ είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την ελληνική πλευρά -γεγονός που λειτουργούσε ευνοϊκά υπέρ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού- η μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.

Η ρωσική πλευρά, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία, είχε εμφανιστεί πρόθυμη να εξετάσει το ζήτημα αυτό, προχωρώντας στη μείωση, έστω και ενδεικτική, των τιμών της στο φυσικό αέριο μέσα στο 2013.

Ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια, μέχρι την επιστολή που έστειλε στα τέλη Ιουλίου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στον Ρώσο πρόεδρο, με την οποία ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Gazprom.

Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η χρονική συγκυρία των χθεσινών δηλώσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν περί της «προφανώς προβληματικής Ελλάδας» φαίνεται πως δεν είναι απλώς συμπτωματική.

Στο μεταξύ, μήνυμα προς την Αθήνα είχε δοθεί και με την «εξαίρεση» της χώρας μας από το σχεδιασμό του αγωγού South Stream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία περίοδο που η Μόσχα καταβάλλει προσπάθειες να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή -με επίκεντρο τη Συρία- καλείται να διαχειριστεί και την άρνηση της Λευκωσίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων του στόλου της Μεσογείου στο λιμάνι της Λεμεσού και διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ώστε να εξυπηρετούνται αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Σχετικά θέματα: Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Για το ίδιο θέμα
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Κύπρος
«Ανάποδα από την Ε.Ε. πήγαινε ο Χριστόφιας»
ΠΑΣΟΚ
Σε ομόλογο με εγγύηση ΕΚΤ το 2014 στοχεύει η κυβέρνηση
Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Επιμήκυνση» ο Ιταλός, «διαγραφή» ο Φινλανδός
ΣΥΡΙΖΑ
Να 'ρθουν όλα τούμπα
ΚΚΕ
Μην «τσιμπάτε» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, λέει το ΚΚΕ
Γερμανία
Σρέντερ: Λέει ψέματα η Μέρκελ για την Ελλάδα
«Ατύχημα» φοβάται ο Σαμαράς
Επενδυτικά κεφάλαια
Με τη θηλιά των δανείων για άλλο μισό αιώνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 24 Αυγούστου