Έντυπη Έκδοση

Νερό με αρσενικό πίνουν εκατομμύρια Κινέζοι

Περίπου είκοσι εκατομμύρια Κινέζοι κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν από νερό μολυσμένο με αρσενικό. Την έρευνα πραγματοποίησαν Κινέζοι και Ελβετοί επιστήμονες (του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νερού EAWAG) και τα πορίσματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal Science».

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν, για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τους γεωλογικούς χάρτες της περιοχής. Οπως εξηγεί η δρ Ανέτ Τζόνσον, «τα τελευταία χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας άφθονο γεωδιαστημικό υλικό-ηλεκτρονικούς χάρτες. Από εκεί αντλούμε πληροφορίες για το κλίμα, τη χρήση της γης, τη στάθμη ή το μήκος των ποταμών».

Η παρουσία αρσενικού στην επιφάνεια της Γης θεωρείται φυσιολογική, αλλά όταν διαπερνά στο υπέδαφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο του δέρματος, των πνευμόνων, της κύστης.

Παλαιότερα, ο υπολογισμός της έκτασης μιας μόλυνσης από αρσενικό ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Η Κίνα, συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι έχει περισσότερες από 10 εκατομμύρια πηγές πόσιμου νερού και για τον εντοπισμό αρσενικού, πριν από την «ανακάλυψη» των ηλεκτρονικών χαρτών, θα απαιτούνταν ξεχωριστή καταγραφή της καθεμιάς, μια διαδικασία που θα χρειαζόταν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Με τους σύγχρονους γεωλογικούς χάρτες η διαδικασία έχει απλοποιηθεί και οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τις περιοχές όπου είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν τοξικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της δρος Τζόνσον στο BBC, «πρόκειται για περιοχές στις λεκάνες των ποταμών όπου υπάρχει άρδευση, γεωργία, που αποτελούσαν παλαιότερα τη λεγόμενη κοιλάδα Χου Χοτ στην Εσωτερική Μογγολία, αλλά υπάρχουν και καινούργιες, όπως στην κεντρική επαρχία Σιτσουάν και κατά μήκος της ανατολικής ακτής».

Μόλυνση του υπεδάφους με αρσενικό παρατηρείται στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και σε τμήματα των ΗΠΑ και της Ασίας.

Εκτός από την Κίνα, μια χώρα που θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι το Μπανγκλαντές, όπου εκτιμάται ότι έως και 77 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύουν από την κατάποση δηλητηριασμένου νερού.

(Πηγή: BBC News)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Ματιές στον κόσμο
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
«Πρέπει να μάθουμε τώρα την αλήθεια!»
Αίγυπτος
Δεκάδες νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τρίπολη του Λιβάνου
Αίγυπτος: Ο στρατός, οι ισλαμιστές και η Αραβική Ανοιξη
Εξουσία και αλαζονεία συμβαδίζουν
Τουρκία
Τα λέει ο Ερντογάν για το στρατό για να τα ακούν οι δικοί του
Ινδία
Ομαδικός βιασμός 20χρονης φωτορεπόρτερ στην Ινδία