Έντυπη Έκδοση

Δεκάδες νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τρίπολη του Λιβάνου

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν χθες σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Τρίπολη του Λιβάνου, οι οποίες αναδεικνύουν για άλλη μία φορά τον κίνδυνο διολίσθησης της χώρας στη συριακή εμφύλια σύγκρουση.

Τα σουνιτικά τεμένη ήταν ο στόχος των βομβιστικών επιθέσεων Τα σουνιτικά τεμένη ήταν ο στόχος των βομβιστικών επιθέσεων Δύο ισχυρότατες εκρήξεις σύγκλονισαν το κέντρο και την περιοχή του λιμανιού της πόλης, σπέρνοντας τον τρόμο και την καταστροφή. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειχναν δεκάδες άψυχα κορμιά, φλεγόμενα αυτοκίνητα και ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι μεταφέροντας τραυματίες.

Στόχος των επιθέσεων, που ήταν οι πλέον αιματηρές μετά το τέλος του λιβανικού εμφυλίου το 1990, φαίνεται ότι ήταν δύο σουνιτικά τεμένη. Οι ιεροκήρυκες και των δύο αυτών τζαμιών είναι ένθερμοι πολέμιοι του καθεστώτος Ασαντ και της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που μάχεται στο πλευρό του.

Οι επιθέσεις σημειώνονται μόλις μία εβδομάδα μετά την επίθεση της 15ης Αυγούστου εναντίον σιιτικής συνοικίας της Βηρυτού (προπυργίου της Χεζμπολάχ) με 27 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες. Αν και σε πρώτη φάση δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, θεωρείται βέβαιο ότι η χθεσινή αιματοχυσία θα κλιμακώσει περαιτέρω τις θρησκευτικές εντάσεις που έχει πυροδοτήσει η συριακή σύγκρουση. Ενδεικτικό είναι ότι, λίγο μετά τις επιθέσεις, εκατοντάδες οργισμένοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα από τα δύο τεμένη φωνάζοντας εχθρικά συνθήματα εναντίον της Χεζμπολάχ και του καθεστώτος Ασαντ.

Τους τελευταίους μήνες η Τρίπολη έχει γίνει επανειλημμένως πεδίο σύγκρουσης μεταξύ σουνιτών, που στηρίζουν τους αντάρτες στη Συρία, και σιιτών, υποστηρικτών της Δαμασκού.

Πριν από το μακελειό στο Βορρά, η ημέρα είχε ξεκινήσει με μια ισραηλινή επιδρομή στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Απαντώντας στην προχθεσινή εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από τη λιβανική πλευρά των συνόρων εναντίον του εδάφους του, το Ισραήλ έπληξε βάση της παλαιστινιακής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση. Την ευθύνη για τις ρουκέτες είχε αναλάβει ομάδα τζιχαντιστών συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει οποιονδήποτε επιχειρήσει να βλάψει τη χώρα.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ASS.PRESS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Σχετικά θέματα: Αίγυπτος
Αίγυπτος: Ο στρατός, οι ισλαμιστές και η Αραβική Ανοιξη
Εξουσία και αλαζονεία συμβαδίζουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
«Πρέπει να μάθουμε τώρα την αλήθεια!»
Αίγυπτος
Δεκάδες νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τρίπολη του Λιβάνου
Αίγυπτος: Ο στρατός, οι ισλαμιστές και η Αραβική Ανοιξη
Εξουσία και αλαζονεία συμβαδίζουν
Τουρκία
Τα λέει ο Ερντογάν για το στρατό για να τα ακούν οι δικοί του
Ινδία
Ομαδικός βιασμός 20χρονης φωτορεπόρτερ στην Ινδία