Έντυπη Έκδοση

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Να 'ρθουν όλα τούμπα

Σχολεία, νοσοκομεία και οι κινητοποιήσεις που αναμένονται από τους εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς το επόμενο διάστημα νοηματοδοτούν πρακτικά τον ανένδοτο αγώνα που διακηρύττει -λεκτικά σε αυτή τη φάση- ο ΣΥΡΙΖΑ και προέταξε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας στην Κέρκυρα.

«Τέλος το καλοκαίρι. Αγώνες το φθινόπωρο» φαίνεται να λέει στους κατοίκους της Κέρκυρας σε περιοδεία του ο Αλ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις ολιγοήμερες διακοπές του «Τέλος το καλοκαίρι. Αγώνες το φθινόπωρο» φαίνεται να λέει στους κατοίκους της Κέρκυρας σε περιοδεία του ο Αλ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυτά, όταν στην αξιωματική αντιπολίτευση κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα στριμωχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς τα νέα που έρχονται από τη Γερμανία δεν είναι καλά, με σοβαρό το ενδεχόμενο εξαΰλωσης των κοινοτικών πόρων με λογιστικά κόλπα από τη μετατροπή τους σε νέο δάνειο. Ως εκ τούτων, συντρέχουν εκείνες οι προϋποθέσεις που οδηγούν αναπόφευκτα σε διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και όξυνση των κοινωνικών συγκρούσεων. Με άλλα λόγια, σε «θερμό φθινόπωρο».

Στην ίδια κατεύθυνση η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ αξιολογείται ως σημαντικός σταθμός, παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα της εξειδίκευσης των προγραμματικών εξαγγελιών που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη διήμερη επίσκεψή του στη ΔΕΘ παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.

Αυτές οι προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν στην ερχόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μαζί φυσικά με τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, τα οποία θα περιλαμβάνονται στην εισήγηση, που θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Μνημόνιο ή...»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία, την Τρίτη, αλλά και στην πρώτη δημόσια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στην Κέρκυρα, δίνεται το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μνημόνιο ή προοδευτική αλλαγή», «Μνημόνιο ή δημοκρατία», «Μνημόνιο ή οικονομία των κοινωνικών αναγκών». Διλήμματα που συνοδεύοντα από κάλεσμα στην κοινωνική πλειοψηφία να υπερασπιστεί το λαϊκό εισόδημα, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία.

Στην Κέρκυρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ανατροπή της κυβέρνησης αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη νέα πορεία της χώρας απαλλαγμένη από τα Μνημόνια της λιτότητας και της φτωχοποίησης, με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διανομή και αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος του κεφαλαίου και των πλουσίων στρωμάτων μέσω ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, αύξηση της σταθερής απασχόλησης και του εργατικού εισοδήματος, στήριξη του κοινωνικού κράτους και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ή θα ανατρέψουμε τώρα αυτή την πορεία ή θα παραλάβουμε στάχτη και αποκαΐδια. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο την επιλογή του αγώνα, του ανένδοτου και ακατάπαυστου αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης των Μνημονίων», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Το πρώτο αποτύπωμα αυτού του κινηματικού χαρακτήρα που προσδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στη σύγκρουση με την κυβέρνηση αφορά την προστασία της λαϊκής στέγης, που αναδεικνύεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων καθώς εκτιμάται ότι η αναδίπλωση της κυβέρνησης είναι πρόσκαιρη και το θέμα θα επανέλθει πιο δυναμικά τον Οκτώβριο, οπότε θα σημειωθούν σοβαρές εξελίξεις. Συνοψίζεται δε στη φράση του Αλέξη Τσίπρα «όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός». Εφαλτήριο επίσης, αποτελούν οι κινητοποιήσεις με τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα συνοδευτεί η νέα σχολική χρονιά, μια και οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν απεργία διαρκείας, απαντώντας στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, στις μετατάξεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στις αλλαγές στο Λύκειο.

Παράλληλα, συντηρείται σε κάθε περίπτωση ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοδεία του στην Κέρκυρα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της τοπικής ΕΡΑ, όπου δήλωσε ότι το κόμμα του θα επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΡΤ. Και θα ανασυγκροτήσει τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Η «Πλατφόρμα»

Διεργασίες όμως, και μάλιστα συνεχείς, σημειώνονται και στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας η εκτίμηση που επικρατεί μετά τη συνέντευξη Δραγασάκη είναι - όπως σημειώνει σε άρθρο του στο iskra ο Γιάννης Τόλιος- ότι αποτελεί βασική επιδίωξη των αστικών δυνάμεων η αποδυνάμωση της πολιτικής επιρροής της Αριστεράς, χρησιμοποιώντας άλλοτε την τακτική του «μαστιγίου», άλλοτε της «παραπληροφόρησης» και άλλοτε του «καρότου», ντύνοντας κάθε φορά τις μεθόδους με κατάλληλα ιδεολογικά σχήματα.

Σε αυτό το άρθρο ο κ. Τόλιος ασκεί ουσιαστικά κριτική στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου για εγκατάλειψη των αποφάσεων του συνεδρίου... «Ειδικότερα μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι εμφανείς οι προσπάθειες εγχώριων "κέντρων" να τον εντάξουν σε "ρεαλιστικά" σενάρια εναλλαγής στην εξουσία, εγκαταλείποντας ως "ουτοπικές" τις ριζοσπαστικές θέσεις στις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου», σημειώνει το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Από το Ροστόφ με (καθόλου) αγάπη
Είχε προειδοποιήσει η Μόσχα
Τη σιωπή επέλεξε το Μαξίμου
Ευθύ μήνυμα δυσαρέσκειας
Κύπρος
«Ανάποδα από την Ε.Ε. πήγαινε ο Χριστόφιας»
ΠΑΣΟΚ
Σε ομόλογο με εγγύηση ΕΚΤ το 2014 στοχεύει η κυβέρνηση
Ασάφεια για τους πλειστηριασμούς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Επιμήκυνση» ο Ιταλός, «διαγραφή» ο Φινλανδός
ΣΥΡΙΖΑ
Να 'ρθουν όλα τούμπα
ΚΚΕ
Μην «τσιμπάτε» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, λέει το ΚΚΕ
Γερμανία
Σρέντερ: Λέει ψέματα η Μέρκελ για την Ελλάδα
«Ατύχημα» φοβάται ο Σαμαράς
Επενδυτικά κεφάλαια
Με τη θηλιά των δανείων για άλλο μισό αιώνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 24 Αυγούστου