Έντυπη Έκδοση

«Επιμήκυνση» ο Ιταλός, «διαγραφή» ο Φινλανδός

Οι δηλώσεις Ρεν και Σόιμπλε άναψαν τη σπίθα και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος παίρνει φωτιά απ' άκρη σ' άκρη της Ευρώπης. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε σε εκπομπή της RAI πως θεωρεί καλύτερη λύση την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.

 «Θεωρώ ότι μια τέτοια λύση, στην οποία αναφέρθηκε ο Ολι Ρεν, θα ήταν δίκαιη και αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, μια χώρα η οποία στο παρελθόν έσφαλε, αλλά την τελευταία περίοδο κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες». Ο Ταγιάνι, που είναι μέλος του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα ήταν προτιμότερο ο επικεφαλής της τρόικας να είναι πολιτικός και όχι τεχνοκράτης.

Αρκετά βορειότερα, υπέρ μιας μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους που δημιουργήθηκε από το πρώτο πακέτο του 2010 και κατά ενός νέου δανεισμού τάχθηκε ο υπουργός Πολιτισμού της Φινλανδίας, Πάβο Αρινμάκι. Ο 37χρονος επικεφαλής του κόμματος της «Αριστερής Συμμαχίας», που συμμετέχει με δύο υπουργούς στο συνασπισμό έξι κομμάτων του κεντροδεξιού Γίρκι Κατάινεν, χαρακτήρισε τη μεν διαγραφή «πιο χρήσιμη», το δε δανεισμό «αμφιλεγόμενο».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της «Αριστερής Συμμαχίας», ο Πάβο Αρινμάκι υπογράμμισε ότι είναι υπέρ μιας σοβαρής συζήτησης για τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας και κυρίως του ποσού εκείνου από το πρώτο δάνειο που της χορηγήθηκε το 2010, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο η χώρα θα καταφέρει να αντέξει τις οικονομικές πιέσεις και να βοηθήσει τους πολίτες της που βρίσκονται καθημερινά σε εξαιρετικά δεινή θέση.

«Μπορούμε να δούμε ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι μη βιώσιμη» είπε ο κ. Αρινμάκι και υποστήριξε, απαντώντας στην παραδοχή Σόιμπλε περί τρίτου προγράμματος, ότι μόνο έπειτα από μια τέτοια διαγραφή θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημα περί νέου πακέτου.

Ο Φινλανδός πολιτικός άσκησε δριμεία κριτική στον προηγούμενο πρωθυπουργό της χώρας του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως το πρώτο δάνειο χρησιμοποιήθηκε για να σωθούν περισσότερο οι τράπεζες παρά η Ελλάδα. «Το πακέτο απέτυχε. Το πιθανότερο είναι πως τα χρήματα που πήγαν στην Ελλάδα δεν θα επιστρέψουν στη Φινλανδία, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μάτι Βανχάνεν πως ήταν μια καλή συμφωνία για τη χώρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Κύπρος
«Ανάποδα από την Ε.Ε. πήγαινε ο Χριστόφιας»
ΠΑΣΟΚ
Σε ομόλογο με εγγύηση ΕΚΤ το 2014 στοχεύει η κυβέρνηση
Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Επιμήκυνση» ο Ιταλός, «διαγραφή» ο Φινλανδός
ΣΥΡΙΖΑ
Να 'ρθουν όλα τούμπα
ΚΚΕ
Μην «τσιμπάτε» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, λέει το ΚΚΕ
Γερμανία
Σρέντερ: Λέει ψέματα η Μέρκελ για την Ελλάδα
«Ατύχημα» φοβάται ο Σαμαράς
Επενδυτικά κεφάλαια
Με τη θηλιά των δανείων για άλλο μισό αιώνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 24 Αυγούστου