Έντυπη Έκδοση

Διάγνωση οφθαλμιάτρου μέσω κινητού

Ο καταρράκτης θολώνει τον κόσμο της Μίριαμ Γουαϊθάρα και την αφήνει σχεδόν τυφλή. Η Μίριαμ ζει σε ένα απομακρυσμένο και φτωχό χωριό της Κένυας, όπου δεν υπάρχουν οφθαλμίατροι και η ίδια δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει σε μεγάλη πόλη.

Η Αφρικανή είναι μία από τα 285 εκατομμύρια ανθρώπους που, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες στην όραση, που μπορούν να θεραπευθούν, με την... προϋπόθεση να διαγνωστούν οι αιτίες τους.

Η λύση μοιάζει να έρχεται από το Λονδίνο και τον καθηγητή Αντριου Μπαστάουρους, που πιστεύει ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να δώσουν νέα διάσταση στην οφθαλμολογική φροντίδα. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών έχει στα χέρια του το ΡΕΑΚ. Μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά που παίρνει την ονομασία της από τα αρχικά των λέξεων Portable Eye Examination Kit και... μεταμορφώνει το κινητό τηλέφωνο σε «Φορητό Σύστημα Οφθαλμολογικής Εξέτασης». Το ΡΕΑΚ, που «εξετάζει» ήδη 10.000 ανθρώπους στην Κένυα, χρησιμοποιεί το φλας της κάμερας του κινητού τηλεφώνου για να φωτίσει το πίσω μέρος του ματιού, τον αμφιβληστροειδή, προκειμένου να ελέγξει το οπτικό νεύρο για πιθανές ασθένειες. Το αρχείο του ασθενούς αποθηκεύεται στο κινητό και αποστέλλεται με ηλεκτρονικό μήνυμα σε γιατρούς στην πιο κοντινή πόλη. Ο γιατρός ενημερώνεται επίσης και για την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο ασθενής και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να τον επισκεφθεί ή να ζητήσει τη μεταφορά του σε οφθαλμολογική κλινική. Το κινητό κοστίζει περίπου 300 στερλίνες (360 ευρώ)... κόστος για τα μάτια χιλιάδων Κενυατών που ήδη βλέπουν καλύτερα.

(Πηγή: BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Ματιές στον κόσμο
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
«Πρέπει να μάθουμε τώρα την αλήθεια!»
Αίγυπτος
Δεκάδες νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τρίπολη του Λιβάνου
Αίγυπτος: Ο στρατός, οι ισλαμιστές και η Αραβική Ανοιξη
Εξουσία και αλαζονεία συμβαδίζουν
Τουρκία
Τα λέει ο Ερντογάν για το στρατό για να τα ακούν οι δικοί του
Ινδία
Ομαδικός βιασμός 20χρονης φωτορεπόρτερ στην Ινδία