Έντυπη Έκδοση

ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σε ομόλογο με εγγύηση ΕΚΤ το 2014 στοχεύει η κυβέρνηση

Σενάριο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014 με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προϋπόθεση την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος σε δείπνο με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη το βράδυ.

Ο Ευ. Βενιζέλος καθησύχασε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι πρώτες κατοικίες κάτω των 200.000 ευρώ δεν κινδυνεύουν Ο Ευ. Βενιζέλος καθησύχασε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι πρώτες κατοικίες κάτω των 200.000 ευρώ δεν κινδυνεύουν Αναφερόμενος στη συζήτηση περί νέου δανείου και νέων μέτρων την ερχόμενη άνοιξη αντί «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας -σενάριο που υποστηρίζει ως βασικό για την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος, αλλά και εσχάτως ανέδειξαν η Α. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε-, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να εξήγησε πως δεν βλέπει πιθανό ένα νέο «κούρεμα», αντιθέτως θα βρεθεί στο τραπέζι πρόταση για επιμήκυνση του δανείου και των δόσεων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα με βάση την τελευταία συμφωνία.

Σε αυτό το σημείο φέρεται να εξήγησε ότι βασική προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014 με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα πολυετούς διάρκειας, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι εφ' όσον υλοποιηθεί η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους, πρόκειται για αρκετά πιθανό σενάριο.

«Οχι νέα μέτρα»

«Νέα μέτρα δεν μπορεί να υπάρξουν. Το έχουμε εξηγήσει σε όλους τους τόνους» φέρεται να επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών και ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται σε μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία -το δείπνο με τους βουλευτές έγινε στο Πάρκο Ελευθερίας, πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό- ο κ. Βενιζέλος φέρεται να καθησύχασε τους βουλευτές λέγοντας ότι οι πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας κάτω από 200.000 ευρώ δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν. Υποστήριξε ότι τα κριτήρια που θα προστεθούν στη νέα διάταξη, που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα, θα αφορούν το «ξεψάχνισμα» των «σπαστών» δανείων ενός δανειολήπτη, που ναι μεν το καθένα δεν ξεπερνά τα 200.000 ευρώ αλλά όταν προστεθούν ανεβάζουν το χρέος πάνω από τα 300.000 ευρώ, και συνυπολογισμό με περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις, ώστε να αποδειχθεί εάν κάποιος μπορεί ή δεν μπορεί να πληρώσει. Οι βουλευτές πάντως αναμένουν, όπως έλεγαν, το περιεχόμενο της διάταξης για να δουν αν όντως υλοποιηθεί η δέσμευση για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι είναι ελάχιστοι οι οικονομικά ισχυροί οι οποίοι ενώ μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις, οι οποίες υπάρχουν γι' αυτούς που δεν έχουν δυνατότητα να ξεπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι «άνοιξε άκαιρα και ανεπεξέργαστα το θέμα και δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους πολίτες». Θύμισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δεν είχε ψηφίσει τη διάταξη για την αναστολή των πλειστηριασμών.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Α' Θερινού Τμήματος ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό προχωρεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της δικομματικής κυβέρνησης. Σε άτυπη χθεσινή ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ η αναφορά στο θέμα της προγραμματικής συμφωνίας καταλήγει με τη φράση «στη βάση της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας θα δουλέψει η κυβέρνηση για όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι την εξάντληση της τετραετίας».

Με Αναστάσιο

Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα συνεδριάσει το συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, ενώ στο δείπνο με τους βουλευτές ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος του ζήτησε να μην υπάρξει πολιτική παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Πρεμετής, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα όξυνε την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών και δεν θα βοηθούσε στην εκτόνωση, που είναι ο βασικός του στόχος.

Στο δείπνο με τον κ. Βενιζέλο συμμετείχαν οι Χρ. Γκόκας, Μ. Κασσής, Π. Κουκουλόπουλος, Π. Ρήγας, Θ. Τζάκρη και Α. Χατζηοσμάν. Η Α. Γκερέκου και ο Π. Δήμας δεν παραβρέθηκαν επειδή ήταν στο εξωτερικό, ενώ ο Κ. Τριαντάφυλλος το ίδιο βράδυ εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ σε δείπνο προς τιμήν του υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΚΤ Γιεργκ Ασμουσεν που επισκεπτόταν την Αθήνα.

Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς

Η επιχείρηση ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης με το «πάγωμα» της συζήτησης περί «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία βρίσκει, προς το παρόν, εμπόδια: Πρώτον, την ανασφάλεια που εξακολουθεί και επικρατεί μεταξύ των δανειοληπτών όσο δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια της νέας ρύθμισης -η οποία πάντως αργεί.

Και δεύτερον, τη νέα υπόγεια σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που προκαλεί πάλι ένταση στη συγκυβέρνηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε χθες ότι υπάρχει ήδη προστατευτικό πλαίσιο και ότι κανείς κοινωνικά αδύναμος δεν θα χάσει το σπίτι του. Ομως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στο ερώτημα εάν θα μειωθεί το όριο των 200.000 ευρώ δανείου, δεν απάντησε, ενισχύοντας την ασάφεια γύρω από το ποιοι τελικά θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, συνεχίζει να βάλλει κατά του κ. Στουρνάρα. Ο βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας μάλιστα χαρακτήρισε δημοσίως άστοχες τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί κινδύνου κατάρρευσης τραπεζών, λέγοντας πως δεν πρέπει να ενσπείρει φόβο και πανικό όταν μιλά στους πολίτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Κύπρος
«Ανάποδα από την Ε.Ε. πήγαινε ο Χριστόφιας»
ΠΑΣΟΚ
Σε ομόλογο με εγγύηση ΕΚΤ το 2014 στοχεύει η κυβέρνηση
Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Επιμήκυνση» ο Ιταλός, «διαγραφή» ο Φινλανδός
ΣΥΡΙΖΑ
Να 'ρθουν όλα τούμπα
ΚΚΕ
Μην «τσιμπάτε» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, λέει το ΚΚΕ
Γερμανία
Σρέντερ: Λέει ψέματα η Μέρκελ για την Ελλάδα
«Ατύχημα» φοβάται ο Σαμαράς
Επενδυτικά κεφάλαια
Με τη θηλιά των δανείων για άλλο μισό αιώνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 24 Αυγούστου