Έντυπη Έκδοση

«Ανάποδα από την Ε.Ε. πήγαινε ο Χριστόφιας»

Πέραν από εμφανής υπήρξε η προσπάθεια του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιου Ορφανίδη, να επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στον Δημήτρη Χριστόφια και την κυβέρνησή του, αποποιούμενος τις δικές του ευθύνες.

Ο κ. Ορφανίδης κατέθεσε χθες ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, ισχυριζόμενος ότι «η κατρακύλα ξεκίνησε το 2008, αμέσως μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια». Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε πως επί Τάσσου Παπαδόπουλου γινόταν προσπάθεια σύγκλισης με την πολιτική που εφάρμοζαν τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια η φιλοσοφία αυτή ανατράπηκε με κρατικές σπατάλες και αστόχευτες κοινωνικές παροχές, όπως το πασχαλινό επίδομα, που δόθηκε χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο με αποτέλεσμα να το εισπράττουν και οι εκατομμυριούχοι.

«Τα έλεγα»

Ο κ. Ορφανίδης, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής των τριών δικαστικών, ανέφερε πως είχε προειδοποιήσει τον Δημήτρη Χριστόφια με επιστολή του στις 16 Απριλίου 2009 για την επερχόμενη κρίση, αλλά δεν λήφθηκε υπόψη.

Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση Χριστόφια ώστε να βοηθηθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος να ελέγξει μέσω της MIG τη Λαϊκή Τράπεζα. Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε πως είχε τηλεφωνήσει προσωπικά στον Ανδρέα Βγενόπουλο και του είχε πει πως θα ήταν καλύτερα να αποσύρει την πρότασή του για να μην την απορρίψει η Κεντρική Τράπεζα δημοσίως, δημιουργώντας αρνητική εικόνα για την εταιρεία.

Επίσης ο κ. Ορφανίδης εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάφλεξη της κρίσης στην Ευρωζώνη μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Κύπρος
«Ανάποδα από την Ε.Ε. πήγαινε ο Χριστόφιας»
ΠΑΣΟΚ
Σε ομόλογο με εγγύηση ΕΚΤ το 2014 στοχεύει η κυβέρνηση
Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Επιμήκυνση» ο Ιταλός, «διαγραφή» ο Φινλανδός
ΣΥΡΙΖΑ
Να 'ρθουν όλα τούμπα
ΚΚΕ
Μην «τσιμπάτε» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, λέει το ΚΚΕ
Γερμανία
Σρέντερ: Λέει ψέματα η Μέρκελ για την Ελλάδα
«Ατύχημα» φοβάται ο Σαμαράς
Επενδυτικά κεφάλαια
Με τη θηλιά των δανείων για άλλο μισό αιώνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 24 Αυγούστου