Έντυπη Έκδοση

Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου

Χωρίς επίσημη απάντηση άφησε η ελληνική κυβέρνηση την επίθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του κ.Πούτιν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε να μη βγει κυβερνητική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια ωστόσο συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έλεγαν σε συνομιλίες με δημοσιογράφους ότι : «Ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση. Αυτό έλειπε να θεωρούμε μειονέκτημα ότι η Ελλάδα μετά από τόσες θυσίες του λαού της έχει αρχίσει και προσελκύει ξένες επενδύσεις».

Η επιλογή της Αθήνας να θέσει σε κύρια προτεραιότητα τη σχέση με τις ΗΠΑ αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο τη Ρωσία, είναι πάντως σαφής το τελευταίο διάστημα, ειδικά από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον. Πέρα από τους φόβους ότι οι δηλώσεις Πούτιν θα λειτουργήσουν αποθαρρυντικά γενικότερα για ξένους επενδυτές και την αμφισβήτηση των κερδών από τη στροφή προς τις ΗΠΑ, έμπειρα «γαλάζια» στελέχη έβγαζαν ένα ακόμη, επίσης ανησυχητικό συμπέρασμα.

«Το κυνήγι των επενδύσεων είναι, πλέον, αδυσώπητο σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας και να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό», σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο ανέλυε την παρέμβαση Πούτιν όχι ως επίθεση προς την Ελλάδα, αλλά ως εσωτερικό ζήτημα. «Ουσιαστικά ο Πούτιν εξέφραζε προβληματισμό για την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της Ρωσίας, καθώς πλέον τα κράτη αντιμετωπίζουν τις επενδύσεις ως εθνοκεντρικό ζήτημα», υποστήριζε ειδικότερα.

Το γεγονός όμως ότι ο Πούτιν επέλεξε ειδικά την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν, εκτός από το ρήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις, αποδεικνύει ότι το success story είναι μόνο μια ιστορία εσωτερικής κατανάλωσης. Δημιουργεί δε θέμα προσωπικά για τον κ. Σαμαρά η αρνητική έμμεση αναφορά Πούτιν στο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, που μπαινοβγαίνει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τελευταία φορά συναντήθηκαν στις 9 Ιουνίου, στο περιθώριο του προσυνεδρίου της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ρωσία
Σχετικά θέματα: Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Για το ίδιο θέμα
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Κύπρος
«Ανάποδα από την Ε.Ε. πήγαινε ο Χριστόφιας»
ΠΑΣΟΚ
Σε ομόλογο με εγγύηση ΕΚΤ το 2014 στοχεύει η κυβέρνηση
Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Επιμήκυνση» ο Ιταλός, «διαγραφή» ο Φινλανδός
ΣΥΡΙΖΑ
Να 'ρθουν όλα τούμπα
ΚΚΕ
Μην «τσιμπάτε» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, λέει το ΚΚΕ
Γερμανία
Σρέντερ: Λέει ψέματα η Μέρκελ για την Ελλάδα
«Ατύχημα» φοβάται ο Σαμαράς
Επενδυτικά κεφάλαια
Με τη θηλιά των δανείων για άλλο μισό αιώνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 24 Αυγούστου