Έντυπη Έκδοση

ΗΛΕΙΑ, ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Στοιχεία της φύσης, στοιχειά της πολιτικής

Επισκεπτόμενος την Ηλεία, στην οποία βρίσκεται η γενέτειρά μου, το ορεινό χωριό Μίνθη του Δήμου Ζαχάρως, νιώθω έντονα συναισθήματα και στο μυαλό μου γυρίζουν με ενάργεια πολλές μνήμες των παιδικών και μαθητικών μου χρόνων, οι οποίες συνδέονται και με τις πολιτικές μου επιλογές και κοινωνικές αντιλήψεις.

Από το μαύρο Αύγουστο του 2007 Από το μαύρο Αύγουστο του 2007 Ο Νομός Ηλείας είναι προικισμένος από τη φύση και από την Ιστορία και δεν είναι μια περιοχή που της αξίζει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Στην περιοχή αυτή ανήκει η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ηλιδα, η Ανδρίτσαινα, ο Επικούριος Απόλλωνας, η Κυλλήνη, ο Καϊάφας, η Φολόη, η Κουρούτα, ο Κακόβατος, η λίμνη Κοτυχίου, η Φιγαλεία και το Λέπρεο. Το φυσικό της σύνορο με τη Μεσσηνία είναι η Νέδα, το μόνο ποτάμι της Ελλάδας με θηλυκό όνομα.

Θα μπορούσε, λοιπόν, η ένωση της Αρχαιολογίας με την Οικολογία να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για το νομό, μαζί με ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας. Υφίσταται, όμως, και η Ηλεία τις τραγικές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών.

Μετά την καταστροφική επιδρομή της πύρινης λαίλαπας το 2007, του Εγκέλαδου το 2008 και των πλημμυρών το 2011 στον Πύργο και σε άλλες περιοχές, οι πολιτικές αυτές καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει. Εξολοθρεύουν την αγροτιά, κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, αποδιοργανώνουν την αυτοδιοίκηση, αφήνουν αφύλακτους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ως Ηλείος έχω πολλά να θυμηθώ από τα παιδικά και μαθητικά μου χρόνια, αλλά οι έντονες μνήμες μου από τη ζωή στο νομό είναι και πρόσφατες. Εζησα από κοντά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, τότε που η Ηλεία έγινε «Χιροσίμα» εκείνο το «μαύρο Αύγουστο» που έτυχε να είμαι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό.

Στις 24 Αυγούστου 2007, όταν άρχισε η πρωτοφανής φονική επιδρομή (45 νεκροί) της πύρινης λαίλαπας από τη Μάκιστο και την Αρτέμιδα και εξαπλώθηκε ώς τον Καϊάφα και το Γιαννιτσοχώρι, ενώ δύο εικοσιτετράωρα μετά επλήγη ακόμα και η Αρχαία Ολυμπία, ακούστηκαν από επίσημα χείλη κωμικοτραγικές έως και εξωφρενικές δηλώσεις, περί του «στρατηγού ανέμου», «ασύμμετρων απειλών», για να «βγουν λάδι» οι κρατούντες.

Μετά την τραγωδία ακολούθησε η ακάσχετη υποσχεσιολογία περί «αναγέννησης του νομού», «πράσινης ανάπτυξης» και ταχύτατων αποζημιώσεων. Ολα όμως αυτά παρέμειναν μετέωρα και έξι χρόνια μετά τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους Ηλείους είναι η οργή και η αγανάκτηση για την εγκατάλειψη από το επίσημο κράτος και όλες τις κυβερνήσεις. Με αυτά έρχονται αντιμέτωποι οι πολιτικοί της συγκυβέρνησης στο νομό. Ιδιαίτερα τα δύο πιο μαρτυρικά χωριά, η Αρτέμιδα και η Μάκιστος, που έχασαν 35 ζωές από την πύρινη λαίλαπα, έχουν πολλά να καταμαρτυρήσουν για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και τον εμπαιγμό των πυρόπληκτων από όλες τις κυβερνήσεις.

Εκείνο, όμως, που μένει έντονα χαραγμένο στην καρδιά του λαού της Ηλείας είναι το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους, που εκδηλώθηκε τότε απ' όλη την Ελλάδα, τον απόδημο Ελληνισμό και το διεθνή χώρο.

Το ταμείο Μολυβιάτη

Αποτέλεσμα του αξιοθαύμαστου εκείνου κινήματος ήταν η δημιουργία του «ταμείου Μολυβιάτη», το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 150 εκατ. ευρώ από 92 χιλιάδες δωρητές, άτομα και φορείς. Αλλά και το υπόλοιπο του ταμείου (118 εκατ. ευρώ το 2010) το «έφαγε» το Μνημόνιο, διότι το ταμείο καταργήθηκε και το ποσό αυτό περιήλθε έκτοτε στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών. Και στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που κατατίθενται στη Βουλή για την τύχη του, ελάχιστα πειστικές απαντήσεις δίνονται από τους αρμοδίους.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τίποτα δεν διδάχθηκαν οι κρατούντες από το ολοκαύτωμα της Ηλείας. Η δασοπροστασία στη χώρα μας παραμένει ζητούμενο, όπως δείχνουν και οι φετινές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές, ενώ γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο βωμό καταστροφικών-κερδοσκοπικών πολιτικών που διαιωνίζονται.

Αρα, ένα εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας και της Ηλείας, μετά τα Μνημόνια, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην αρχή: Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

* Συγγραφέας του βιβλίου «80 ώρες σε Πύρινο Κλοιό - Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας» (Εκδόσεις Ταξιδευτής 2008).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Πυρκαγιές
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νοσοκομεία
Υποσχέθηκαν ράμματα στη γούνα του Μνημονίου
Αναλύσεις
Στοιχεία της φύσης, στοιχειά της πολιτικής
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δικαιώνονται άλλοι 35 σχολικοί φύλακες
Ρατσισμός
Δίωξη γιατί δεν επέτρεψαν ρατσιστική αιμοδοσία!
Διμερείς σχέσεις
«Προεκλογική» βίζα δίνει η Αυστραλία σε νεαρούς Ελληνες
Πυρκαγιές
Εσβησαν τις φωτιές σε Ρόδο, Ασπροβάλτα
Θεσσαλονίκη
Απανωτές εκρήξεις φιαλών υγραερίου με δύο τραυματίες
Κρήτη
Αλλάζουν όψη τα Σφακιά
Νέοι Αγρότες
Διαδικτυακός καβγάς των Νέων Αγροτών
Αεροδιακομιδή
Το πρωθυπουργικό Falcon στην υπηρεσία δύο άρρωστων παιδιών
ΥΠΕΚΑ
Ιδιώτες θηροφύλακες δημοσίου δικαίου!
Σχολές/Πανεπίστημια
«Πλήττονται το Κρήτης και το Αριστοτέλειο»
«Δεν διαθέτουν όραμα Παιδείας»