Έντυπη Έκδοση

Εξουσία και αλαζονεία συμβαδίζουν

Ο στρατός κάνει τα ίδια λάθη με τον Μόρσι

Ηαιματηρή καταστολή με τους εκατοντάδες νεκρούς στο Κάιρο σηματοδότησε την αρχή μιας νέας φάσης στην Αίγυπτο, στην οποία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι περνούν καθαρά πια σε θέση άμυνας. Η ελίτ σωπαίνει, η πόλωση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και μέσα από το αυλάκι του αίματος, η πολυπληθής χώρα γλιστρά, κινδυνεύοντας να φέρει το τέλος της Αραβικής Ανοιξης.

Ο στρατός στήνει οδοφράγματα με συρματοπλέγματα. Ετσι αποκόπηκε και από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και από τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ Ο στρατός στήνει οδοφράγματα με συρματοπλέγματα. Ετσι αποκόπηκε και από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και από τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ Η Τετάρτη της αιματοχυσίας, η Παρασκευή της οργής, η επομένη των μαζικών συγκεντρώσεων... Η Αίγυπτος βρίσκεται ή όχι στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, όπως εκτιμούν αναλυτές; Γνωρίζει σίγουρα μέρες μεγάλου διχασμού, με τον πανίσχυρο στρατό και τους υποστηρικτές του, από τη μια, και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους με τους δικούς τους οπαδούς, από την άλλη.

Οι νεαροί ακτιβιστές και οι φιλελεύθεροι δεν φαίνεται να παίζουν πια κάποιο ρόλο. Ενας από τους βασικούς εκπροσώπους τους, ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η βία γεννά βία, έγραψε πριν από την αποχώρησή του, ελπίζοντας να πιάσουν τόπο τα λόγια του. Ομως κανείς δεν τον άκουσε.

Τώρα ο στρατός, όπως έγραψε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», βρίσκεται ήδη σε μια διαδικασία επανάληψης των λαθών που έκαναν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, επικαλούμενος αλαζονικά μια υποτιθέμενη «λαϊκή εντολή» και ωθώντας βίαια τις εξελίξεις προς μια γρήγορη νίκη και όχι προς το συμβιβασμό. Ομως ο στρατός δεν θα μπορέσει να καταπνίξει την αντίδραση του 30% των Αιγυπτίων που ανήκουν στο στρατόπεδο των ισλαμιστών, χωρίς να περιορίσει επικίνδυνα τις ελευθερίες ολόκληρου του αιγυπτιακού λαού.

Η Ταχρίρ

Η βραβευμένη με Νόμπελ, Ταουακούλ Καρμάν, από την Υεμένη, εξέφρασε την ανησυχία μήπως τελικά «η καταστροφή της αιγυπτιακής εξέγερσης σημαίνει στην ουσία το θάνατο της Αραβικής Ανοιξης». Οι ελκυστικές, ρητορικές αναφορές στην αλλαγή και το δημοκρατικό μέλλον χάθηκαν ξαφνικά και όχι μόνο στην Αίγυπτο και όπως πολλοί φοβούνται «το δημοκρατικό πείραμα διέρχεται ήδη μεγάλο κίνδυνο».

Ενα παλιό ρητό λέει ότι «η Αίγυπτος δεν έχει στρατό, αλλά ο στρατός έχει χώρα», γιατί κανένας άλλος θεσμός δεν έχει τόσο μεγάλη διείσδυση στην αιγυπτιακή κοινωνία.

Στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, που γέμιζε κόσμο για να υψωθούν φωνές υπέρ της δημοκρατίας, δεν ακούγονται πλέον παρά μηνύματα οργής, ενώ η φυσιολογική αμφισβήτηση των απλουστευμένων σλόγκαν -που είναι συνηθισμένη στις δημοκρατίες- ατονεί, αφήνοντας περιθώρια να καλλιεργηθεί και να επιστρέψει βίαια η κρατική προπαγάνδα. Σε μια στιγμή μάλιστα που τα ισλαμικά κανάλια παραμένουν κλειστά και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης ανταγωνίζονται στη δαιμονοποίηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των οπαδών του.

«Φοβάμαι πως ο μεγαλύτερός μου φόβος θα επαληθευτεί. Οι Αιγύπτιοι δεν βλέπουν πια τις αρχές απέναντί τους. Εχθροί τους είναι τώρα όσοι συμπατριώτες τους έχουν διαφορετικές απόψεις», λέει ένας ακτιβιστής. Ακόμη και η πνευματική ελίτ της χώρας, που μέχρι πρόσφατα άρθρωνε λόγο αντίδρασης, τώρα απλώς ψιθυρίζει στερεότυπα της προπαγάνδας, από τη μια ή την άλλη πλευρά.

«Μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου από το στρατό, η πολιτικο-ιδεολογική διαμάχη στην Αίγυπτο μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση ζωής ή θανάτου... γιατί ο στρατός δεν ανέτρεψε μόνο τον Μοχάμεντ Μόρσι αλλά και τη δημοκρατία», είχε γράψει τον Ιούλιο ο βρετανικός «Guardian» και οι συνέπειες αυτής της παρέμβασης είναι πλέον εμφανείς.

(ΠΗΓΕΣ: DER SPIEGEL-GUARDIAN-BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Σχετικά θέματα: Αίγυπτος
Δεκάδες νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τρίπολη του Λιβάνου
Αίγυπτος: Ο στρατός, οι ισλαμιστές και η Αραβική Ανοιξη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
«Πρέπει να μάθουμε τώρα την αλήθεια!»
Αίγυπτος
Δεκάδες νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τρίπολη του Λιβάνου
Αίγυπτος: Ο στρατός, οι ισλαμιστές και η Αραβική Ανοιξη
Εξουσία και αλαζονεία συμβαδίζουν
Τουρκία
Τα λέει ο Ερντογάν για το στρατό για να τα ακούν οι δικοί του
Ινδία
Ομαδικός βιασμός 20χρονης φωτορεπόρτερ στην Ινδία