Έντυπη Έκδοση

Ομαδικός βιασμός 20χρονης φωτορεπόρτερ στην Ινδία

Η μάστιγα του βιασμού, φαινόμενο που πληγώνει σχεδόν καθημερινά την Ινδία και έχει, όπως υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες, βαθιές ρίζες στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της χώρας, επανέρχεται στο προσκήνιο με τον ομαδικό βιασμό 20χρονης φωτορεπόρτερ στη Μουμπάι, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Διαδήλωση στην Ινδία κατά του νέου ομαδικού βιασμού Διαδήλωση στην Ινδία κατά του νέου ομαδικού βιασμού Το νέο έγκλημα ξυπνά τις μνήμες ομαδικού βιασμού τον Δεκέμβριο στο Νέο Δελχί, που πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες και οδήγησε σε πρώτη αναθεώρηση των ινδικών νόμων για το βιασμό (ώστε να προστατεύονται περισσότερο τα θύματα), καθώς τότε η 23χρονη φοιτήτρια υπέκυψε στα τραύματά της.

Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα και σε όλο τον κόσμο καταδικάζουν και καλούν σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ινδία. Τα κοινωνικά δίκτυα ξεχειλίζουν από μηνύματα οργής: «Πόσα άλλα θύματα ακόμη;», «Ντροπή. Να τιμωρούνται σκληρά οι ένοχοι», «Ξύπνα Ινδία, είμαστε αηδιασμένοι και αισθανόμαστε ανασφαλείς».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αρχών, που κρατούν και ανακρίνουν ως υπόπτους δέκα άνδρες, ο ομαδικός βιασμός πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα σ' ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο υφαντουργίας στο Λόουερ Παρέλ. Η 20χρονη φωτορεπόρτερ και ένας άνδρας συνάδελφός της, που συνεργάζονται με αγγλικό περιοδικό, έβγαζαν φωτογραφίες στη βιομηχανική περιοχή, που είναι τώρα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες συνοικίες στη Μουμπάι, με πολυτελή διαμερίσματα, εμπορικά κέντρα και μπαρ.

«Εφθασε το βράδυ και η 20χρονη με το συνάδελφό της συνέχιζαν να τραβούν φωτογραφίες. Πέντε άνδρες πλησίασαν και ρώτησαν την κοπέλα εάν έχει άδεια για να φωτογραφίζει. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στο συνεργάτη της κατηγορώντας τον για... συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις. Τον ακινητοποίησαν και τον έδεσαν με τις ζώνες του σε καρέκλα. Οδήγησαν τη νεαρή σε άλλο χώρο στο εργοστάσιο, όπου και τη βίασαν ομαδικά» δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος, που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Σε λεωφορείο

Η βία και η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στην Ινδία κυριάρχησαν με τραγικό τρόπο στα διεθνή ΜΜΕ τον Δεκέμβριο και τους πρώτους μήνες του έτους, μετά τον ομαδικό βιασμό 23χρονης φοιτήτριας μέσα σε λεωφορείο, που εκτελούσε δρομολόγιο στο Νέο Δελχί.

Οι δίκες των τεσσάρων ανδρών και ενός εφήβου, που κατηγορούνται για την επίθεση του Δεκεμβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις τρεις επόμενες εβδομάδες.

«Από το θάνατο της 23χρονης φοιτήτριας μέχρι και σήμερα, στις εφημερίδες έχουν αναφερθεί και άλλα περιστατικά βιασμών, ανάμεσά τους και πολλά μικρών κοριτσιών, τραγικές ειδήσεις που δεν έφτασαν ποτέ στα δυτικά μέσα» λέει η Ραντχίκα Τάκρου, εκπρόσωπος της οργάνωσης Breakthrough, που δραστηριοποιείται από το 2008 στην Ινδία για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

Η οργάνωση, όπως άλλωστε και εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό βιασμών δεν καταγγέλλονται καν από ντροπή και φόβο και γιατί τα θύματα φοβούνται μην υποστούν νέα κακοποίηση, σωματική και ψυχολογική, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους από τους αστυνομικούς.

Ανύπαντρες κοπέλες δεν θέλουν να κηλιδώσουν την τιμή τους, γιατί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο βάρος για την οικογένειά τους, έτσι το έγκλημα συγκαλύπτεται.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, BBC, WWW.GUARDIAN.CO.UK,, WWW.CNN.COM, ΗΤΤΡ://WWW.BELLBAJAO.ORG)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ινδία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
«Πρέπει να μάθουμε τώρα την αλήθεια!»
Αίγυπτος
Δεκάδες νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τρίπολη του Λιβάνου
Αίγυπτος: Ο στρατός, οι ισλαμιστές και η Αραβική Ανοιξη
Εξουσία και αλαζονεία συμβαδίζουν
Τουρκία
Τα λέει ο Ερντογάν για το στρατό για να τα ακούν οι δικοί του
Ινδία
Ομαδικός βιασμός 20χρονης φωτορεπόρτερ στην Ινδία