Έντυπη Έκδοση

Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας

Μια αναμενόμενη, σαφέστατη, αλλά σίγουρα τελευταία προειδοποίηση προς την Αθήνα έστειλε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά πως ξέρει τι λέει, αλλά και από πού το λέει, ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε μια περιοχή της Ρωσίας με έντονο ελληνικό χρώμα για να στείλει το δικό του μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση.

 Στο ερώτημα γιατί ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, η απάντηση έχει δύο σκέλη. Μπορείς να κατηγορήσεις για πολλά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο και οι πλέον σκληροί επικριτές του αναγνωρίζουν πως δεν ανήκει σε εκείνους τους πολιτικούς που άλλα έχουν στο μυαλό τους και άλλα λένε δημόσια.

Η χθεσινή «ρουκέτα» Πούτιν προς τη χώρα μας δεν ήταν η πρώτη. Θυμίζουμε πως στο διάστημα του τελευταίου έτους δύο φορές και μάλιστα δημοσίως έχει υποστηρίξει πως εάν η Ελλάδα δεν είχε μπει στη ζώνη του Ευρώ και παρέμενε στη δραχμή, τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης θα τα είχε αφήσει προ πολλού πίσω της. Αντίθετα, όπως είχε επισημάνει ο Πούτιν, η χώρα μας θα αργήσει να βγει από το φαύλο κύκλο της δανειακής εξάρτησης και των πολλών σκληρών οικονομικών μέτρων που αυτή επιφέρει.

Επομένως η χθεσινή δήλωση δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού δυστυχώς η διάχυτη αίσθηση που επικρατεί στο Κρεμλίνο είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα προβληματικό για επενδύσεις κράτος, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας του αυστηρού γραφεικορατκούύ πλαισίου το οποίο οδήγησε -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- Ρώσους επιχειρηματίες, είτε μεγάλης είτε μεσαίας ισχύος, να τραβούν τα μαλλιά τους και να κλαίνε τα χρήματά τους όσες φορές επιχείρησαν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Στο αμιγώς πολιτικό σκέλος, η χθεσινή δήλωση Πούτιν εμπεριέχει και έντονα στοιχεία δυσαρέσκειας προς τη χώρα μας, καθώς οι «ελληνορωσικές σχέσεις» αποτελούν αφηρημένη έννοια. Παρά τις πολλές προσδοκίες της Μόσχας πως ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθούσε να επανακινήσει τις διμερείς σχέσεις και να τις φέρει κοντά στην ευλογημένη για τις δύο χώρες περίοδο του Κώστα Καραμανλή, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει επαληθευτεί. Αποτέλεσμα είναι αυτές να παραμένουν βαλτωμένες, ακριβώς δηλαδή όπως ήταν και επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου. Η ενεργειακή συνεργασία έχει πάει από καιρό περίπατο, η εξοπλιστική το ίδιο.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα παρακολουθεί τόσο τον Ελληνα πρωθυπουργό όσο και τους κορυφαίους υπουργούς του να γυρίζουν σχεδόν όλο τον κόσμο και να ενημερώνουν ξένους ηγέτες, αλλά και επενδυτές, για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο, με τη Ρωσία να μην υπάρχει πουθενά σε αυτό το χάρτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία έχει συνάψει μεγάλες οικονομικές και σοβαρές συμφωνίες με όλα σχεδόν τα κράτη της Ε.Ε., οι ελληνορωσικές σχέσεις να αρχίζουν και να σταματούν στον τουρισμό.

Μια και μιλήσαμε για τουρισμό, η εικόνα που δίδεται από πολλά ΜΜΕ, τεχνηέντως και μη, η οποία παρουσιάζει άλλοτε τον Πούτιν να παντρεύει την κόρη του στη Σαντορίνη, άλλοτε να κάνει καταδύσεις και άλλοτε να πηγαίνει σε πανηγύρια, είναι κάτι που και αν και δεν είναι αυτό που έχει την καίρια σημασία, δεν παύει να προκαλεί τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου, το οποίο θεωρεί πως προσπαθεί να χτιστεί ένα συγκεκριμένο προφίλ -και όχι σοβαρό- για τον πρόεδρό του.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πηγή του Κρεμλίνου δεν έκρυψε τη χαρά της για πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι η χώρα η οποία παραμένει πιο κοντά στους Ελληνες. Ωστόσο η ίδια πηγή παρατήρησε και την εντυπωσιακή άνοδο που φαίνεται να αποκτά η Αμερική στις καρδιές των Ελλήνων... Ενα γεγονός το οποίο όπως επισήμανε στην «Ελευθεροτυπία» δεν έγινε από μόνο του, αλλά χτίστηκε με πολλούς τρόπους.

Η δήλωση Πούτιν σίγουρα θα επιφέρει ένα μεγάλο οικονομικό αλλά και επικοινωνιακό πλήγμα, του οποίου τα απόνερα μπορεί να παρασύρουν μέχρι και τα κύματα των Ρώσων τουριστών. Τις ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου, κάθε φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ή ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκαναν μια παρόμοια σκληρή δήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθούσε και συνήθως κατάφερνε να βρει στο τηλέφωνο τον έναν από τους δύο για να αναστρέψει το κλίμα στο εσωτερικό. Αν ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθήσει, ίσως και να επιτύχει κάτι καλύτερο. Οπως μια συνάντηση. Με την προϋπόθεση πως θα υπάρχει και ατζέντα..

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Σχετικά θέματα: Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Για το ίδιο θέμα
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Κύπρος
«Ανάποδα από την Ε.Ε. πήγαινε ο Χριστόφιας»
ΠΑΣΟΚ
Σε ομόλογο με εγγύηση ΕΚΤ το 2014 στοχεύει η κυβέρνηση
Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Επιμήκυνση» ο Ιταλός, «διαγραφή» ο Φινλανδός
ΣΥΡΙΖΑ
Να 'ρθουν όλα τούμπα
ΚΚΕ
Μην «τσιμπάτε» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, λέει το ΚΚΕ
Γερμανία
Σρέντερ: Λέει ψέματα η Μέρκελ για την Ελλάδα
«Ατύχημα» φοβάται ο Σαμαράς
Επενδυτικά κεφάλαια
Με τη θηλιά των δανείων για άλλο μισό αιώνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 24 Αυγούστου